Noodhulp en bevolkingszorg
Bij een ramp, ongeluk, aanslag of ander incident ondersteunen getrainde vrijwilligers van het Rode Kruis de hulpdiensten met hulp aan slachtoffers. Binnen 45 minuten zijn noodhulpteams ter plaatse, ze komen direct in actie. Zo kunnen alle betrokkenen snel hulp ontvangen.
Een trein die ontspoort, een aanslag of een vliegtuigongeluk. Je moet er niet aan denken.. Maar als het je overkomt, dan staan de vrijwilligers van het Rode Kruis dag en nacht voor je klaar. De ruim 50 Rode Kruis-vrijwilligers die lid zijn van het noodhulpteam Zaanstreek-Waterland komen onmiddellijk in actie bij een ramp, ongeluk of aanslag. Ze helpen lichtgewonde slachtoffers en ondersteunen zo de overige diensten die in actie komen, zoals de ambulances, politie en brandweer.
Zwaailicht en sirene
Als er veel slachtoffers zijn bij een bepaald incident, komen de noodhulpteams in actie. Met zwaailicht en sirene gaan ze de weg op, zodat ze snel mogelijk op de plaats van het ongeluk zijn. Ter plekke gaan ze meteen aan de slag met het ondersteunen van lichtgewonde slachtoffers. Het ambulancepersoneel heeft daardoor de handen vrij voor de zwaargewonde patiënten. Zo krijgen alle betrokkenen snel hulp.
Intensieve training
Leden van de noodhulpteams worden intensief getraind en krijgen elk jaar een nascholing. Om hun kennis van het werken met lichtgewonden up-to-date te houden, werken ze allemaal minimaal vier keer per jaar als EHBO’er bij grote evenementen, zoals de Dam tot Damloop, Koningsdag of de Nijmeegse Vierdaagse. Daarnaast zijn er regelmatig grote oefeningen, waarbij levensecht een bepaald rampscenario wordt nagespeeld. Dit gebeurt vaak in samenwerking met de overige hulpdiensten, zodat iedereen precies weet wat ie moet doen als er zich een ramp voordoet.
Vrijwilliger worden in een noodhulpteam?
Wil jij klaar staan in Zaanstreek – Waterland om noodhulp te bieden als dat nodig is? Meld je dan aan als vrijwilliger!