Zuid-Holland Zuid
Word vrijwilliger Doneer

Humanitair oorlogsrecht

Geplaatst op 05 mei 2024

Sinds augustus 2023 heeft het team Educatie van district Zuid-Holland Zuid zich gespecialiseerd in het geven van gastlessen over het Humanitair Oorlogsrecht (HOR). Onze speciaal opgeleide HOR-voorlichters geven gastlessen op alle onderwijsniveaus over de regels die grenzen stellen aan het oorlog voeren: de bakermat van het Rode Kruis. 

Donderdag 4 april 2024 had het team Educatie een filmavond georganiseerd met de oorlogsfilm “Eye in the Sky”. Dit vond plaats in het Leerpark Dordrecht met daaraan gekoppeld een voorlichting over het HOR. Wat zouden we te zien en te horen krijgen? Want ja: Er zijn toch geen regels in oorlog?

Ja zeker, die zijn er wel! 

We noemen dat het HOR. Om het gebruik van wapens en extreem geweld te begrenzen en om het leed te verzachten van mensen die niet meedoen aan de strijd – zoals burgers – zijn er regels opgesteld waar alle strijdende partijen zich aan dienen te houden.

Vandaag de dag is het HOR actueler dan ooit. Soms staat er in het nieuws dat het humanitair oorlogsrecht is geschonden, zoals een bombardement op burgers of het doden van krijgsgevangenen. Maar het HOR zorgt ook zeker voor een vermindering van het menselijk leed.

Niet iedereen was in de gelegenheid om op deze avond aanwezig te zijn. Nu komen onze voorlichters dit jaar op verschillende locaties binnen het district langs om hier wat meer over te vertellen.

Agenda

  • Locatie Oud-Beijerland: donderdag 23 mei van 19:30 – 21:30 uur.
  • Locatie Zwijndrecht: maandag 3 juni van 19:30 – 21:30 uur.
  • Locatie Papendrecht: maandag 23 september van 19:30 – 21:30 uur.
  • Locatie Dordrecht: maandag 16 december van 19:30 – 21:30 uur.

Wil je meer weten? Heb je belangstelling? Stuur een mail naar frontoffice.districtzhz@redcross.nl of bel met 085-7606822.

Meest recente berichten