De gemeente Kerkrade heeft, in samenwerking met het Rode Kruis Zuid-Limburg, de GGD en lokale zorg-, vrijwilligers- en welzijnsorganisaties, het voortouw genomen in Limburg door het eerste lokale hitteplan te implementeren. Dit initiatief is een reactie op de toenemende frequentie en intensiteit van hittegolven tijdens de zomermaanden en richt zich op preventie en bescherming van de gemeenschap, met een bijzondere focus op de meest kwetsbare groepen.
De noodzaak van een hitteplan
Met de klimaatverandering als een steeds aanwezige dreiging worden onze zomers heter en duren hittegolven langer. Deze veranderingen vormen een ernstig risico voor de volksgezondheid, vooral voor ouderen, chronisch zieken, jonge kinderen en andere kwetsbare groepen. Zonder gepaste maatregelen kunnen deze omstandigheden leiden tot ernstige gezondheidsproblemen.
Hoe het Hitteplan helpt
Het hitteplan van Kerkrade is ontworpen om de inwoners voor te bereiden en te beschermen door middel van verschillende strategieën:
Voorbereiding: Door het ontwikkelen van acties en protocollen, zorgen we ervoor dat we snel en effectief kunnen reageren wanneer de temperaturen stijgen.
Ondersteuning voor kwetsbare groepen: Speciale aandacht gaat uit naar de meest kwetsbare inwoners, waarbij zorg en ondersteuning worden geboden om de hitte veilig door te komen.
Bevordering van solidariteit: Het plan moedigt alle inwoners aan om naar elkaar om te kijken en elkaar te helpen, wat cruciaal is tijdens extreme weersomstandigheden.
Doe mee: download de EHBO-app
Het Rode Kruis benadrukt ook het belang van voorbereiding op individueel niveau en adviseert iedereen om de EHBO-app te downloaden. Deze gratis app biedt essentiële informatie en praktische tips om goed om te gaan met hittegolven en andere noodsituaties.
Voor meer informatie over het hitteplan en de voorbereiding op hittegolven, bezoek de website van de gemeente Kerkrade over het Hitteplan