Zuid-Limburg
Word vrijwilliger Doneer

Vrijwilligers bij de massavaccinatie

Geplaatst op 08 maart 2021

Het Rode Kruis Maastricht, Meerssen, Mergelland is een van de afdelingen die de GGD Zuid-Limburg ondersteunen bij de vaccinatiecampagne tegen corona. Het begon in Maastricht, even later in Kerkrade en binnenkort opent locatie Geleen haar deuren.

Vrijwilliger Anja bij de vaccinatielocatie in Maastricht

Evenementenhulp en gastheren/-vrouwen

Het Rode Kruis levert zowel gastheren/-vrouwen als evenementenhulpverleners (EHBO). De gastheren- en vrouwen verwelkomen de mensen en wijzen hen in de juiste richting. De hulpverleners ondersteunen de mensen die worden gevaccineerd tijdens het gehele proces. Na de prik moet iedereen nog minimaal 15 minuten wachten om te kijken of er een ernstige allergische of anafylactische reactie optreedt. De vrijwilligers van het Rode Kruis houden deze mensen in de gaten en handelen wanneer nodig, zoals bij een flauwte of een valpartij. Bovendien verzorgt het Rode Kruis sinds een paar weken ook het begeleid vervoer van en naar de vaccinatielocaties.

In gesprek met vrijwilliger Aline

Aline draait sinds eind januari EHBO-diensten bij de vaccinatiestraat in Maastricht, daarnaast is ze actief als één van de coördinatoren. We vroegen haar naar haar ervaringen.

Waarom heb je je hiervoor aangemeld?
“Ik ben in 2020 veel actief geweest bij de inzetten rondom COVID-19, zoals het zorghotel in Roermond, bij het organiseren en rondbrengen van persoonlijke beschermingsmiddelen voor de ambulancedienst en het ondersteunen bij een verzorgingstehuis tijdens een COVID-uitbraak. Deze inzet lag eigenlijk een beetje in het verlengde daarvan. Ik studeer op het moment Verpleegkunde en Gezondheidswetenschappen en denk dat het belangrijk is om ook ervaring op te doen met het omgaan met en behandelen van mensen buiten de ‘clean-cut’ gevallen die ik leer in mijn lessen en practica. Een goede bejegening van een persoon met een hulpvraag kan de toon zetten voor het hele contact, dat is echt iets wat je in de praktijk leert en niet op school. Daarnaast vind ik het heel fijn om het gevoel te hebben dat ik echt een verschil kan maken voor mensen. In mijn bijbaantje in de horeca miste ik dat heel erg. Je geeft mensen een drankje en daarna zijn ze je meteen weer vergeten.”

Wat zijn jouw taken precies?
“Als evenementenhulpverlener houd ik toezicht over de wachtruimte, hier worden bezoekers aangeraden om een kwartier te wachten nadat ze een vaccin gekregen hebben. Zo kunnen we eventuele overgevoeligheidsreacties vroegtijdig signaleren en hierop handelen. Ook zijn er altijd risico’s verbonden als er veel mensen bijeenkomen, bijvoorbeeld mensen die vallen of die onderweg een wondje opgelopen hebben. Hier helpen we ook bij.
Als coördinator hou ik mij op het moment vooral bezig met de inzet van vrijwilligers en Ready2Helpers in de rol van gastheer of -vrouw op de vaccinatiestraat in Kerkrade en straks ook in Geleen. De laatste groep zijn ‘ongetrainde’ vrijwilligers die een SMS of mail krijgen wanneer het Rode Kruis hulp nodig heeft bij een inzet. Deze vrijwilligers kunnen zichzelf aanmelden voor diensten waarvoor ze beschikbaar zijn, vervolgens plan ik ze in en zorg ik ervoor dat ze voldoende informatie hebben. Tussen de diensten door evalueer ik met de individuele vrijwilligers en de GGD om ervoor te zorgen dat de inzet zo goed mogelijk verloopt voor beide partijen en de geboden hulp ook aansluit op de hulpvraag.”

Aline vorig jaar toen ze hielp met het rondbrengen van persoonlijke beschermingsmiddelen

Hoeveel tijd ben je er gemiddeld aan kwijt?
“Haha, dat is altijd de hamvraag! Ik probeer nu wekelijks een dienst van vier uur op de vaccinatiestraat te draaien. Daarnaast ben ik tussen mijn schoolwerk door bezig met het inplannen, evalueren en beantwoorden van vragen via Whatsapp en mail. Ook probeer ik regelmatig locatiebezoeken te doen. Hierdoor is de precieze tijd die ik erin steek moeilijk in te schatten, ook verschilt het natuurlijk veel van week tot week afhankelijk van hoe druk ik het heb met school.”

Is er nog iets anders dat je wilt delen?
“Tijdens de inzet werk je met collega’s van verschillende afdelingen die je normaal niet ontmoet zou hebben, dat vind ik wel heel mooi. Zo kun je van elkaar leren buiten de grenzen van je afdeling. Iedere collega heeft een andere achtergrond en kijkt zo met een andere bril naar de hulpverlening. Sommige vrijwilligers werken al decennia voor het Rode Kruis, terwijl anderen de oproep op social media zagen en nu net begonnen zijn. Mijn motto is dan ook dat ik van iedereen die ik ontmoet wat kan leren.”

Ook helpen?

Ben je enthousiast geworden door het verhaal van Aline en wil je ook helpen bij de vaccinaties in Zuid-Limburg? Als je een EHBO-diploma hebt, kun je aanmelden als vrijwilliger via info@rodekruism3.nl. Wil je geen structureel vrijwilligerswerk doen, maar wel af en toe helpen als dat nodig is? Meld je dan aan bij Ready2Help, het burgernetwerk van het Rode Kruis.

Meest recente berichten