Zuid-Limburg
Word vrijwilliger Doneer

“Vrijwilligerswerk gaf me een andere kijk op het leven”

Laatste update:

Jef Willems was vanaf 1992 een periode vrijwilliger bij het Rode Kruis in Maastricht.

Jef ging regelmatig mee op de Bijzondere Vakanties die het Rode Kruis organiseerde voor mensen die niet zelfstandig konden reizen. “Hier ben ik eigenlijk per toeval bij terecht gekomen. Als vrijwilliger van het Rode Kruis diende je eerst stage te lopen in de verzorging. Die stage bestond uit vijf zaterdagen meedraaien bij het verzorgingshuis Klevarie of Zevenbronnen. Dat zag ik niet zo zitten, want dat kostte me veel vrije dagen. Daarom had ik me ingeschreven om mee te gaan met de J. Henri Dunant. Dan had ik mijn opleiding in één week. Achteraf ben ik heel blij met die keuze. Als vrijwilliger meegaan met de vakanties was gewoon geweldig.”

Ook was Jef evenementenhulpverlener. “Ik herinner me nog goed de inzet bij de houseparty’s in de Platte Zaol. Dat heeft veel indruk op mij gemaakt. En ik heb prachtige herinneringen aan de EHBO-oefeningen met Els Prickaerts als lotusslachtoffer. Dachten we dat het weer goed ging met het slachtoffer, dat we het juiste hadden gedaan, viel ze weer om.”

Wat heeft het vrijwilligerswerk Jef gebracht? “Een andere kijk op het leven. Klaarstaan voor anderen, hulp kunnen geven en meer inzicht in ziektebeelden. Maar bovenal dat gezondheid niet vanzelfsprekend is.” Bij de watersnood in 1995 was ook Jef een van de hulpverleners. Hij deelt met ons een verslag uit die periode.

Meer over de geschiedenis het Rode Kruis in Maastricht lees je in het gedenkboek 150 jaar.

Meer artikelen over 150 jaar Rode Kruis in Maastricht