Kennemerland
Word vrijwilliger Doneer

Opvang en ondersteuning Oekraïense vluchtelingen

Geplaatst op 25 september 2023

In Zandvoort worden sinds de zomer van 2022 circa 110 Oekraïense vluchtelingen opgevangen. Ook op deze locatie zet het Rode Kruis zich in om deze bewoners te helpen hun weg te vinden in hun nieuwe leefomgeving. Het is duidelijk dat de bewoners na een jaar met andere vragen komen dan toen ze er net waren. Die vragen kunnen gaan over hun verblijfsperiode, mogelijkheden om te integreren of andere maatschappelijke of persoonlijke kwesties. Wanneer vluchtelingen een veilig onderkomen vinden begint de trauma-verwerking. Om hierbij te helpen houden nu twee keer per week twee Oekraïens-sprekende psychosociaal werkers spreekuur op locatie in het kader van ‘Op Koers‘, zij voeren gesprekken met bewoners die vast lopen en behoefte hebben aan ondersteuning of met vragen zitten.

Meisje bij ‘Het Blije Hek’

Samen met maatschappelijke partners zoals bijvoorbeeld buurthuis Pluspunt werken we aan mogelijke activiteiten voor de bewoners. In maart deed de locatie mee aan de KinderKunstlijn en heeft de locatie een vrolijk, kleurrijk hek gekregen, dat officieel ‘geopend’ werd door de wethouder. Ook is er een moestuin aangelegd onder leiding van een heuse moestuincommissie. Samen met Pluspunt is een zomerprogramma voor kinderen en ouderen ontwikkeld. Met school en de gemeente wordt gekeken naar de mogelijkheden om een methode speciaal voor kinderen te realiseren. Dat betreft de methode Rots en Water die zich richt zich op het bevorderen en ontwikkelen van sociale en emotionele competenties en het voorkomen en/of verminderen van problemen waar kinderen tegenaan lopen.

Informatiepunt Haarlem-centrum

Een andere vorm van hulpverlening aan Oekraïense vluchtelingen is het Informatiepunt aan de Zijlsingel 1 in Haarlem. Hier zijn dagelijks Oekraiens sprekende Rode Kruisers aanwezig om Oekraïense vluchtelingen te ondersteunen bij zowel praktische als meer mentale problemen. Ook hier zijn de Oekraïens-sprekende psychosociaal werkers van ‘Op Koers‘ actief. Openingstijden van het Informatiepunt: maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 16.00 uur, telefoonnummer 06-38 68 80 44.

Het UWV-gebouw aan de Zijlsingel

Meest recente berichten