Midden- en West-Brabant
Word vrijwilliger Doneer

Hooikoorts? 5 tips om je klachten te verminderen!

Geplaatst op 08 juni 2023

Heb je last van hooikoorts? Dan ben je niet de enige. Hooikoorts is een veelvoorkomende allergie voor stuifmeel van grassen, bomen of planten. Het kan erg vervelend zijn om te niezen, een loopneus te hebben, jeukende ogen te krijgen of benauwd te worden. Gelukkig zijn er een aantal tips die je kunnen helpen om de klachten te verminderen. Hier zijn vijf tips over hooikoorts:

1: Vermijd zoveel mogelijk contact met stuifmeel. Houd ramen en deuren gesloten opzonnige en winderige dagen, draag een zonnebril als je naar buiten gaat en vermijd plekken waar veel bloeiende planten zijn.

2: Gebruik vaseline rond je neusgaten. Dit helpt om het stuifmeel op te vangen voordat het je neus binnendringt. Je kunt ook een beetje vaseline onder je ogen smeren om te voorkomen dat het stuifmeel in je ogen komt.

3 :Spoel je haar en kleding uit na een dag buiten. Stuifmeel kan zich ophopen in je haar en op je kleding,waardoor je ’s nachts klachten kunt krijgen. Door je haar te wassen en je kleding te verschonen, verwijder je het stuifmeel en slaap je beter.

4 :Versterk je immuunsysteem met gezonde voeding en voldoende slaap. Een goed immuunsysteem kan beter omgaan met allergenen en ontstekingen voorkomen of verminderen. Eet veel groenten en fruit, vooral die rijk zijn aan vitamine C, zoals citrusvruchten, kiwi’s en bessen. Drink veel water om gehydrateerd te blijven en vermijd alcohol, koffie en sigaretten die je slijmvliezen kunnen irriteren.

5 :Zoek ontspanning en vermijd stress. Stress kan je immuunsysteem verzwakken en je gevoeliger maken voor allergische reacties. Probeer stressvolle situaties te vermijden of te beheersen en zoek manieren om te ontspannen, zoals meditatie, yoga, ademhalingsoefeningen of hobby’s. Een positieve mindset kan ook helpen om je beter te voelen. Hooikoorts hoeft je leven niet te beheersen als je deze tips opvolgt. Hopelijk kun je zo meer genieten van het mooie weer en de natuur!

Meest recente berichten