Midden- en West-Brabant
Word vrijwilliger Doneer

Hooikoorts? 5 tips om je klachten te verminderen!

Geplaatst op 08 juni 2023

Heb je last van hooikoorts? Dan ben je niet de enige. Hooikoorts is een veelvoorkomende allergie voor stuifmeel van grassen, bomen of planten. Het kan erg vervelend zijn om te niezen, een loopneus te hebben, jeukende ogen te krijgen of benauwd te worden. Gelukkig zijn er een aantal tips die je kunnen helpen om de klachten te verminderen. Hier zijn vijf tips over hooikoorts:

1: Vermijd zoveel mogelijk contact met stuifmeel. Houd ramen en deuren gesloten opzonnige en winderige dagen, draag een zonnebril als je naar buiten gaat en vermijd plekken waar veel bloeiende planten zijn.

2: Gebruik vaseline rond je neusgaten. Dit helpt om het stuifmeel op te vangen voordat het je neus binnendringt. Je kunt ook een beetje vaseline onder je ogen smeren om te voorkomen dat het stuifmeel in je ogen komt.

3 :Spoel je haar en kleding uit na een dag buiten. Stuifmeel kan zich ophopen in je haar en op je kleding,waardoor je ’s nachts klachten kunt krijgen. Door je haar te wassen en je kleding te verschonen, verwijder je het stuifmeel en slaap je beter.

4 :Versterk je immuunsysteem met gezonde voeding en voldoende slaap. Een goed immuunsysteem kan beter omgaan met allergenen en ontstekingen voorkomen of verminderen. Eet veel groenten en fruit, vooral die rijk zijn aan vitamine C, zoals citrusvruchten, kiwi’s en bessen. Drink veel water om gehydrateerd te blijven en vermijd alcohol, koffie en sigaretten die je slijmvliezen kunnen irriteren.

5 :Zoek ontspanning en vermijd stress. Stress kan je immuunsysteem verzwakken en je gevoeliger maken voor allergische reacties. Probeer stressvolle situaties te vermijden of te beheersen en zoek manieren om te ontspannen, zoals meditatie, yoga, ademhalingsoefeningen of hobby’s. Een positieve mindset kan ook helpen om je beter te voelen. Hooikoorts hoeft je leven niet te beheersen als je deze tips opvolgt. Hopelijk kun je zo meer genieten van het mooie weer en de natuur!

Meest recente berichten

Vrijwilliger in Beeld: Nathalie

30 augustus 2023

Omdat ik inmiddels al meerdere wedstrijden aanwezig ben geweest, ken ik de meeste vaste collega vrijwilligers van het Rode Kruis. Het is een gezellige groep die ook wat voor elkaar over heeft. Van tevoren is er altijd een briefing en als er wat is gebeurd dan kun je bij hen terecht.    Ik vind het leuk dat je de andere vrijwilligers ziet bij de EHBO-lessen die worden gegeven. Ook vind ik het fijn om te weten wat ik aan iemand heb, je leert elkaar een beetje kennen tijdens deze lessen. Verder is het altijd goed om de onderwerpen nog eens door te nemen. 

Lees meer

Vrijwilliger in Beeld: Harm

2 augustus 2023

Vanuit mijn werk was ik al een paar keer geconfronteerd met mensen die last hadden van flauwtes en een hartstilstand en dat deed mij de stap zetten om mijn EHBO te gaan halen. Goed als er anderen in de buurt zijn die weten wat zij moeten doen, maar ik wilde zelf ook weten hoe ik moest handelen. Daarbij geldt ook dat kennis hebben één is, maar deze kennis bijhouden en handelen twee is: vandaar dat ik ook de stap heb gezet en nu actief ben als hulpverlener bij het Rode Kruis. Gelukkig heb ik nu een start kunnen maken met de module Evenementenhulpverlener en wie weet wat er in de toekomst nog aan cursussen bij gaat komen. 

Lees meer