Midden- en West-Brabant
Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis ziet voedselarmoede in Nederland toenemen

Geplaatst op 15 november 2022

De organisatie verleent op steeds meer plekken voedselhulp

Het Rode Kruis moet op steeds meer plekken in Nederland voedselhulp verlenen. Eerder al begon het Rode Kruis met het uitdelen van ontbijttassen in de provincies Friesland en Utrecht. Vanaf volgende week ondersteunt de hulporganisatie ook gezinnen in Noord-Holland. Naar schatting van het Rode Kruis zitten er momenteel zo’n 400.000 mensen in onzichtbare voedselnood. Het Rode Kruis verwacht dat dit de aankomende tijd alleen maar toeneemt en dat de organisatie nog meer hulp moet gaan verlenen.   

Steeds meer mensen in Nederland hebben niet meer genoeg geld om voldoende en voedzaam eten te kopen voor hun gezin. Sinds de coronacrisis kloppen steeds meer mensen bij het Rode Kruis aan voor voedselhulp. Door de inflatie en stijgende vaste lasten ziet de organisatie dat mensen vaker hulp nodig hebben.   

Ontbijttassen  

Inmiddels worden in Friesland zo’n 600 kinderen per week geholpen met een ontbijttas. Deze ontbijttassen ter waarde van 10 euro worden samen met partnerorganisaties zoals buurthuizen uitgedeeld. De tassen gaan naar gezinnen waarvan de kinderen vaak met een lege maag naar school gaan. Ook in de provincie Utrecht – waar de actie vorige maand is gestart – blijft de vraag stijgen: binnen drie weken werd het aantal ontbijttassen van 50 naar 120 opgeschaald. Volgende week start het Rode Kruis de hulp op in Noord-Holland. Dit zal nog op kleine schaal zijn. Verwacht wordt dat andere provincies snel zullen volgen.   

Heleen van den Berg, Hoofd Nationale Hulp Nederlandse Rode Kruis: “In een welvarend land als Nederland zou niemand zich zorgen mogen maken over voldoende eten. Toch horen wij elke dag van mensen dat ze maaltijden moeten overslaan. Ook horen we dat ouders zelf niet eten om te zorgen dat hun kind dat wel kan. Mensen ervaren groente en fruit als onbereikbare luxe. Een vrouw vertelde me dat ze de hele week alleen pannenkoeken eet, en haar kind geen lunchtrommel mee kan geven naar school.”  

Verbinding

Het Rode Kruis deelt naast de ontbijttassen ook boodschappenkaarten uit in Nederland. Tot nu toe hebben we 500.000 van deze kaarten uitgedeeld. Dit zijn kaarten waarmee mensen naar de supermarkt kunnen gaan, en zelf de producten uit kunnen zoeken die zij nodig hebben. Het Rode Kruis biedt laagdrempelige, tijdelijke hulp aan waarbij waardigheid en keuzevrijheid centraal staat. Door samen te werken met partnerorganisaties in wijken en buurten, probeert het Rode Kruis in contact te komen met mensen die niet genoeg geld hebben om genoeg voedzaam eten te kopen, maar daar niet direct hulp voor vragen. Dit is een ‘onzichtbare groep mensen’ die de hulporganisatie graag wil helpen. Samen wordt gezocht naar een structurele oplossing voor deze gezinnen. Het Rode Kruis focust zich op mensen die in voedselnood zijn, maar tussen wal en schip vallen voor reguliere hulpverlening of de hulp zelfstandig niet goed weten te vinden. Het Rode Kruis komt op voor de belangen van deze mensen.

  

Meest recente berichten