Ben jij Goed Voorbereid op een noodsituatie? Wat doe je als er brand uitbreekt? Of bij een stroomstoring? En wat doe je als je huis onder water komt te staan bij een overstroming? Veel mensen weten niet wat ze moeten doen om zichzelf, anderen en kwetsbare mensen in hun omgeving te helpen. Als noodhulporganisatie vindt het Rode Kruis het belangrijk dat mensen goed zijn voorbereid op noodsituaties. Daarom organiseren wij workshops, verzorgen we voorlichtingsmaterialen en informeren we over noodpakketten.
Workshops
Tijdens de workshops Goed Voorbereid leren deelnemers hoe ze zich goed kunnen voorbereiden op noodsituaties. Ze leren:
- Wat de meest voorkomende risico’s zijn in de directe leefomgeving;
- Hoe je je kunt voorbereiden op noodsituaties;
- Wat je kunt doen in noodsituaties;
Voor wie?
De workshops zijn geschikt voor iedereen, maar zijn vooral bedoeld voor mensen die zichzelf in een noodsituatie minder goed kunnen redden. Denk bijvoorbeeld aan ouderen, chronisch zieke mensen, mensen met een beperking en mantelzorgers. Maar ook mensen die nog niet zo goed Nederlands spreken zijn minder zelfredzaam in een noodsituatie.
Vier workshops
Veiligheid in en om het huis
Een interessante workshop met als doel mensen voor te bereiden op kleine en grote noodsituaties in en om huis. Denk hierbij aan brand en ontruiming, vallen, inbraak maar ook internet fraude en babbeltrucs. De workshop is in bingovorm met prijzen. Tijdens deze bingo komen op een luchtige manier verschillende noodsituaties aan bod. Daarbij prikkelen de actiekaarten de deelnemers eventueel tot actie.
Echt of Nep? Risico’s van het internet
Hoe vaak krijg je een mailtje of en appje waarvan je denkt, klopt dit wel? Tijdens de informatieve bijeenkomst ‘Echt of Nep?’ gaan we dieper in op de risico’s van internet. In deze tijd waarin alles snel, digitaal en zonder persoonlijk contact gaat, zijn het juist criminelen die hier misbruik van maken. Zij proberen je online op te lichten en geld afhandig te maken. Aan de hand van korte filmpjes met voorbeelden bespreken we vormen van digitale oplichting. Daarnaast behandelen we ook andere oplichterspraktijken, zoals aan de deur. Oplichters komen vaak betrouwbaar over. Ze bellen bij je aan, spreken je op straat aan of bellen je op. Zogenaamd namens de bank, de thuiszorg of zelfs om een toiletbezoek voor hun kind. Eenmaal binnen worden op die manier elk jaar vele mensen van hun bezittingen beroofd. Deelnemers worden zelf aan het denken gezet door de gevolgen te zien van de keuzes die ze maken.
Crisis en Overstroming
We beginnen deze workshop hoe jij jezelf kunt voorbereiden op een crisis. Wat doe je als er opnieuw een pandemie uitbreekt? Door bijvoorbeeld een noodplan te maken en noodvoorraden aan te leggen. Dit kan je helpen om snel en effectief te reageren in geval van een noodsituatie. Daarna spelen we het evacuatiespel. De deelnemers krijgen inzicht in het risico op overstromingen en weten hoe ze zich moeten voorbereiden. Wat moet er dan volgens jou absoluut mee naar zolder, als je naar boven moet vluchten voor het water? Een mobieltje of een warme trui? Een fotoalbum, emmer of toch een zaklamp? Een slimme keuze maakt je kans op overleving een stuk groter. Er wordt gespeeld in teams, waarbij onder tijdsdruk beslissingen moeten worden genomen wat men meeneemt. Het winnende team ontvangt een prijs.
Crisis en Hitte
We beginnen deze workshop hoe jij jezelf kunt voorbereiden op een crisis. Wat doe je als het stroomnet wordt gehackt? Door bijvoorbeeld een noodplan te maken en noodvoorraden aan te leggen. Dit kan je helpen om snel en effectief te reageren in geval van een noodsituatie. Daarna gaan we verder met een kleine bingo. In deze bingo met leuke prijzen leren de deelnemers op speelse wijze wat de risico’s van hitte zijn. Als je wat ouder bent, dan ben je vaak meer kwetsbaar voor extreme temperaturen en loop je een groter risico op uitdroging, hittestress of zelfs een hitteberoerte. Het is daarom van belang, dat je goed bent voorbereid op een hittegolf en weet wat je moet doen in geval van een hittecrisis.
Praktische informatie
Organisaties binnen het sociaal domein – zoals zorg- en welzijnsorganisaties, buurt- en wijkcentra en verenigingen – kunnen de workshops bij het Rode Kruis aanvragen. De workshops duren gemiddeld twee uur.
Meer weten?
Heb je als organisatie interesse in onze workshops Goed Voorbereid of wil je meer informatie ontvangen? Neem dan contact met ons op.