Rotterdam-Rijnmond
Word vrijwilliger Doneer

Noodhulpteams

Geplaatst op 02 februari 2020

Bij een ongeval of ramp met veel slachtoffers kan de GHOR een of meer Noodhulpteams van het Rode Kruis tegelijk met de reguliere hulpdiensten oproepen. De Noodhulpteams waar de Rode Kruis vrijwilligers deel van uitmaken, ontfermen zich dan over de lichtgewonde slachtoffers.

Het ambulancepersoneel concentreert zich op de zorg voor de zwaargewonde slachtoffers. Daardoor kunnen alle gewonden, zwaar- of lichtgewond, snel en tegelijkertijd  hulp krijgen.

In de regio Rotterdam Rijnmond kunnen de NHT vrijwilligers ook ingezet worden om de ambulancedienst bij T1 en T2 te assisteren en wordt dit NHT plus genoemd. In het hele land staan Rode Kruis vrijwilligers paraat om medische hulp te bieden, als zijnde de leden van een van 25 nieuwe Noodhulpteams.De Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR) is de overheidsorganisatie die verantwoordelijk is voor de coördinatie van geneeskundige hulpverlening bij zware ongevallen en rampen.

Hoe ziet dit in Rotterdam-Rijnmond eruit?

In Rotterdam Rijnmond is op basis van het regionaal risicoprofiel geconstateerd dat er knelpunten ontstaan ten aanzien van de geneeskundige hulpverlening aan T1 en T2 slachtoffers en is het landelijk model GGB niet toereikend. In het kader van implementatie van het model GGB en komen tot aanvullende modules in de regio Rotterdam Rijnmond, is een stuurgroep GGB RR opgericht. Deelnemers zijn AmbulanceZorg Rotterdam-Rijnmond (AZRR), NRK en GHOR Rotterdam-Rijnmond. In de stuurgroep is de intentie uitgesproken om in deze regio te werken met een aanvullende module op het landelijke NHT model: een NHT +. Dit houdt in dat – naast NHT – alle vrijwilligers van het NRK tevens beschikken over een NHT + opleiding, zodat zij assisterend aan de calamiteitenteams kunnen optreden in de hoofdketen ten behoeve van T1 en T2 slachtoffers. In de praktijk betekent dit dat alle NHT-PLUS vrijwilligers in onze regio zowel inzetbaar zijn in de hoofdketen als de nevenketen. De Officier van Dienst Geneeskundig (OvDG) beslist welke vrijwilliger welke functie waar gaat uitvoeren.

Wat zijn de taken van de NHT-Vrijwilligers?

De taken van de NHT-vrijwilligers is het clusteren en voorzien van de nodige zorg en aandacht van de T3 slachtoffers Het NHT draagt zorg voor een veilige opvang, zodat in de opvang een centrale en systematische secundaire triage door een zorgprofessional uitgevoerd kan worden. Voorts verleent het NHT Basic Life Support aan T3 slachtoffers en zorgt voor een goede aansluiting op het proces bevolkingszorg.

Voor een NHT-PLUS vrijwilliger gelden er extra taken. En bevatten onder andere het uitvoeren van medisch ondersteunende taken in de hoofdketen in opdracht van de ambulanceverpleegkundige, het monitoren en bewaken van slachtoffers door middel van de ABCDE methodiek, het verrichten van assisterende handelingen conform LPA8, bv klaar maken en voorbereiden infuus, zuurstof en medicatie.

Goed om te weten:

Het NoodhulpTeam in RR is in de basis identiek aan (en volledig compatibel met) de NHT’s in andere regio’s.

Daar bovenop is, vanwege het risicoprofiel van deze regio, gekozen voor maatwerk. We noemen dat het PLUS pakket. “NHT+”

Dat betekent:
– er zijn méér NHT vrijwilligers (65 regionaal)
– er zijn 3 calamiteitenteams en dus ook 3 NHT voertuigen met NHT inventaris, en 3 (vaste) UGSen
– de 3 NHT voertuigen hebben aanhangers met materialen om medische assistentie te kunnen verlenen in de hoofdketen, de “+aanhanger”
– alle NHTers volgen bovenop hun NHT opleiding een “+opleiding”, qua inhoud en vaardigheden vergelijkbaar met wat vroeger de HOC-opleiding was
– door deze +opleiding (incl competentietoets etc) kunnen NHT+ vrijwilligers óók in de hoofdketen worden ingezet om ambulancepersoneel te ondersteunen
– bij een incident wijst de Officier van Dienst Geneeskundig aan welke team(s) in de nevenketen en welke team(s) in de hoofdketen worden ingezet
– de NHT teams die in de nevenketen worden ingezet dragen kleding volgens landelijk richtlijnen, de NHT+ teams die in de hoofdketen worden ingezet dragen een geel hesje met een blauwe bovenkant.
– interregionale opschaling: NHT teams uit andere regio’s worden in RR alleen in de nevenketen ingezet. NHT teams uit RR kunnen in andere regio’s alleen in de nevenketen worden ingezet

Is het ook iets voor jou?

Ben jij lid van een EHBO vereniging, dan is dit misschien ook iets voor jou?

Wat doen Noodhulpteams (PLUS) ?

  • Komen in actie bij grote ongevallen en rampen
  • Werken samen met ambulancepersoneel en andere medische professionals
  • Zorgen voor het inrichten van de opvanglocatie
  • Voeren eerste hulp handelingen uit en bewaking van zwaar gewonde slachtoffers T1 en T2

Iets voor jou?

  • Je bent bereid een training te volgen voor Noodhulpteam PLUS
  • Je bent in bezit van een geldig EHBO diploma
  • Je bent stressbestendig, beschikt over incasseringsvermogen en je bent niet bang om verantwoordelijkheid te nemen
  • Je bent fysiek en mentaal in staat om alle taken uit te voeren en verder goed gezond
  • Je krijgt van je werkgever de ruimte om bij een oproep je werkplek direct te verlaten (let op dit is vanaf 2021 verplicht)
  • Je bent mobiel bereikbaar, bereid een pager te dragen en je kunt binnen 25 a 30 minuten na alarmering op één van de kazernes zijn waar onze voertuigen staan, Vlaardingen,Goedereede en Ridderkerk
  • Je bent 21 jaar of ouder en niet ouder dan 60 jaar
  • Je hebt een hulpverlenende instelling en een representatieve uitstraling
  • Je kunt goed luisteren en reageren op behoeften van slachtoffers

Wij bieden

  • Zinvol en verantwoordelijk vrijwilligerswerk
  • Een training en volop mogelijkheden om je deskundigheid te vergroten en je talenten te ontwikkelen
  • Diversen grote oefeningen met ARR en VRR
  • Een leuk en gemotiveerd team van Noodhulpteam PLUS vrijwilligers

Meer informatie

Neem contact op met het Hoofd Noodhulpteams PLUS in deze regio Marc Stofberg mstofberg@rodekruis.nl of bel 06 24 75 18 85.

Meest recente berichten

Logistiek

3 januari 2021

Zonder een goede logistiek is er geen hulpverlening mogelijk. Niet altijd even zichtbaar maar onmisb...

Lees meer