Zuid-Limburg
Word vrijwilliger Doneer

Gedenkboek 150 jaar Rode Kruis in Maastricht

Geplaatst op 31 januari 2022

In 2020 bestond het Rode Kruis 150 jaar in Maastricht. Corona gooide roet in het eten voor alle toen voorgenomen jubileumactiviteiten, maar er is nu wel een gedenkboek verschenen, dat je meeneemt langs de bijzondere historie van onze afdeling. We spraken met de schrijver van dit boek, Ed Christophe.

Jubileumcomité

Corona haalde een streep door alle geplande jubileumactiviteiten,” aldus Ed die vrijwilliger was van 2017 tot oktober 2021. “Aanvankelijk was ik aspirant  penningmeester, maar al snel werd ik lid van het jubileumcomité en hier was ik onder meer verantwoordelijk voor het samenstellen van het gedenkboek over het 150 jarige bestaan van het Rode Kruis in Maastricht.

We hadden grootse plannen, zoals een congres om het draagvlak van het Rode Kruis bij aanverwante organisaties te verbreden. De locatie was al gekozen, de sprekers waren gepland, maar toen kwam corona. Hetzelfde geldt voor een activiteit die we gepland hadden om onze vrijwilligers extra in het zonnetje te zetten. En last but not least: het gedenkboek waaraan ik samen met twee andere vrijwilligers – Leon Vonhögen en Marcel Vleugels – geschreven en samengesteld heb.”

Dat gedenkboek is, ondanks alle tegenslagen nu toch gerealiseerd. “Ruim 300 uren ben ik bezig geweest met wat ik ‘recherchewerk’ noem: het afstruinen van het internet, vele bezoeken en verzoeken aan het Regionaal Historisch Centrum Limburg dat vanwege corona ook niet altijd toegankelijk was.”

Download de uitgave

Het bestuur is dankbaar voor het recherchewerk en doorzettingsvermogen van Ed. Hiermee heeft hij een document gerealiseerd dat een mooi overzicht geeft van de geschiedenis van onze afdeling. Waardevol voor nu en voor later. Benieuwd?

Gedenkboek 150 jaar Rode Kruis in Maastricht

Download de uitgave hier

De komende tijd laten we ook (oud-)vrijwilligers aan het woord die hun herinneringen delen aan hun tijd bij het Rode Kruis in Maastricht.

Meest recente berichten