Brabant-Zuidoost
Word vrijwilliger Doneer

Een Marathon om nooit te vergeten

Geplaatst op 10 oktober 2023

Afgelopen zondag was het weer zo ver: de ASML Marathon van Eindhoven. De grootste geplande inzet van het jaar voor het Rode Kruis Brabant-Zuidoost. Het moment om alle kennis die we in huis hebben in te zetten. Tijdens de Marathon moet namelijk een groot gebied op professionele wijze van EHBO worden voorzien. Dat is zeker een uitdaging, maar we hebben weer laten zien dat we een geoliede machine zijn als er hulp verleend moet worden. Mede dankzij de goede samenwerking met de organisatie Golazo, de chauffeurs van Munckhof, Medical Events, de GHOR Brabant-Zuidoost en de Gemeente Eindhoven.

Gigantische Rode Kruis inzet Marathon van Eindhoven

De Marathon van Eindhoven is voor Brabant-Zuidoost de grootste jaarlijkse inzet. In totaal hebben we 24 EHBO-posten opgebouwd langs het parcours. Ook reden er 5 bike-teams rond. Daarnaast is er een grote meldkamer opgezet op het politiebureau waar de centralisten van onze verbindingsdienst de gehele inzet overzagen. In totaal staken er ruim 120 Rode Kruis vrijwilligers de handen uit de mouwen.
Om uitvallers van de Marathon snel te kunnen vervoeren, reden er ook zogenaamde uitvallersbusjes. Deze werden aangeleverd door Munckhof en bestuurd door hun getrainde chauffeurs. Samen met een van de Rode Kruis hulpverleners pikten zij iedereen op die gestrand was. In zo’n overvolle stad is het lastig om snel iedereen te kunnen helpen, maar dankzij de chauffeurs van Munckhof worden de uitvallers altijd snel opgepikt.
Om alle posten goed bemand en uitgerust te krijgen, was Medical Events ook van de partij. Zij leveren artsen en verpleegkundigen die zorg verlenen die verder gaat dan wat je met uitgebreide EHBO mag en kan doen. Hier brengen zij ook de nodige materialen voor mee.

Evenementenhulpverlening tijdens Marathon om getraind te blijven

Je weet nooit wanneer er een dusdanig grote crisis uitbreekt dat het Rode Kruis alle zeilen bij moet zetten om iedereen die hulp nodig heeft te kunnen helpen. Daarom is het heel belangrijk dat onze hulpverleners getraind blijven. Dat is natuurlijk op het gebied van eerste hulp het geval, maar ook alle vrijwilligers die zich bezighouden met logistiek en verbindingen moeten snel kunnen schakelen. De Marathon van Eindhoven is dus een geweldige kans om ons op het gebied van logistiek en verbindingen te blijven ontwikkelen. Tijdens zo’n evenement zien we wat er al heel goed gaat en wat er misschien een volgende keer beter zou kunnen.
Evenementen als de Marathon van Eindhoven zijn een verrijking op alle trainingen die de vrijwilligers volgen. Bovendien is het natuurlijk ontzettend tof om met zo’n grote groep vrijwilligers in actie te komen. Hoewel het op sommige momenten ontzettend druk is bij de posten, is het ook echt een feestje voor de vrijwilligers. Alle lopers die de finish bereiken worden enthousiast en vakkundig opgevangen. Onder vrolijke muziek vieren de vrijwilligers het feestje mee. Samen zorgen ze ervoor dat het voor iedereen een Marathon is om nooit te vergeten. Zo blijft het Rode Kruis Brabant-Zuidoost getraind en scherp en blijven we oefenen met samenwerken.

Foto’s: Catalina Lopez Guerrero

Meest recente berichten