Brabant-Zuidoost
Word vrijwilliger Doneer

Iedereen kan een Hero of Humanity zijn

Geplaatst op 05 januari 2024

Twee mensen zijn op straat met elkaar in gevecht. Je weet niet wat er aan de hand is en of je zelf gevaar loopt. Wat doe je? Ga je helpen, of loop je snel door zonder je ermee te bemoeien?
Wanneer je je in een soortgelijke situatie bevindt, maak je meestal in een fractie van een seconde een beslissing. Je denkt niet na over de mogelijke consequenties. Misschien reageer je wel volledig uit angst en ren je weg. Of ben je zo heldhaftig dat je je direct in het gevecht stort. Zonder enig idee wat de juiste keuze op dat moment is en of er überhaupt een juiste keuze is.
Des te meer reden om dit soort keuzes en dillema’s te bespreken in een veilige omgeving. Daarom waren we laatst bij De Rooi Pannen om een Hero of Humanity gastles te geven. Want wat maakt je nou precies een Hero of Humanity?

Hero of Humanity gastles

Op de donderdagmorgen van 7 september om 11 uur waren Karin en ik aanwezig op de mbo-afdeling van De Rooi Pannen. Dit is de school voor horeca, toerisme, leisure en marketing in Woensel, Eindhoven. Karin geeft als vrijwilliger diverse gastlessen vanuit het Rode Kruis. Deze dag stond een Hero of Humanity gastles op de planning. Terwijl we de les doorspraken met Irma, docente Burgerschap, kwamen de 16 jarige jongens en meiden binnen. Netjes volgens plan; de les kon beginnen.
Hero of Humanity gaat over hoe burgers kunnen helpen bij het verminderen van leed van anderen. Het gaat dus over ons allemaal. Eerst presenteerden zich door middel van video’s drie vrijwilligers van het Rode Kruis. In hun verhalen kwamen dilemma’s aan bod. Met als grote vraag wat je zou doen als jij zelf in een soortgelijke situatie zou komen. Zou je iemand die je haat helpen wanneer hij of zij in een ongeluk verzeild is geraakt? Dat was een lastig dilemma voor de leerlingen. Zet je die gevoelens gewoon opzij? Misschien kan iemand die het slachtoffer niet kent wel veel beter helpen in zo’n geval.
Er werd volop gediscussieerd in de klas. Zou je naar de plek van een ontploffing toegaan om hulp te bieden of juist veilig op afstand blijven? Omstanders uit de buurt houden is ook helpen. Hoe je precies helpt, kan dus ook een groot verschil maken. “Zorgen voor je eigen veiligheid komt eerst”, zeiden sommigen. De dillema’s lokten veel reacties uit. De vraag wanneer je verantwoordelijkheid neemt of wanneer je die juist bij iemand anders legt, is nog best lastig. De discussies bleven terugkomen bij iedere video.
Met het dilemmaspel kunnen de leerlingen via hun smartphone steeds zelf keuzes maken tijdens het kijken naar de video’s. Voortdurend kwamen de filmspelers voor keuzes te staan en de vraag was dan: wat zou jij doen, helpen of weggaan? De filmspeler zag bijvoorbeeld in een donker steegje twee mannen vechten. Kom je tussen beide of kijk je de andere kant op? De scores van de hele groep kon je zien op het grote digibord scherm voor de klas.
De docente Irma nam soms het woord om de dilemma’s aan te scherpen. Ze hoopt dat deze les een zaadje heeft geplant. Natuurlijk hoeft niet iedereen constant de held uit te hangen, maar je kunt wel iemand anders of de politie waarschuwen als je iets verontrustends ziet. En dan ben je eigenlijk al een Hero of Humanity. De leerlingen zeiden ook dat je je veiliger voelt ‘s avonds in het donker als je tenminste met zijn tweeën bent. Als je samen bent, heb je ook meer moed dan alleen.

Hoe worden de Hero of Humanity gastlessen ervaren?

De les was levendig en interactief met de leerlingen. Docente Irma was dan ook tevreden met deze geslaagde les. Ook van het Commanderij College in Gemert hebben we teruggekregen dat de gastlessen Hero of Humanity als erg zinvol worden ervaren en we in 2024 zeker terug mogen komen. De eerste les van dit jaar staat ook al weer gepland voor deze maand.

Heb jij ook interesse in een gastles Hero of Humanity? Neem contact op met Joyce Bakker via educatie.brabantzuidoost@rodekruis.nl of 0638215098.

Tekst: Hans Baaijens

Meest recente berichten