Haaglanden
Word vrijwilliger Doneer

Goed voorbereid op noodsituaties

Geplaatst op 11 januari 2022

Kun je jezelf minder goed redden of heb je niemand om op terug te vallen, wanneer dat nodig is? Dan kun je bij het Rode Kruis Haaglanden terecht.​ Onze vrijwilligers helpen met het versterken van het sociale netwerk, het doorbreken van een sociaal isolement, het vergroten van risicobewustzijn en de zelfredzaamheid.

In het kader van Goed Voorbereid, kun je bij ons terecht voor:

 • De workshop ‘Goed Voorbereid’
 • Contactcirkel (alleen door locaties Pijnacker-Nootdorp, Leidschendam-Voorburg en Zoetermeer)
 • Een veiligheidscheck bij je thuis
 • De cursus ‘Sterk door je netwerk’
 • De cursus ‘Veilig over Straat’
 • Gastlessen 112 bellen
 • Themabijeenkomsten 
 • Beweegtraining voor ouderen (alleen door locatie Leidschendam-Voorburg)
 • Laptop, tablet en smartphone cursussen (alleen door locatie Leidschendam-Voorburg)

Goed Voorbereid

Weet wat je moet doen

Nederland is een veilig land, de kans op een ramp is gelukkig niet heel groot. Toch is het verstandig om je voor te bereiden op een eventuele noodsituatie, zoals wateroverlast of een evacuatie na een gasexplosie.

Noodsituaties kunnen zich ook dichter bij huis voordoen. Wie bel je als je door extreme kou niet meer naar buiten kunt? Of als je je sleutels kwijt bent? Wat doe je als er brand uitbreekt? Als je weet wat je moet doen, ben je veiliger. Persoonlijke noodsituaties kunnen je leven ingrijpend veranderen. Daarom helpt het Rode Kruis jou graag om je goed voor te bereiden op verschillende noodsituaties.

Hoe bereid jij je goed voor?

Leer tijdens de workshop ‘Goed Voorbereid’ hoe je veelvoorkomende risico’s in jouw directe leefomgeving voorkomt. Je krijgt handige tips en uitleg hoe je deze kunt toepassen. Zo zorgen we met en voor elkaar voor onze veiligheid.

Ken je mensen die verminderd zelfredzaam zijn, of kun je zelf wel wat tips en adviezen over veiligheid in en om jouw huis gebruiken? Neem contact met ons op.

Contactcirkel

De Contactcirkel zorgt voor dagelijks contact. Iedere dag op een afgesproken tijdstip is er even telefonisch contact met de deelnemers, van mens tot mens. Een vrijwilliger van een Rode Kruis afdeling in Haaglanden belt de eerste deelnemer om te horen of alles nog in orde is. Deze deelnemer belt de volgende en zo verder. De laatste deelnemer belt de vrijwilliger van het Rode Kruis. Zo is de cirkel weer rond. De wetenschap dat er bij geen gehoor iemand naar het huisadres komt en indien nodig hulp inschakelt, is geruststellend. Niet alleen voor de deelnemer, maar ook voor de familie.

De Contactcirkel is er voor mensen die alleen wonen, oud en jong die behoefte hebben aan dagelijks contact. Deelname aan de Contactcirkel is, op de telefoonkosten na, gratis en verplicht je tot niets. Neem contact op

Veiligheidscheck bij je thuis

We weten allemaal dat een rookmelder het huis veiliger maakt. Maar hangt er daadwerkelijk een rookmelder? En zijn die losliggende snoeren en kabels wel veilig? Voorkomen van een ongeval is beter dan genezen naderhand. Met hulp van een Rode Kruis vrijwilliger kan in drie huisbezoeken een plan gemaakt worden om het huis veiliger in te richten. De vrijwilliger geeft tips over hoe de veiligheid en het sociale netwerk vergroot kunnen worden, zodat in geval van nood makkelijker hulp gevraagd en gekregen kan worden. Neem contact op

Sterk door je netwerk

Veel mensen vinden het lastig om het eerste contact te leggen, terwijl het in een noodsituatie fijn is om iemand in de buurt om hulp te kunnen vragen. De cursus ‘Sterk door je netwerk’ laat het belang van een goed sociaal netwerk zien, zodat je in tijden van nood er niet alleen voor staat. De cursus biedt handvatten hoe je daar zelf actief mee aan de slag kan gaan. Neem contact op

Veilig over straat

Iedereen wil zich veilig voelen: in huis, in de eigen buurt en gewoon op straat. Als je je veilig voelt, kun je gaan en staan waar je wilt. Helaas blijkt dat niet iedereen in de samenleving dit gevoel van veiligheid en vrij zijn ervaart. Angst, onwetendheid, onzekerheid en fysieke beperkingen spelen daarbij een rol. Hierdoor kun je je minder veilig voelen en dat is zeker niet nodig.

De cursus Veilig over Straat is speciaal voor mensen die zich graag veilig(er) willen voelen op straat en in de eigen woonomgeving. Tijdens deze laagdrempelige cursus word je voorgelicht over praktische zaken, krijg je tips en kun je ook eigen ervaringen en vragen inbrengen. Ons doel? Jou helpen om je weer veilig en zeker op straat te laten voelen. Neem contact op

Gastlessen 112 bellen

Het Rode Kruis heeft gastlessen ‘112 bellen’ ontwikkeld voor alle leeftijdsgroepen op de basisschool. Onze enthousiaste vrijwillige voorlichters verzorgen graag een of meerdere gastlessen ‘112 bellen’ op jouw basisschool. Een gastles ‘112 bellen’:

 • Wordt gegeven door getrainde Rode Kruis-vrijwilligers
 • Wordt gegeven aan de hand van een Powerpoint en een rollenspel
 • Duurt maximaal een uur
 • Is voor circa 25 leerlingen per gastles
 • Is afgestemd op diverse leeftijdsgroepen (groep 1 krijgt een andere gastles dan groep 7)
 • Is interactief
 • Is gratis

Ervaring leert dat leerlingen zeer geïnteresseerd zijn in de materie. Middels een Powerpoint presentatie en een rollenspel vertellen de voorlichters over het bellen van het alarmnummer 112. Leerlingen hebben zelf ook wel eens wat meegemaakt: “Ik heb wel eens 112 gebeld omdat mijn moeder niet lekker werd. Ik wist niet wat ik moest doen. Ze waren heel aardig bij 112”. Eén van de leerlingen vertelt na afloop: “De les was duidelijk en goed. Veel goede filmpjes en het was leuk om zelf te oefenen”.

Wil je ook een gastles op jouw basisschool? Bekijk ons aanbod en neem gerust contact op met ons projectleider Monique Mulder.

Beweegtraining voor ouderen door locatie Leidschendam-Voorburg

In het kader van Goed voorbereid ’ biedt het Rode Kruis Leidschendam-Voorburg al een aantal jaren een beweegtraining aan voor ouderen. Dit onder begeleiding van Paul Stoetzer, Fysiotherapeut bij GOED Fysio.

Iedere week wordt door een groep ouderen (maximaal 10 personen) 1 keer per week geoefend en bewogen. Daarbij wordt goed gelet op de mogelijkheden van de individuele deelnemers.

Deelnemers zijn enthousiast over de training en vertellen merkbaar verbetering te voelen: (trap)lopen gaat makkelijker, de balans is verbeterd, het opstaan uit de stoel gaat zonder problemen. Het voelt ook veiliger om op straat te lopen. Neem contact op

Laptop, tablet en smartphone cursussen door locatie Leidschendam-Voorburg

In het kader van Goed voorbereid ’ biedt het Rode Kruis Leidschendam-Voorburg voor degenen die nog niet moeiteloos overweg kunnen met een computer, tablet of smartphone of het apparaat nog beter willen leren gebruiken, een aantal laagdrempelige cursussen aan voor beginners en gevorderden. Het zijn cursussen in kleine groepen, zodat er volop aandacht is voor ieders wensen en vragen.

We bieden een aantal workshops aan om specifieke toepassingen onder de knie te krijgen. De workshops zijn voor smartphone/tablet of iPhone/iPad.
Onderwerpen zijn:

Instellingen leren kennen en aanpassen
WhatsApp gebruiken

Camera en foto’s
Je weg vinden(routes)

De workshops kosten € 10,-

Iedere eerste woensdag van de maand is er tevens een internet café van 13:30-15:30 uur in de Herenstraat 165, Voorburg. Hier kun je GRATIS terecht met al je vragen over het gebruik van laptop, tablet en smartphone.

Voor aanvullende informatie en inschrijven kan contact worden opgenomen via opleidingen.lv@rodekruis.nl

Meest recente berichten

Cursus heldin

Cursus Heldin

26 januari 2024

Heldin is een cursus voor vrouwen die nog niet de kennis, vaardigheden en het zelfvertrouwen hebben ...

Lees meer