Hollands Midden
Word vrijwilliger Doneer

Maatschappelijke hulpverlening in Hollands Midden

Geplaatst op 06 januari 2025

Vrijwilligers van het Rode Kruis Hollands Midden assisteren Leidse straatarts met hulpverlening aan mensen die dak- of thuisloos zijn, geen toegang hebben tot medische zorg en andere kwetsbare doelgroepen. Heldincursussen die vrouwen leren om te handelen in een noodsituatie zijn opgestart in Leiden in samenwerking met BuZz en Leids Steunloket Migranten. Twee mooie voorbeelden van samenwerkingsprojecten die het afgelopen jaar live zijn gegaan. Coördinator Jette Talsma vertelt over de initiatieven op het gebied van maatschappelijke hulpverlening, de toegevoegde waarde van samenwerken en haar rol binnen Hollands Midden.

Paspoort


Naam: Jette Talsma
Leeftijd: 28
Woonplaats: Amsterdam
Beroepskracht sinds: juni 2023
Locatie: District Hollands Midden
Functie(s) bij Rode Kruis: Coördinator maatschappelijke hulpverlening, Operationeel teamleider

Eerst even over jou, hoe ben je bij het Rode Kruis terechtgekomen?

Ik ben begonnen in de adviessector, een leuke baan, maar ik miste daar het gevoel iets voor een ander te kunnen betekenen. Toen ontmoette ik mijn huidige vriend en hij vroeg mij mee op reis. Ik heb mijn huis en baan opgezegd en ben met hem meegegaan. We zijn begonnen in Kirgizië en reisden door naar India. Het idee was om twee maanden in India te blijven en dan weer door te reizen. Maar we vonden allebei India zo indrukwekkend dat we er bijna vijf maanden geweest zijn. Daar raakte ik erg onder de indruk van alles wat ik zag, met name het verschil tussen arm en rijk. Na deze reis van een half jaar, waaronder bijna vijf maanden in India, wist ik: ik wil mij heel graag inzetten voor mensen in nood bij een internationale non-profitorganisatie. Bij thuiskomst zag ik de vacature bij het Rode Kruis van Coördinator Maatschappelijke Hulpverlening in Hollands Midden en heb met veel enthousiasme gesolliciteerd op deze mooie functie.

Waar zet jij je voor in binnen de maatschappelijke hulpverlening in Hollands Midden?

Binnen de maatschappelijke hulpverlening houd ik mij bezig met het opzetten en uitbreiden van hulpverleningsactiviteiten op het gebied van voedsel, opvang en onderdak. Mijn rol als coördinator is om te onderzoeken welke hulpvragen er zijn. Hiervoor spreek ik maatschappelijke organisaties om mensen in nood in het vizier te krijgen en te helpen. Deze organisaties zijn onze voelsprieten voor wat er in de samenleving gebeurt, bijvoorbeeld op straat. Samen kijken we wat nodig is en komen we tot oplossingen om mensen die tussen wal en schip vallen verder te helpen.

Welke initiatieven lopen er op dit moment?

Op het gebied van voedsel zijn de boodschappenkaarten en het Programma Schoolmaaltijden mooie lopende hulpverleningsactiviteiten. Zo deelt het Rode Kruis boodschappenkaarten uit aan mensen die tussen wal en schip vallen, bijvoorbeeld doordat ze niet in aanmerking komen voor reguliere hulp omdat ze nét een paar euro te veel verdienen of omdat ze niet de juiste papieren hebben. Kinderen, die anders zonder ontbijt of lunch in de klas zitten, kunnen gratis maaltijden op school krijgen met het Programma Schoolmaaltijden. Hiervoor onderhoud ik nauw contact met scholen en maatschappelijke organisaties zoals BuZz.

Voor opvang werken wij samen met het COA en gemeenten. Als Rode Kruis zijn wij goed in het opzetten van kleinschalige opvanglocaties. Momenteel zijn wij betrokken bij 28 opvanglocaties in Nederland. Onderdak is een derde pijler binnen maatschappelijke hulpverlening. Het aantal daklozen is flink gestegen de afgelopen jaren. Wij bieden hulp aan mensen in nood op het moment dat mensen nog uitzicht hebben op alternatieven om zo een brug slaan naar (in)formele hulpverlening. Daarnaast is het project Heldin van start gegaan in Leiden.

Kun je wat meer vertellen over Heldin?

Jazeker! In samenwerking met Stichting BuZz en het Leids Steunloket Migranten is in oktober het project Heldin gestart in Leiden. Heldin is een cursus speciaal voor vrouwen die het lastig vinden om te handelen in noodsituaties. Tijdens de zevenweekse cursus gaan ze aan de slag met het vergroten van hun EHBO-kennis, zelfvertrouwen en daadkracht én met effectieve communicatie. We hebben net gevierd dat de 2000e deelnemer van start is gegaan, een mijlpaal waar we trots op zijn! Elly van Buren is coördinator van Heldin. Vanuit mijn rol onderhoud ik contacten met (nieuwe) partnerorganisaties en breng het project onder de aandacht om zo vrijwilligers te betrekken.


Collega en vrijwilliger Evelien Anker, Heldin-trainster, vertelt: “op donderdag- en vrijdagochtend geef ik training aan een groep van tien vrouwen. Het is fantastisch om te zien hoe deze vrouwen zich ontwikkelen binnen de groep. Waardevol aan de trainingen is de interactieve opzet. Ondanks hun verschillende achtergrond, onder andere uit Syrië, Soedan en Polen, voelen ze zich vrij om op hun eigen manier actief mee te doen. Het samenkomen en samen leren doet ze zichtbaar goed. Aan het einde van de training ontvangen de vrouwen een EHBO- en een reanimatiediploma, en natuurlijk het Heldin-certificaat. Daar doe je het allemaal voor!”


Waar ben je trots op?

Ik ben trots op de hulpverlening die we hebben weten op te zetten samen met onze partners. De combinatie EHBO en noodhulp komt goed samen in de samenwerking met de straatarts. Ervaren vrijwilligers met meerdere certificaten hebben we weten te koppelen aan de betrokken huisarts. Zij ondersteunen de arts met de intake van patiënten, het verzorgen van wonden en het creëren van een veilige (werk)omgeving. Precies waar het Rode Kruis voor staat: hulp aan mensen in nood.


Heb je nog tips voor nieuwe medewerkers en vrijwilligers?

Geniet en ontdek de mogelijkheden die er zijn binnen het Rode Kruis! Onderzoek, ga in gesprek en leer van elkaar. En, ook belangrijk, spreek je wensen uit. Heel veel plezier!

– Interview door Jennifer Schuytvlot –

Meest recente berichten