Kennemerland
Word vrijwilliger Doneer

Mooi Sinterklaasfeest in Zandvoort

Geplaatst op 09 december 2023

Dansende roetveegpieten en blije kinderen

Sommige Oekraïense kinderen van opvanglocatie Zandvoort hebben voor het eerst van hun leven Sinterklaas gevierd. Feesten gaan er makkelijk in bij kinderen, ze doen snel mee en sommige kinderen zongen moeiteloos mee met Sinterklaasliedjes.

,,Sinterklaas komt,’’ zegt een jongetje in een zwart truitje met een kuifje op zijn voorhoofd. Hij kijkt me vriendelijk aan. ,,Hij komt met cadeaus.’’
,,Dat is knap,’’ zeg ik. ,,Spreek je al Nederlands?’’
,,Een bitje,’’ zegt hij.
Ik lach. ,,Heel goed,’’ zeg ik, ,,een beetje, knap.’’
,,Dankuwel‘’, zegt het jongetje met het kuifje. Hij kijkt me vrolijk aan. Daarna rent hij weg en springt op de grote bank waar de kinderen op de Sint wachten.

Nicole Kloosterman van de opvang is onvermoeibaar en doet dansjes met de kinderen. Uit de speaker klinken Sinterklaasliedjes. Nicole doet haar armen omhoog, de kinderen doen haar na. Moeders lopen in het rond en maken foto’s en filmpjes.

,,Sinterklaasje kom maar binnen met je Piet!’’ zingen de kinderen.

Een lange Sinterklaas met twee vrolijke Pieten komen van buiten naar de grote zaal. Voor de Sint is er een speciaal versierde stoel.

,,Sinterklaassssssss!!‘’ roepen sommige kinderen. Andere kinderen zijn onder de indruk van de lange Sinterklaas die op zijn versierde stoel gaat zitten. De dansende roetveeg Pieten hebben jute zakken met cadeaus. Twee kleine meisje krijgen allebei een grote doos. Ze trekken het papier eraf en zien een doorzichtig rugzakje met kleine spulletjes. De kleintjes doen meteen de rugzakjes om en lopen parmantig over het kleed.

,,Mooi he?’’, zeg ik tegen het kleinste meisje met mooie lange wimpers dat ik niet eerder heb gezien. Ze kijkt me aan, zegt niks, ze lacht en draait een rondje. De grote kinderen moeten wachten op hun cadeaus. Dat doen ze braaf. Elk kind komt bij Sinterklaas en krijgt een pak met Sinterklaas papier.

De sfeer is fijn. Kinderen van allerlei leeftijden die elkaar helpen met uitpakken, dansen en vrolijk zijn. Er is chocolademelk en er zijn genoeg pepernoten. Ze spreken voornamelijk Oekraïens, met soms een Nederlands woord.

Het jongetje met het zwarte truitje is zo blij met zijn cadeau dat hij Sinterklaas omhelst. Hij zegt iets in het Oekraïens dat ik niet kan verstaan. Sinterklaas geeft hem een aai over zijn bol.

Als iedereen zijn cadeau heeft gekregen willen de kinderen naar buiten, naar hun huis met hun familie. Ze willen gauw spelen met de mooie cadeaus. Moeders gaan hun kinderen achterna. In de woonkamer waar Sinterklaas werd gevierd, is voor elke unit een keuken, het ruikt heerlijk naar knoflook. Het eten zal wel wat later worden nu de kinderen eerst met hun cadeaus willen spelen. Een paar kinderen proberen te achterhalen waar Sinterklaas en zijn Pieten zijn gebleven. Het is mistig en vochtig buiten. Tenslotte verdwijnt iedereen in zijn kamer. Het was een mooi Sinterklaasfeest.

Adrienne van der Smagt

Meest recente berichten