Midden- en West-Brabant
Word vrijwilliger Doneer

Een EHBO-cursus voor blinden en slechtzienden, hoe gaat dat?

Geplaatst op 18 november 2022

Wij werken aan een EHBO-cursus voor blinden en slechtzienden. Speciaal voor deze doelgroep lieten we een EHBO-handboek in brailleschrift ontwikkelen. De eerste cursisten mochten een tijd geleden proefdraaien en zijn enthousiast.

Op vrijdagochtend lopen er plots twee geleidehonden door het pand van het Rode Kruis in Den Haag. Hun baasjes Floris en Annemieke pakken een bak koffie. Straks oefenen zij samen een stabiele zijligging en leggen ze een verband aan. Dat is voor velen niets bijzonders, maar wél als je amper kunt zien wat je doet.

EHBO voor iedereen

Floris en Annemieke zijn onderdeel van een groep van acht mensen die de EHBO-cursus voor blinden en slechtzienden uitprobeert. Op basis van hun ervaringen ontwikkelen we de EHBO-cursus door.

Cursist Floris vertelt: “Ik vind dat iedereen de mogelijkheid moet hebben om een EHBO-cursus te doen. Dat vind ik het mooie van het Rode Kruis, gelijkheid! Want voor hetzelfde geld gebeurt er iets in de thuissituatie en dan kun je toch eerste hulp verlenen.”

“Waar zit je eigenlijk?”

Louise Schalkoort geeft al jaren EHBO-cursussen voor het Rode Kruis. Maar voor deze cursus moest zij toch even schakelen. Want hoe geef je les aan mensen die jou niet kunnen zien? Louise: “Ik moet stap voor stap vertellen wat ik doe én waar ik ben.” Floris: “Tot nu toe gaat dat heel goed. We zijn met de basis begonnen: er ligt iemand op de grond, wat doe je dan? Hoe check je of iemand ademhaalt en wat doe je daarna?”

Cursist Floris legt cursist Annemieke in een stabiele zijligging. Haar hond houdt de wacht.

Louise: “We doen in deze cursus de eerste stappen: wat te doen bij bewusteloosheid, letten op veiligheid en het alarmeren. We hebben ook verslikking behandeld en een verband aangelegd. Dan heb je een mooie basis.” Het hoogtepunt van de dag is wanneer de cursisten zelfstandig iemand in de stabiele zijligging leggen. “Het is echt heel mooi om te zien hoe zij dit oppakken”, vertelt een enthousiaste Louise.

Brailleboek

Bij de cursus hoort ook het EHBO-handboek in braille. Projectleider Rinze de Vries liet een boek in braille ontwikkelen waarin handvatten staan om EHBO-vaardigheden in de praktijk te oefenen.

Onlangs kreeg hij een telefoontje van Murat, die informeerde of hij met een groepje blinde en slechtziende mensen EHBO-cursussen kon volgen bij het Rode Kruis. Rinze: “Die vraag was voor mij hét moment om ons brailleboek en de cursus te laten uitproberen in de praktijk.”

Zo trekken Murat, Floris, Annemieke en de andere cursisten naar Den Haag voor een dagvullend EHBO-programma. Een dag die volgens hen absoluut voor herhaling vatbaar is en het Rode Kruis de kans geeft om de cursus bij te schaven. Zodat EHBO echt voor iedereen is.

Meer weten?

Meer weten over een EHBO-cursus voor blinden en slechtzienden? Je kunt contact opnemen met Rinze de Vries: rdevries@redcross.nl. Zelf leren wat je moet doen als iemand in nood is?

Meest recente berichten