Een treinongeluk of een grote brand in een schoolgebouw met veel slachtoffers: het zijn rampen waar je liever niet aan denkt. Helaas vinden deze wel eens plaats. De Noodhulpteams (NHT) Rode Kruis regio Midden-Nederland treden direct op bij dit soort situaties. De drie teams zijn dag en nacht, 7 dagen in de week beschikbaar. In Flevoland, het Gooi en Utrecht komen zij binnen 45 minuten in actie bij rampen, calamiteiten en crisis.
Een operationeel Noodhulpteam van het Rode Kruis bestaat uit 8 hulpverleners. Zij ondersteunen ambulancepersoneel, politie, brandweer en andere medische professionals. Ter plaatse prioriteren ze de slachtoffers op ernst van hun verwondingen. Daarna vangen ze de lichtgewonden op. Ze verzorgen de slachtoffers en bieden een luisterend oor. Zo zorgen zij ervoor dat andere hulpdiensten – zoals politie, ambulance en brandweer -de handen vrij hebben om hun werk uit te voeren.
Samenwerking met andere hulpdiensten
Het Rode Kruis werkt voor noodhulp samen met de Veiligheidsregio’s in Nederland, de Regionale Ambulance Voorziening, het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV) en de Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR). De GHOR is de overheidsorganisatie die verantwoordelijk is voor de coördinatie van geneeskundige hulpverlening bij zware ongevallen en rampen.
Noodhulpteam
De Rode Kruis-noodhulpteams bestaat uit ervaren vrijwilligers. Onze hulpverleners hebben allemaal een EHBO-diploma en hebben de opleiding tot noodhulpverlener afgerond. Elk jaar volgen zij nascholing. Hierdoor is hun kennis van werken met lichtgewonden altijd up-to-date. Verder zijn er regelmatig trainingen waarbij ze rampscenario naspelen en zijn ze ervaren in EHBO-hulpverlening op grote evenementen.
Meer informatie over de noodhulpteams van het Rode Kruis? Neem contact op met Hilbert Klunder, hklunder@redcross.nl.