Rotterdam-Rijnmond
Word vrijwilliger Doneer

Voedselhulp

Geplaatst op 01 januari 2021

Het Rode Kruis is er voor iedereen in nood. In Nederland leven meer dan 400.000 mensen in voedselnood die hulp nodig hebben, maar dit (nog) niet krijgen. In Rotterdam leven naar schatting meer dan 80.000 mensen ronde armoedegrens en voor veel van hen is het moeilijk om iedere avond een maaltijd op tafel te zetten. Het Rode Kruis Rotterdam-Rijnmond helpt hen door een aantal projecten: boodschappenkaarten via partners, schoolmaaltijden en de voedselplatforms.

Zie de documentaire “De Stille Voedselramp” waarin o.a. een van onze partnerorganisaties en Rode Kruis-coördinator Thijs vertellen over de nood in Rotterdam.

Boodschappenkaarten via partners

Aan mensen die te weinig geld overhouden voor eten, delen we boodschappenkaarten uit via lokale initiatieven. Met deze kaart kunnen zij zelf kiezen welke boodschappen ze het hardste nodig hebben om iedere dag een maaltijd op tafel te zetten.

Aan het begin van de COVID-19 crisis kwamen er meerdere mensen in beeld bij het Rode Kruis die niet genoeg geld hadden voor voedsel en niet bij reguliere hulpinstanties aan konden kloppen, of hun weg daar naar toe nog niet hadden gevonden. Hun situatie was veelal een direct gevolg van de COVID-19 pandemie, omdat mensen hun baan verloren of informele inkomsten weg vielen.

In de stad ontstonden veel initiatieven vanuit particulieren en maatschappelijke organisaties, waar mensen die tussen wal en schip vallen terecht kunnen voor een maaltijd of een boodschappenpakket. Het Rode Kruis ondersteunt momenteel 18 van deze organisaties door supermarkt- en drogistkaarten uit te geven waarmee de hulpvrager zelf zijn eigen boodschappen kan doen. Hiermee helpen we maandelijks meer dan 1400 huishoudens in de regio door middel van 4.000 kaarten per maand.

Schoolmaaltijden

Met het programma schoolmaaltijden zetten we ons in op basis- en middelbare scholen. Het Rode Kruis zorgt, samen met het Jeugdeducatiefonds, dat leerlingen die dat het hardst nodig hebben gratis eten krijgen. In de regio Rotterdam-Rijnmond komt meer dan de helft van de scholen in aanmerking voor het programma. We helpen ouders en kinderen door hen iedere twee weken een boodschappenkaart aan te bieden waarmee zij ontbijt en lunch voor hun kinderen kunnen kopen.

Voedselplatforms

Door middel van onze voedselplatforms verbinden we formele en informele organisaties aan elkaar die zich bezighouden met voedselarmoede in Rotterdam-Rijnmond. Iedere twee maanden vindt er in verschillende wijken in Rotterdam een voedselplatform plaats, waarbij organisaties kennis en kunde delen en signalen met elkaar delen. Op deze manier worden hulpvragers effectiever en efficiënter geholpen en leren organisaties van elkaar.

Meest recente berichten

Onderdak

4 januari 2024

We vinden dat iedereen toegang moet hebben tot menselijk onderdak. We hebben daarom als missie om zo...

Lees meer