Word vrijwilliger Doneer

Met deze tips ben jij goed voorbereid op een noodsituatie

Een stroomstoring, erge kou of een zware storm: het zijn van die vervelende situaties die we allemaal weleens meemaken. Maar ook een overstroming, aardbeving of natuurbrand kan je overkomen. Of het nu gaat om een klein ongemak of een grote ramp: het helpt enorm als je goed voorbereid bent.

Weet jij hoe je je voorbereidt op een noodsituatie? Weet je bijvoorbeeld welke spullen er in een noodpakket moeten zitten? Of hoe je een persoonlijk noodplan maakt? Lees hoe jij veilig blijft bij een noodsituatie en wees goed voorbereid!

60

seconden heb je om je huis te verlaten bij een brand

noodpakket
Noodpakket Rode Kruis

Zo stel je een noodpakket samen

Heb jij een zaklamp bij de hand als de stroom uitvalt? Kun je informatie ontvangen over een zware storm als de internetmast is omgewaaid? En heb je houdbaar voedsel in huis? Leg nu een noodpakket aan! Zo sta je niet met lege handen als er een ramp gebeurt.

Dit zit er in een noodpakket
Maak een persoonlijk noodplan rode kruis

Maak een persoonlijk noodplan

Weet jij het nummer van de huisarts uit je hoofd? Of waar je naartoe kunt bellen bij een stroomstoring? In een persoonlijk noodplan bewaar je belangrijke informatie overzichtelijk in één document. Je kunt de informatie digitaal bewaren en een geprint exemplaar op een veilige plek neerleggen. Zo ben je goed voorbereid bent op een noodsituatie.

Download het persoonlijk noodplan

Tips: dit doe je bij een noodsituatie

Stroomstoring

Bij een stroomstoring kan je ineens in het donker zitten. Weet jij wat je dan moet doen? Wees goed voorbereid op een stroomstoring.

Onweer

Je ziet een flits en na een paar seconden hoor je de knal: het onweert. Donder en bliksem kunnen behoorlijk dreigend zijn, en bovendien gevaarlijk. Weet jij wat je moet doen om niet geraakt te worden door de bliksem?

Zware storm

Bijna 67% van de Nederlanders denkt geen risico te lopen bij storm. Toch zorgen fikse windstoten voor bijvoorbeeld rondvliegende spullen die schade en ongelukken veroorzaken.

Gladheid

Als het kwik in de winter richting nul zakt, weten we allemaal wat dat betekent: glibberen! Weet jij wat je moet doen om zo veilig mogelijk de weg op te gaan?

Kou

Een mooie wandeling, een sneeuwballengevecht of zelfs een voorzichtige stap op het ijs: een koude winterse dag kan heerlijk zijn! Maar kou kan ook risico’s met zich meebrengen.

Extreme hitte

In de zomer kan het erg warm worden en kun je last krijgen van hoofdpijn of uitdroging. Lees hier onze tips om jezelf en anderen te beschermen tegen de hitte.

Wateroverlast

Ook in Nederland regent het soms zo hard dat straten blank staan en kelders onderlopen. Weet jij hoe je je daarop voorbereidt?

Overstroming

Ondanks onze dijken bestaat er ook in Nederland de kans op een overstroming. Op overstroomik.nl kun je aan de hand van je postcode opzoeken of het water ook in jouw buurt te hoog kan komen. Is dat het geval?

Aardbeving

Een aardbeving duurt vaak maar enkele seconden, maar de impact kan enorm zijn. Als het toch gebeurt, helpt het om goed voorbereid te zijn. Lees hieronder de tips bij een aardbeving.

Aanslag

Een aanslag hoop je natuurlijk nooit mee te maken. Maar stel dat het tóch gebeurt: weet jij wat je in zo’n geval moet doen?

Kernramp

Een kernramp of stralingsincident hoop je nooit mee te maken. Maar mocht het toch gebeuren, dan kun je maar beter goed voorbereid zijn. Weet jij wat je kunt doen om je voor te bereiden op een kernramp?