Word vrijwilliger Doneer

Maak een persoonlijk noodplan

Stel je eens voor, er breekt brand uit in je huis en je hebt maar één minuut de tijd om spullen bijeen te rapen die je denkt nodig te hebben. Grote kans dat je belangrijke zaken vergeet, of dat je zo snel niet denkt aan informatie als telefoonnummers of gegevens van je nutsvoorzieningen of verzekeringen.

In een persoonlijk noodplan bewaar je al deze informatie overzichtelijk in één document. Je kunt de informatie digitaal bewaren en een geprint exemplaar op een veilige plek neerleggen. Leg ook een exemplaar bij degene bij wie je tijdelijk wilt verblijven als je jouw huis niet meer in kunt, eventueel met een kopie van andere documenten zoals jouw paspoort. Bewaar het wel op een veilige plek! Je kunt het document ook beveiligen met een wachtwoord.

Neem even de tijd om het document lokaal op te slaan en daarna in te vullen. Zodat jij goed voorbereid bent op een eventuele noodsituatie.

En wil je wel eens ervaren hoe het is om een minuut te hebben om je huis te verlaten? Wat neem je dan mee? Lees verder onder de foto en doe de #1minute2leave challenge.

Download PDF

375

mensen worden jaarlijks geëvacueerd.

Huis in brand

Wat neem jij mee tijdens #1minute2leave?

Wat neem je mee als je maar één minuut hebt om je huis te verlaten? Met de #1minute2leave uitdaging ontdek jij hoe goed jij voorbereid bent op een noodgeval. Doe mee, het duurt slechts 60 seconden, maar het kan je leven veranderen!

Is 60 seconden genoeg om je huis te verlaten? Heb je spullen meegenomen die je helpen te overleven? En de kinderen of de kat, heb je daar aan gedacht? Zou een plan geholpen hebben?

Test jezelf. Stel je timer in op één minuut. Film jezelf of vraag iemand jou te filmen, terwijl je binnen de tijd zoveel mogelijk slimme items verzamelt om binnen de tijd je huis te verlaten. Laat ons zien wat je meeneemt en deel jouw video met de hashtag #1minute2leave. Bekijk ter inspiratie het filmpje hieronder.

60

seconden om je huis te verlaten; wat neem je mee?

Hoe belangrijk het is om jezelf goed voor te bereiden

Vaak wordt het belang van goede voorbereiding pas duidelijk als het te laat is. Het verhaal van Willem laat duidelijk zien hoe lastig het is om tijdens een noodsituatie rustig te blijven en de juiste keuzes te maken. “Ons konijn namen we direct mee, maar aan een extra set kleren dachten we niet.”

Zware storm

Bijna 67% van de Nederlanders denkt geen risico te lopen bij storm. Toch zorgen fikse windstoten voor bijvoorbeeld rondvliegende spullen die schade en ongelukken kunnen veroorzaken

Gladheid

Als het kwik in de winter richting nul zakt weten we allemaal wat dat betekent: glibberen! Weet jij wat je moet doen om zo veilig mogelijk de weg op te gaan?

Kou

Een mooie wandeling, een sneeuwballengevecht of zelfs een voorzichtige stap op het ijs: een koude winterse dag kan heerlijk zijn! Maar kou kan ook risico’s met zich meebrengen.

Extreme hitte

In de zomer kan het erg warm worden en kun je last krijgen van hoofdpijn of uitdroging. Lees hier onze tips om jezelf en anderen te beschermen tegen de hitte.

Aanslag

Een aanslag hoop je nooit mee te maken. maar weet jij hoe je in zo’n gevaarlijke situatie reageert, en wat je moet doen? Je vergroot je overlevingskans op het moment dat het er ooit op aankomt door hier nu over na te denken.

Aardbeving

Een aardbeving duurt vaak maar enkele seconden, maar de impact kan enorm zijn. Als toch gebeurt, is het beter om goed voorbereid te zijn. Lees hieronder de tips bij een aardbeving.

Kernramp

Een kernramp of stralingsincident hoop je nooit mee te maken. Maar mocht het toch gebeuren, dan kun je maar beter goed voorbereid zijn. Weet jij wat je kunt doen om je voor te bereiden op een kernramp?

Onweer

Je ziet een flits en na een paar seconden hoor je de knal: het onweert. Onweer en bliksem kunnen behoorlijk dreigend zijn, en bovendien gevaarlijk. Weet jij wat je moet doen om niet geraakt te worden door de bliksem?

Overstroming

Ookal beschermen de dijken in Nederland ons, toch bestaat er de kans op een overstroming. Op de website overstroomik.nl kun je aan de hand van je postcode opzoeken of het water ook in jouw buurt te hoog kan komen. Is dat het geval?

Stroomstoring

Bij een stroomstoring kan je ineens in het donker zitten. Weet jij wat je dan moet doen? Wees goed voorbereid op een stroomstoring.

Wateroverlast

Het regent steeds vaker in Nederland waardoor wateroverlast kan ontstaan. Het regent zelfs zo hard dat straten blank kunnen staan en kelders onderlopen.