Nieuwe asielplannen kabinet: vergeten we dat dit over mensen gaat?
We mogen niet vergeten dat deze ‘asielplannen’ niet slechts papierwerk zijn. Het gaat over echte mensen. Maar wie zijn deze mensen die leven in opvangcentra in Nederland?
Iedereen verdient een veilige, warme en humane plek om te verblijven. Daarom is opvang een belangrijk thema binnen het Rode Kruis. Denk dan aan het opvangen van mensen die op de vlucht zijn, zoals de mensen uit Oekraïne, Syrië of Afghanistan. Maar ook aan het opvangen van mensen in Nederland die hun huis tijdelijk moeten verlaten, bijvoorbeeld omdat er een grote brand is, of een overstroming.
Er zijn helaas heel veel mensen in de wereld die hun huis en haard noodgedwongen moeten verlaten, bijvoorbeeld omdat het in hun thuisland niet veilig is of omdat ze door aanhoudende droogte geen inkomsten én geen eten meer hebben. Over de hele wereld runt het Rode Kruis tal van opvanglocaties voor mensen op de vlucht. Sinds 2022 doen we dat ook in Nederland. Verspreid door het land beheren we locaties in samenwerking met gemeentes of het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), de organisatie die verantwoordelijk is voor de opvang van mensen op de vlucht. Zo bieden we vluchtelingen en migranten een tijdelijk thuis.
Heb je een vraag of wil je graag in contact komen met ons over de opvang van mensen op de vlucht en migranten? Stuur dan een mail naar opvang@redcross.nl.
Zo runnen we een opvanglocatieDe opvanglocaties voor mensen op de vlucht zitten overvol. Het is zelfs voorgekomen dat mensen in Ter Apel buiten moesten slapen. Dat vinden we verschrikkelijk en daarom dringen we er bij de overheid op aan om met een structurele oplossing te komen voor het tekort aan opvangplekken. Het Rode Kruis staat klaar om te ondersteunen waar mogelijk.
Hoe heeft de nood in de opvang zover kunnen komen? In deze video leggen we uit wat er precies aan de hand is.
We mogen niet vergeten dat deze ‘asielplannen’ niet slechts papierwerk zijn. Het gaat over echte mensen. Maar wie zijn deze mensen die leven in opvangcentra in Nederland?
Als iemand gedwongen wordt te werken onder slechte omstandigheden, dan spreken we over mensenhandel. In Nederland zijn er misschien wel 20.000 mensen slachtoffer hiervan, en hulp is nauwelijks te vinden. Dat moet anders.
Elk jaar verliezen duizenden mensen wereldwijd het contact met een dierbare door een natuurramp, conflict of migratie. Waar begin je dan met zoeken?
Stel, je moet je huis tijdelijk verlaten. Door een overstroming, gaslek of een andere noodsituatie. Het is fijn te weten dat de vrijwilligers van het Rode Kruis er dan voor je zijn en opvang bieden bij een evacuatie. Deze vrijwilligers Bevolkingszorg begeleiden je naar een veiligere plek, zorgen dat je warm blijft en dat je voldoende te eten en drinken hebt.
Toen in de zomer van 2021 delen van Zuid-Limburg onder water stonden, kwamen vanuit het hele land onze vrijwilligers in actie om te helpen.