Word vrijwilliger Doneer

Help de slachtoffers van de aardbeving in Marokko

Gewonden, vermisten en zelfs doden: de aardbeving in Marokko heeft grote sporen achtergelaten. De noden zijn hoog en het verdriet is groot. Hulpverleners van het Rode Kruis kwamen gelijk in actie en verlenen medische hulp, psychosociale hulp en eerste hulp in onder andere de stad Marrakech en de provincie Taroudant ten zuiden van de stad.

Steun jij de slachtoffers in Marokko? Geef op Giro 6868.

Doneer nu

Giro 6868

Steun de slachtoffers van de aardbeving via Giro 6868

Onzichtbare hulp aardbeving Turkije en Syrië Rode Kruis

Zo helpt het Rode Kruis na de aardbeving

Zoek- en reddingsoperaties

De eerste dagen na de aardbeving helpen onze noodhulpteams bij zoek- en reddingsoperaties.

Eerste hulp

We verlenen eerste hulp. In sommige gebieden faciliteren we ook bloeddonaties en ondersteunen we de ambulancedienst.

Hulpgoederen uitdelen

We delen eten, schoon drinkwater en hygiënekits uit. We zorgen voor tijdelijk onderdak, zoals tenten.

Noodhulp na aardbeving Marokko - Rode Kruis

Hulp Marokko in volle gang

De Marokkaanse Rode Halve Maan, zoals het Rode Kruis in Marokko heet, heeft zes maanden na de ramp al tienduizenden mensen kunnen helpen. We herstelden bijvoorbeeld 138 waterputten, deelden zo’n 5.500 hygiënepakketten uit, en boden toegang tot noodonderkomens en psychosociale ondersteuning in de getroffen gebieden. Maar nog altijd zijn de noden hoog, zeker in de meer afgelegen dorpen.

Lees hier onze zes maanden update
aardbeving Marokko baby

Straaltjes van hoop

In het vredige dorp Amizmiz, zo’n 50 kilometer ten zuidwesten van Marrakech, verandert op 8 september het leven abrupt. De aarde beeft met verwoestende kracht en laat een spoor van vernieling achter. Benoit Carpentier van het Internationale Rode Kruis bezoekt Amizmiz na de aardbeving. Daar ontdekt hij, ondanks alle ellende, ook straaltjes van hoop. Baby Anas werd geboren te midden van ingestorte gebouwen.

Lees hier het bijzondere verhaal
0
Voor €40 geef je bijvoorbeeld een gezin van vier personen een jaar lang schoon drinkwater.

0
Voor €80 geef je bijvoorbeeld een medische uitrusting voor een kliniek.

0
Voor €120 geef je bijvoorbeeld twee nood-onderdakpakketten met o.a. zeilen, bouwmaterialen en gereedschappen.

 • Kan ik via het Rode Kruis ook spullen doneren?

  Superfijn dat je de slachtoffers van de aardbeving wilt helpen. Helaas kun je via ons geen spullen doneren. Wel kun je helpen met een financiële bijdrage.

  We nemen geen spullen in omdat we geen hulpgoederen vanuit Nederland naar het rampgebied vervoeren. Dat is namelijk een ingewikkelde logistieke operatie en die kost veel tijd. We kunnen veel sneller helpen als we de hulgoederen gebruiken die al in het gebied zijn, en de rest lokaal inkopen. Dat bespaart een heleboel (kostbare!) tijd en transportkosten.

  Daarnaast kunnen we met geld zorgen dat mensen de hulpgoederen krijgen die ze écht nodig hebben. Onze hulpverleners ter plaatse monitoren continu wat mensen nodig hebben en zo kunnen we heel efficiënt helpen.

 • Komt het geld wel goed terecht?

  Zeker. Het geld dat wordt gedoneerd aan Giro 6868 gaat naar de mensen die getroffen worden door de aardbeving in Marokko. Momenteel gaat dat geld vooral naar medische-, psychosociale- en eerste hulp. Dat is op dit moment het hardste nodig. Tegelijkertijd kijkt het Rode Kruis naar wat voor soort hulp er de komende tijd nodig zal zijn. De hulpverlening wordt daar dan weer op aangepast.  

  Het Rode Kruis is een door CBF erkend goed doel en voldoet dus aan hele strenge eisen. Daarnaast worden er regelmatig controles uitgevoerd door onafhankelijke partijen. We houden alle financiële zaken gedetailleerd bij. Elk jaar delen we een verslag waarin staat hoeveel geld we hebben gekregen en wat we hebben besteed aan hulpverlening.

Op de hoogte blijven van ons werk in binnen- en buitenland?

Meld je aan voor updates per mail