Word vrijwilliger Doneer

Francien begaf zich op de vijfde etage tijdens de aardbeving: “Ik ben dankbaar dat we het hebben overleefd”

Geplaatst op 12 september 2023

Even een bezoekje brengen aan de kleurrijke stad Marrakech, dat was het plan van Francien en haar man die op bezoek zijn bij familie in Marokko. De markt bezoeken, dansen en lekker eten. Maar een gezellig weekendje veranderde in een nachtmerrie, toen de grond begon te schudden en Francien haar man door de hotelkamer zag vliegen. “Nu pas besef ik me dat we aan de dood zijn ontsnapt.”

De ramp na de aardbeving in Marokko is groot. Duizenden mensen zijn gewond geraakt, vermist of erger nog: overleden door het natuurgeweld.

Francien was met haar man in Marrakech toen het gebeurde. “Ik was net tien minuten in het hotel, we hadden een kamer op de vijfde verdieping. Ik wilde mijn tas uitpakken toen ik alles om me heen zag bewegen. Ik dacht dat ik niet lekker werd. Maar toen zag ik ineens mijn man door de kamer geslingerd worden. Het enige wat ik dacht is: we moeten nu naar buiten.”

Hotel op instorten

Tijd om hun tassen te pakken hebben Francien en haar man niet. “Onze telefoons, paspoorten en geld lagen allemaal nog op onze kamer. Uiteindelijk zijn we toch nog snel teruggegaan om de belangrijkste spullen te pakken.”

Eenmaal buiten ziet ze de impact pas. “Het hotel stond op instorten. Van boven naar beneden was een hele grote scheur door het gebouw. Overal lag puin en mensen op straat waren in paniek en probeerden weg te komen.”

Uiteindelijk blijven Francien en haar man de eerste nacht buiten in angst voor naschokken. “Alles is als een waas aan me voorbij gegaan. Je gaat op adrenaline. Ik had ook niet door dat het een aardbeving was, dat kwam pas veel later.”

Veilig, maar erg geschrokken

Inmiddels zijn Francien en haar man veilig bij haar schoonouders in Tanger, een stad in het noorden van Marokko. “Daar lijkt het net of er niks is gebeurd, een hele gekke gewaarwording.” Maar bij Francien zit de schrik er nog goed in. “Ik heb constant het gevoel dat ik duizelig ben en dat de grond trilt. Om te checken of ik me een nieuwe aardbeving inbeeld, heb ik een kopje water naast me staan. Als het water niet beweegt, dan is het goed.”

Door het oog van de naald

Langzaamaan beseft ze zich dat ze door het oog van de naald is gekropen. “Er zijn zo veel mensen overleden en gewond, de ramp is heel groot. Iedereen hier kent wel iemand die is getroffen. Nu pas besef ik me dat we letterlijk aan de dood zijn ontsnapt en dat vele anderen minder geluk hadden.”

“Het is goed om te zien dat er zoveel mensen in actie komen voor de mensen hier. Velen zijn alles kwijt, dus alle hulp op lange- en korte termijn is hard nodig. Ik merk ook dat de mensen hier heel dankbaar zijn voor die steun.”

Hulp Rode Kruis

Hulpverleners van de Rode Halvemaan, zoals het Rode Kruis in Marokko heet, werken de klok rond om zo veel mogelijk mensen te helpen. Zo ondersteunen ze op dit moment met zoek- en reddingsacties in het getroffen gebied. Dat is de eerste week na een aardbeving cruciaal. Daarnaast bieden ze hulp aan de getroffenen, delen voedsel, schoon drinkwater en dekens uit en bieden medische-, eerste- en psychosociale hulp. Ook brengen hulpverleners gewonde mensen naar het ziekenhuis.

Lees hier meer