Word vrijwilliger Doneer

Click here to see this page in English

Zoeken naar vermiste familieleden met Restoring Family Links

Niet weten waar je vader, moeder, broer of zus is. Dat is elk jaar voor duizenden mensen de harde realiteit. Zij zijn het contact met hun dierbare verloren als gevolg van een oorlog, conflict, natuurramp of migratie. Waar begin je met zoeken?

Het Rode Kruis helpt met het zoeken naar vermiste familieleden en het herstellen van het contact. Dat doen we samen met het Internationale Rode Kruis Comité (ICRC) en alle nationale Rode Kruis- en Rode Halve Maanverenigingen. Met behulp van dit netwerk kunnen we op veel plaatsen in de wereld een zoektocht beginnen.

Wil je hier meer over weten? Download de Restoring Familiy Links informatiefolder in de volgende talen: Arabisch, Russisch, Engels, Frans, Spaans, Oekraïens, Farsi, Somali of Tigrinya. Of neem contact op.

Wat is Restoring Family Links precies?

Het Rode Kruis helpt mensen wereldwijd om te zoeken naar familieleden. Dat kunnen we doen dankzij ons uitgebreide netwerk. In de video zie je wanneer we in actie komen en wat we precies doen.

Hoe werkt het als je een familielid wilt zoeken?

Wanneer je een familielid of andere dierbare kwijt bent, kun je via de afdeling Restoring Family Links van het Rode Kruis een opsporingsverzoek indienen. Nadat je aanvraag is beoordeeld, nodigen we je uit op een van onze kantoren voor een gesprek met een Rode Kruis medewerker. Tijdens dit gesprek bespreken we de mogelijkheden en noteren we alle benodigde informatie.

Wanneer we je verzoek hebben geregistreerd, sturen we dit door naar het Rode Kruis in het land waar jouw dierbare wordt vermist. Hulpverleners van het Rode Kruis gaan daarna op zoek. Dat gebeurt op verschillende manieren. We doen bijvoorbeeld navraag bij het laatste bekende adres en in de omgeving. Ook hebben we contact met de plaatselijke autoriteiten of andere organisaties. Soms zetten we de lokale media in om iemand te vinden of delen we posters uit op de plaatselijke markt.

Als het is gelukt om jouw dierbare te vinden, zorgen we ervoor dat jullie met elkaar in contact worden gebracht. Ook als het ons niet lukt om jouw familielid te vinden, nemen we contact met je op om dit door te geven.

Onze richtlijnen en uitgangspunten

Hoe kan het Rode Kruis jou helpen?

 • Zoeken naar familieleden

  Ben je het contact met je familieleden verloren als gevolg van een oorlog, gewapend conflict, natuurramp of migratie? Dan kan het Rode Kruis jou wellicht helpen in je zoektocht. We bieden deze dienst gratis aan. Elke aanvraag wordt vertrouwelijk behandeld. De informatie wordt uitgewisseld tussen de diverse Rode Kruis organisaties en andere organisaties. Dat doen we alleen met jouw toestemming. Neem voor meer informatie contact met ons op.

 • Rode Kruis familieberichten

  Weet je waar jouw familielid is, maar lukt het niet om contact te krijgen? Dan kun je misschien gebruik maken van een Rode Kruis-bericht. Een Rode Kruis-bericht is een briefwisseling tussen twee familieleden om persoonlijk nieuws te delen. Zo’n bericht wordt verstuurd naar gebieden waar geen reguliere post, telefoon- of internetverbinding is. Een Rode Kruis-vrijwilliger springt soms letterlijk op de fiets en levert het bericht met familienieuws dan persoonlijk af aan de geadresseerde.

  Inhoud van een Rode Kruisbericht

  Het Rode Kruis is een neutrale organisatie. We hebben toegang tot ramp- en conflictgebieden waar andere organisaties dat niet hebben. Deze neutraliteit betekent ook dat er strikte regels zijn over wat er in een Rode Kruis-bericht mag staan. Een Rode Kruisbericht mag bijvoorbeeld gaan over persoonlijk of familienieuws. Ook kunnen er foto’s en eventueel officiële documenten worden meegestuurd. Een Rode Kruisbericht mag echter geen politiek nieuws of verzoeken om geld bevatten.

  Rode Kruisbericht versturen

  Om een Rode Kruisbericht te versturen, moet je de naam en het volledige adres van de ontvanger kennen. Wil je een bericht sturen? Vul dan het contactformulier in in. Heb je geen actueel adres? In dat geval kun je een opsporing opstarten.

 • Zelf zoeken naar familie

  Je kunt ook zelf op zoek naar je familie via sociale media, gemeenschappelijke contacten en de gespecialiseerde website ‘Trace the Face’.

  • Zoek naar je familielid via sociale media (Facebook, Instagram, WhatsApp…). Vergeet niet om de naam van je familielid op verschillende manieren te spellen.
  • Zoek naar gemeenschappelijke contacten. Misschien kunnen zij je verloren familielid bereiken.
  • Zoek naar je familielid op de Rode Kruis website ‘Trace the Face’. Dit is een website van het Internationale Comité van het Rode Kruis waarop foto’s van mensen te zien zijn die op zoek zijn naar familieleden. Als je je eigen foto op de website wilt plaatsen, maak dan een afspraak maken met Restoring Family Links.
  • Stop niet na één poging. Blijf de sociale media volgen en bekijk regelmatig de website ‘Trace the Face’. Op deze website worden doorlopend nieuwe foto’s van zoekende familieleden geplaatst.
 • Overig en spoed

  Het Rode Kruis kan soms ook helpen bij andere verzoeken. Bijvoorbeeld wanneer je een document wilt opvragen, plotseling geen contact meer kunt krijgen met een ziek of kwetsbaar familielid, met spoed familie wilt opsporen van een recent overleden persoon of bij een urgent medisch familiebericht.

  Elke aanvraag wordt vertrouwelijk behandeld. De informatie wordt uitgewisseld tussen de diverse Rode Kruis organisaties en andere organisaties. Dat doen we alleen met jouw toestemming.

  Bereikbaarheid

  • Voor spoedvragen: maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur
  • Voor overige vragen: maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 12.00 uur

  Wil je een opsporingsverzoek indienen? Vul dan ons contactformulier in.

Contact

Wil je een hulpvraag indienen bij Restoring Family Links? Vul het contactformulier in en we nemen contact met je op. Heb je andere vragen? Je kunt ons van maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 uur en 12.00 uur bereiken via 070 44 55 822.

Heb je eerder een hulpvraag bij Restoring Family Links ingediend en wil je contact opnemen met één van de lokale Restoring Family Links-teams in Nederland? Kijk dan hier voor hun contactgegevens.

Onze werktalen zijn Nederlands en Engels. Spreek je één van deze talen niet? Vraag dan hulp aan iemand die deze talen wel spreekt.

 • Update voor mensen met een dossier bij RFL: Databank opgeheven

  Het internationale Rode Kruis (ICRC) heeft besloten om met de Rode Kruis opsporingsdatabank te stoppen. In de Rode Kruis opsporingsdatabank kon je jouw gegevens en die van de familieleden of dierbaren waarnaar je op zoek bent, achterlaten om binnen verschillende Rode Kruis-verengingen te zoeken in dezelfde databank. Deze databank stopt nu. Dit betekent dat alle registraties in de Rode Kruis opsporingsdatabank per direct helaas komen te vervallen. Heb jij je geregistreerd bij de Rode Kruis opsporingsdatabank? Dan worden jouw gegevens en die van je familieleden of dierbaren waarnaar je op zoek bent, uit de opsporingsdatabank verwijderd.

  Het spijt ons je te moeten berichten dat onze zoekmogelijkheden beperkt zijn. We kunnen ons voorstellen dat ons bericht vragen en emoties bij je oproept. Twijfel dan niet om contact met ons op te nemen.