Word vrijwilliger Doneer

Click here to see this page in English

Zoeken naar vermiste familieleden

Niet weten waar je vader, moeder, broer of zus is. Dat is elk jaar voor duizenden mensen de harde realiteit. Zij zijn het contact met hun dierbare verloren als gevolg van een oorlog, conflict, natuurramp of migratie. Waar begin je met zoeken?

Het Rode Kruis helpt met het zoeken naar vermiste familieleden en het herstellen van het contact. Dat doen we samen met het Internationale Rode Kruis Comité (ICRC) en alle nationale Rode Kruis- en Rode Halve Maanverenigingen. Met behulp van dit netwerk kunnen we op veel plaatsen in de wereld een zoektocht beginnen.

Wil je hier meer over weten? Download de Restoring Familiy Links informatiefolder in de volgende talen: Arabisch, Russisch, Engels, Frans, Spaans, Oekraïens, Farsi, Somali of Tigrinya. Of neem contact op.

Vragen over de aardbeving in Turkije en Syrië

Het Rode Kruis ontvangt veel vragen van mensen die zorgen hebben over hun familie na de aardbeving in Turkije en Syrië. Hieronder vind je antwoord op de meest gestelde vragen.

 • Ik kan geen contact krijgen met een persoon met de Nederlandse nationaliteit in Turkije of Syrië, wat moet ik doen?

  Je kunt het beste bellen naar het algemene nummer van het Ministerie van Buitenlandse Zaken: +31 247 247 247 of ga naar de website.

 • Ik kan geen contact krijgen met iemand in Turkije of Syrië die niet de Nederlandse nationaliteit heeft, wat moet ik doen?

  Turkije

  Mensen met de Turkse nationaliteit die op zoek zijn naar ouders of kinderen, kunnen via het digitale gezondheidsportaal van de Turkse overheid (enabiz.gov.tr) een databank van geregistreerde gewonden en overleden personen raadplegen. Deze registraties worden door de Turkse overheid
  bijgehouden.

  Je kunt de Disaster and Emergency Management Authority of Türkiye (AFAD, Turkse overheid) benaderen via en.afad.gov.tr. Of bellen met AFAD via een van de onderstaande telefoonnummers (houd er rekening mee dat niet alle medewerkers Engels spreken):

  • AFAD Mardin          0090 (0) 582 212 3740
  • AFAD Diyarbakir    0090 (0) 412 326 1156
  • AFAD Hatay             0090 (0) 326 112 0000
  • AFAD Maras            0090 (0) 344 221 4991
  • AFAD Antep            0090 (0) 342 428 1118
  • AFAD Adiyaman     0090 (0) 416 216 1231
  • AFAD Urfa               0090 (0) 414 313 7290
  • AFAD Malatya        0090 (0) 422 212 8432
  • AFAD Adana           0090 (0) 322 227 2854

  Syrië

  In Syrië zijn op dit moment helaas geen contactnummers van de overheid te benaderen.

 • Ik krijg geen antwoord als ik mail of bel. Wat kan ik doen?

  De communicatienetwerken (telefoon, internet etc,) in de getroffen gebieden hebben veel schade opgelopen. Er wordt hard gewerkt aan herstel. In de tussentijd zijn er alternatieven zoals hotspots.

  Het kan zijn dat familieleden nog niet de kans hebben gehad u te bereiken, maar wel in veiligheid zijn. Wij raden u aan om het regelmatig zelf te blijven proberen, indien mogelijk via verschillende kanalen (social media, e-mail, telefoon, een persoon die mogelijk in de buurt is van de gezochte, etc.). Het kan enige tijd duren voordat communicatie weer hersteld is.

 • Wat kan Restoring Family Links doen?

  Turkije

  Kunt u als gevolg van de aardbeving nog steeds geen contact krijgen met familieleden in Turkije? Vul dan het contactformulier in. Restoring Family Links neemt contact met u op om een intakegesprek in te plannen. Vanwege het grote aantal verzoeken, kan dit enige tijd duren. Tijdens het intakegesprek bespreken we de mogelijkheden en noteren we alle benodigde informatie. Elke aanvraag wordt vertrouwelijk behandeld. De informatie kan worden uitgewisseld met de Rode Halve Maan vereniging in Turkije en andere relevante (overheid) instanties in Turkije. Dat doen we alleen met uw toestemming.

  Syrië

  Kunt u als gevolg van de aardbeving nog steeds geen contact krijgen met familieleden in Syrië? Er zijn momenteel beperkte RFL mogelijkheden in de volgende regio’s/provincies: Aleppo, Lattakia, Tartous, Hama. Een laatst bekend adres: plaats, straat, naam gebouw of nummer, moet wel bekend zijn. Wanneer dat zo is, vul dan het contactformulier in.

  Nadat het contactformulier binnen is, neemt Restoring Family Links contact met u op om een intakegesprek in te plannen. Vanwege het grote aantal verzoeken, kan dit enige tijd duren. Tijdens het intakegesprek bespreken we de mogelijkheden en noteren we alle benodigde informatie. Elke aanvraag wordt vertrouwelijk behandeld. De informatie kan worden uitgewisseld met de Rode Halve Maan vereniging in Syrië en andere relevante (overheid) instanties in Syrië. Dat doen we alleen met uw toestemming.

  Relevante websites:

  Hou de website in de gaten voor de laatste updates over onze RFL mogelijkheden.

  Op de website van het Internationale Rode Kruis en van de Federatie ziet u welke hulp door ICRC (Internationale Rode Kruis) en RC (Rode Kruis/Halve Maan-vereniging) ter plaatse wordt geboden

Wat is Restoring Family Links precies?

Het Rode Kruis helpt mensen wereldwijd om te zoeken naar familieleden. Dat kunnen we doen dankzij ons uitgebreide netwerk. In de video zie je wanneer we in actie komen en wat we precies doen.

Hoe werkt het als je een familielid wilt zoeken?

Wanneer je een familielid of andere dierbare kwijt bent, kun je via de afdeling Restoring Family Links van het Rode Kruis een opsporingsverzoek indienen. Nadat je aanvraag is beoordeeld, nodigen we je uit op een van onze kantoren voor een gesprek met een Rode Kruis medewerker. Tijdens dit gesprek bespreken we de mogelijkheden en noteren we alle benodigde informatie.

Wanneer we je verzoek hebben geregistreerd, sturen we dit door naar het Rode Kruis in het land waar jouw dierbare wordt vermist. Hulpverleners van het Rode Kruis gaan daarna op zoek. Dat gebeurt op verschillende manieren. We doen bijvoorbeeld navraag bij het laatste bekende adres en in de omgeving. Ook hebben we contact met de plaatselijke autoriteiten of andere organisaties. Soms zetten we de lokale media in om iemand te vinden of delen we posters uit op de plaatselijke markt.

Als het is gelukt om jouw dierbare te vinden, zorgen we ervoor dat jullie met elkaar in contact worden gebracht. Ook als het ons niet lukt om jouw familielid te vinden, nemen we contact met je op om dit door te geven.

Onze richtlijnen en uitgangspunten

Hoe kan het Rode Kruis jou helpen?

 • Zoeken naar familieleden

  Ben je het contact met je familieleden verloren als gevolg van een oorlog, gewapend conflict, natuurramp of migratie? Dan kan het Rode Kruis jou wellicht helpen in je zoektocht. We bieden deze dienst gratis aan. Elke aanvraag wordt vertrouwelijk behandeld. De informatie wordt uitgewisseld tussen de diverse Rode Kruis organisaties en andere organisaties. Dat doen we alleen met jouw toestemming. Neem voor meer informatie contact met ons op.

 • Rode Kruis familieberichten

  Weet je waar jouw familielid is, maar lukt het niet om contact te krijgen? Dan kun je misschien gebruik maken van een Rode Kruis-bericht. Een Rode Kruis-bericht is een briefwisseling tussen twee familieleden om persoonlijk nieuws te delen. Zo’n bericht wordt verstuurd naar gebieden waar geen reguliere post, telefoon- of internetverbinding is. Een Rode Kruis-vrijwilliger springt soms letterlijk op de fiets en levert het bericht met familienieuws dan persoonlijk af aan de geadresseerde.

  Inhoud van een Rode Kruisbericht

  Het Rode Kruis is een neutrale organisatie. We hebben toegang tot ramp- en conflictgebieden waar andere organisaties dat niet hebben. Deze neutraliteit betekent ook dat er strikte regels zijn over wat er in een Rode Kruis-bericht mag staan. Een Rode Kruisbericht mag bijvoorbeeld gaan over persoonlijk of familienieuws. Ook kunnen er foto’s en eventueel officiële documenten worden meegestuurd. Een Rode Kruisbericht mag echter geen politiek nieuws of verzoeken om geld bevatten.

  Rode Kruisbericht versturen

  Om een Rode Kruisbericht te versturen, moet je de naam en het volledige adres van de ontvanger kennen. Wil je een bericht sturen? Vul dan het contactformulier in in. Heb je geen actueel adres? In dat geval kun je een opsporing opstarten.

 • Zelf zoeken naar familie

  Je kunt ook zelf op zoek naar je familie via sociale media, gemeenschappelijke contacten en de gespecialiseerde website ‘Trace the Face’.

  • Zoek naar je familielid via sociale media (Facebook, Instagram, WhatsApp…). Vergeet niet om de naam van je familielid op verschillende manieren te spellen.
  • Zoek naar gemeenschappelijke contacten. Misschien kunnen zij je verloren familielid bereiken.
  • Zoek naar je familielid op de Rode Kruis website ‘Trace the Face’. Dit is een website van het Internationale Comité van het Rode Kruis waarop foto’s van mensen te zien zijn die op zoek zijn naar familieleden. Als je je eigen foto op de website wilt plaatsen, maak dan een afspraak maken met Restoring Family Links.
  • Stop niet na één poging. Blijf de sociale media volgen en bekijk regelmatig de website ‘Trace the Face’. Op deze website worden doorlopend nieuwe foto’s van zoekende familieleden geplaatst.
 • Overig en spoed

  Het Rode Kruis kan soms ook helpen bij andere verzoeken. Bijvoorbeeld wanneer je een document wilt opvragen, plotseling geen contact meer kunt krijgen met een ziek of kwetsbaar familielid, met spoed familie wilt opsporen van een recent overleden persoon of bij een urgent medisch familiebericht.

  Elke aanvraag wordt vertrouwelijk behandeld. De informatie wordt uitgewisseld tussen de diverse Rode Kruis organisaties en andere organisaties. Dat doen we alleen met jouw toestemming.

  Bereikbaarheid

  • Voor spoedvragen: maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur
  • Voor overige vragen: maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 12.00 uur

  Wil je een opsporingsverzoek indienen? Vul dan ons contactformulier in.

Contact

Wil je een hulpvraag indienen bij Restoring Family Links? Vul het contactformulier in en we nemen contact met je op. Heb je andere vragen? Je kunt ons van maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 uur en 12.00 uur bereiken via 070 44 55 822.

Heb je eerder een hulpvraag bij Restoring Family Links ingediend en wil je contact opnemen met één van de lokale Restoring Family Links-teams in Nederland? Kijk dan hier voor hun contactgegevens.

Onze werktalen zijn Nederlands en Engels. Spreek je één van deze talen niet? Vraag dan hulp aan iemand die deze talen wel spreekt.