Hoe we medische hulp bieden
Je zoontje ging voetballen vandaag. “Niet op dat veldje naast de weg!”, riep je nog. Maar een uur later belt de moeder van een vriendje. Je zoon is op een landmijn gestapt en zwaargewond geraakt. Wie kan hem helpen?
Het Rode Kruis biedt wereldwijd medische hulp. In vredestijd, bijvoorbeeld als belangrijke gezondheidszorg voor veel mensen onbetaalbaar is. Maar ook bij crisissen staan we klaar, bijvoorbeeld na een natuurramp of in een conflictgebied.
Hoe geven we medische hulp?
Welke hulp we precies bieden, verschilt per land. Voorbeelden:
We bieden eerste hulp
Wereldwijd zijn onze hulpverleners altijd dichtbij. Dus ook als iemand gewond raakt bij een ramp. We staan overal klaar om eerste hulp te verlenen. En we leren mensen EHBO-vaardigheden, zodat ze zelf een ander kunnen helpen.
We bieden medische zorg
In sommige landen gaat onze medische hulp verder. Zo bemannen we in veel landen de ambulancediensten en helpen onze medici in oorlogsgebieden. We verzorgen bijvoorbeeld slachtoffers van geweld in Afghanistan en werken in Syrische vluchtelingenkampen.
We bestrijden ziektes
Het Rode Kruis helpt als besmettelijke ziektes uitbreken. Zo helpen we in 172 landen om de coronacrisis te bestrijden. We ondersteunen de zorg en helpen bij het testen en vaccineren. Lees hier meer over onze wereldwijde coronahulp.
We geven voorlichting
Ook wij weten dat voorkomen beter is dan genezen. Daarom leggen we uit hoe mensen kunnen voorkomen dat ze ziek worden. We geven voorlichting over bijvoorbeeld COVID-19, cholera en ebola.
Hoe fabeltjes levens kosten
Een foldertje, een radiospot: is dat nu zo belangrijk? In het geval van ebola wel. Want de helft van de patiënten overlijdt aan de ziekte. Het is daarom van levensbelang dat mensen weten hoe ze kunnen voorkomen dat ze besmet raken met ebola. En om geruchten, fabeltjes en desinformatie te bestrijden.
Lees hoe we dat doen“Veel kinderen hier zijn ondervoed”
Guido werkt voor het Rode Kruis als fysiotherapeut in het Syrische kamp Al Hol. In het kamp wonen veel vrouwen en kinderen en de omstandigheden zijn er zwaar. Er zijn veel meer mensen dan gepland en de voorzieningen zijn slecht. Guido: “Ik maak röntgenfoto’s en zet gips. Veel van de kinderen zijn ondervoed. Daardoor zijn ze minder sterk.”
Helpen in een Syrisch vluchtelingenkamp