Word vrijwilliger Doneer

Hoe het Rode Kruis je helpt

Voedselhulp geven, slachtoffers opvangen na een grote brand of ziekenhuizen helpen tijdens de enorme coronadrukte: het Rode Kruis komt in actie in tijden van in nood. Overal ter wereld zetten we ons in om de meest kwetsbaren te helpen, en dus ook in Nederland.

Wanneer je ons nodig hebt, staan we voor je klaar. Dat doen we met ruim 15.000 vrijwilligers en zo’n 106.000 mensen die zijn aangesloten bij ons burgerhulpverleningsnetwerk Ready2Help. Met 197 afdelingen in Nederland zijn we eigenlijk altijd bij je in de buurt.

Vind het Rode Kruis in jouw regio

15.002

vrijwilligers staan klaar om te helpen

Rode Kruis service
Rode Kruis hulpverlener corona

In actie tijdens de coronacrisis

De coronapandemie raakt ons allemaal. Daarom zijn wij begonnen aan onze grootste noodhulpactie sinds de Watersnoodramp. Tijdens de coronacrisis komen we in actie waar dat nodig is. Voorbeelden van onze hulp:

 • Medische ondersteuning
  We voeren ondersteunende taken uit in de zorg en helpen bijvoorbeeld in de coronateststraten.
 • Voedsel
  Door de coronacrisis hebben veel mensen geen inkomen meer. Sommige mensen hebben moeite om een maaltijd op tafel te zetten, maar komen niet in aanmerking voor hulp van bijvoorbeeld de voedselbank. Daarom delen we voedselpakketten en boodschappenkaarten uit.
 • Psychosociale hulp
  Ook staan we klaar voor mensen die het extra moeilijk hebben in deze tijd met hulp, advies en een luisterend oor. Dit doen we via de Rode Kruis Hulplijn.
rode kruis vrijwilliger helpt bij een ehbo situatie

Hulp bij noodsituatie: ter plaatse in tijden van nood

Het Rode Kruis is een noodhulporganisatie. Maar dat betekent niet dat we alleen in actie komen bij de grote orkanen of overstromingen die je ziet op het journaal. Ook in Nederland staan we klaar om te helpen als het misgaat.

Snel ter plaatse bij een ramp
Bij kleine of grote calamiteiten komen onze noodhulpteams in actie. Bijvoorbeeld bij een brand, treinongeluk of aanslag. We ondersteunen dan de hulpdiensten en verzorgen bijvoorbeeld lichtgewonde slachtoffers.

Opvang bij evacuatie
Stel je voor dat je plotseling je huis uit moet omdat er een gaslek is gevonden. Dan staan onze vrijwilligers klaar om jou en je buren op te vangen.

Snel je geliefden geruststellen via ikbenveilig.nl
Als in Nederland een grote ramp plaatsvindt, zoals een aanslag of overstroming, zetten we de calamiteitenwebsite ikbenveilig.nl in. Daarmee kun je snel aan al je dierbaren laten weten dat je veilig bent.

rode kruis vrijwilliger helpt bij een ehbo situatie door te reanimeren

Iedereen voorbereid op noodsituaties

Je hoopt natuurlijk dat het nooit gebeurt, maar ook jij kunt in een noodsituatie terechtkomen. Dan is het wel zo fijn als je weet wat je moet doen. Het Rode Kruis geeft voorlichting zodat mensen zichzelf en anderen kunnen helpen in geval van nood.

 • EHBO voor iedereen
  Een val van het klimrek, een verstuikte enkel of zelfs een hartstilstand: het kan zomaar in jouw omgeving gebeuren. Daarom maken we EHBO-tips voor iedereen toegankelijk, bijvoorbeeld via de website, de gratis EHBO-app en ons EHBO-Instagramkanaal. Daarnaast kun je via het Rode Kruis EHBO-cursussen volgen en verlenen onze vrijwilligers zelf EHBO op evenementen.
 • Voorlichting over noodsituaties
  Weet jij wat je moet doen bij een storm, bij wateroverlast of als de stroom uitvalt? In heel Nederland geven we voorlichting over wat je kunt doen bij grote en kleinere noodsituaties.
 • Hulp bij het opstellen van noodplannen
  Bij een noodsituatie, zoals een brand, moet je je huis binnen één minuut kunnen verlaten. Haal jij het? Lees hoe je een persoonlijk noodplan maakt.
Hulp slachtoffers mensenhandel

Oog voor verborgen leed

Mensenhandel, uitbuiting of al je familie kwijtgeraakt zijn in een oorlog. Je ziet het misschien niet dagelijks om je heen, maar ook in Nederland zijn er veel mensen met dit soort problemen. Vooral onder mensen die niet de juiste papieren hebben of de taal niet spreken is veel verborgen leed. Het Rode Kruis staat voor hen klaar.

 • Hulp aan slachtoffers van mensenhandel
  Slachtoffers van mensenhandel zijn vaak extra kwetsbaar als ze taalproblemen, een onzekere verblijfsstatus of geen sociaal netwerk hebben. Speciaal getrainde Rode Kruis-vrijwilligers bieden juridische en praktische begeleiding aan deze mensen.
 • Ondersteuning van ongedocumenteerde migranten
  Het Rode Kruis helpt ongedocumenteerde migranten om hun gezondheid te beschermen. Dat doen we samen met andere organisaties.
 • Opsporen van vermiste familieleden
  Stel: je bent halsoverkop met je kinderen uit Syrië gevlucht tijdens een allesverwoestend bombardement. Sinds die dag heb je nooit meer iets van je broer gehoord. Wij zetten ons wereldwijde netwerk om antwoorden te vinden over vermiste familieleden.