Word vrijwilliger Doneer

Het Rode Kruis helpt. Oók in Nederland

Het Rode Kruis komt in actie in tijden van in nood. Overal ter wereld, en dus ook in Nederland. We geven bijvoorbeeld een maaltijd aan mensen die nergens anders terechtkunnen. En we helpen bij de opvang van asielzoekers. Maar ook als je moet worden geëvacueerd vanwege een grote brand, zijn we er voor jou.

We helpen in Nederland met circa 10.000 vrijwilligers en met ruim 500 vrijwilligers op de Cariben. Daarnaast zijn er circa 106.000 mensen aangesloten bij ons burgerhulpverleningsnetwerk Ready2Help. Met 141 locaties zijn we eigenlijk altijd bij je in de buurt.

Vind het Rode Kruis in jouw regio

9.992

vrijwilligers staan klaar om te helpen

Rode Kruis service
Voedselpakketten-Rotterdam-Rode-Kruis-Corona

Voedselhulp in Nederland

Een torenhoge gasrekening, dure boodschappen en geen idee hoe je alle rekeningen moet betalen. Helaas overkomt dit steeds meer mensen in Nederland. Ze zitten met de handen in het haar en weten niet meer hoe ze een maaltijd op tafel kunnen zetten.

Het Rode Kruis geeft daarom voedselhulp aan mensen die nergens anders terechtkunnen. Dit doen we op verschillende plekken in Nederland, samen met onze partnerorganisaties.

Alles over voedselhulp in Nederland
hulpverlener Rode Kruis helpt bij een opvangcentrum

Hulp bij de opvang van asielzoekers

Je hebt het vast wel in het nieuws gezien: er zijn niet genoeg plekken om asielzoekers op te vangen. Veel mensen die net aankomen in Nederland, kunnen niet direct op een fijne locatie terecht om hun asielprocedure af te wachten.

Het Rode Kruis helpt bij de opvang van asielzoekers in Nederland. Onze hulpverleners ondersteunen op locaties in het hele land, bijvoorbeeld als gastheer of -vrouw, met EHBO, kledinguitgifte of een luisterend oor. Ook hebben we in Ter Apel een humanitarian servicepoint ingericht voor mensen die net in Nederland aankomen.

Daarnaast zijn we continu in gesprek om de kwaliteit van de opvang in Nederland te verbeteren. Want wij vinden dat iedereen het recht heeft om op een menswaardige manier te worden opgevangen.

Meer hierover
rode kruis vrijwilliger helpt bij een ehbo situatie

Hulp bij noodsituatie: ter plaatse in tijden van nood

Het Rode Kruis is een noodhulporganisatie. Maar dat betekent niet dat we alleen in actie komen bij de grote orkanen of overstromingen die je ziet op het journaal. Ook in Nederland staan we klaar om te helpen als het misgaat.

Snel ter plaatse bij een ramp
Bij kleine of grote calamiteiten komen onze noodhulpteams in actie. Bijvoorbeeld bij een brand, treinongeluk of aanslag. We ondersteunen dan de hulpdiensten en verzorgen bijvoorbeeld lichtgewonde slachtoffers.

Opvang bij evacuatie
Stel je voor dat je plotseling je huis uit moet omdat er een gaslek is gevonden. Dan staan onze vrijwilligers klaar om jou en je buren op te vangen.

rode kruis vrijwilliger helpt bij een ehbo situatie door te reanimeren

Iedereen voorbereid op noodsituaties

Je hoopt natuurlijk dat het nooit gebeurt, maar ook jij kunt in een noodsituatie terechtkomen. Dan is het wel zo fijn als je weet wat je moet doen. Het Rode Kruis geeft voorlichting zodat mensen zichzelf en anderen kunnen helpen in geval van nood.

 • EHBO voor iedereen
  Een val van het klimrek, een verstuikte enkel of zelfs een hartstilstand: het kan zomaar in jouw omgeving gebeuren. Daarom maken we EHBO-tips voor iedereen toegankelijk, bijvoorbeeld via de website, de gratis EHBO-app en ons EHBO-Instagramkanaal. Daarnaast kun je via het Rode Kruis EHBO-cursussen volgen en verlenen onze vrijwilligers zelf EHBO op evenementen.
 • Voorlichting over noodsituaties
  Weet jij wat je moet doen bij een storm, bij wateroverlast of als de stroom uitvalt? In heel Nederland geven we voorlichting over wat je kunt doen bij grote en kleinere noodsituaties.
 • Hulp bij het opstellen van noodplannen
  Bij een noodsituatie, zoals een brand, moet je je huis binnen één minuut kunnen verlaten. Haal jij het? Lees hoe je een persoonlijk noodplan maakt.
Hulp slachtoffers mensenhandel

Oog voor verborgen leed

Mensenhandel, uitbuiting of al je familie kwijtgeraakt zijn in een conflict. Je ziet het misschien niet dagelijks om je heen, maar ook in Nederland zijn er veel mensen met dit soort problemen. Vooral onder mensen die niet de juiste papieren hebben of de taal niet spreken is veel verborgen leed. Het Rode Kruis staat voor hen klaar.

 • Hulp aan slachtoffers van mensenhandel
  Slachtoffers van mensenhandel zijn vaak extra kwetsbaar als ze taalproblemen, een onzekere verblijfsstatus of geen sociaal netwerk hebben. Speciaal getrainde Rode Kruis-vrijwilligers bieden juridische en praktische begeleiding aan deze mensen.
 • Ondersteuning van ongedocumenteerde migranten
  Het Rode Kruis helpt ongedocumenteerde migranten om hun gezondheid te beschermen. Dat doen we samen met andere organisaties.
 • Opsporen van vermiste familieleden
  Stel: je bent halsoverkop met je kinderen uit Syrië gevlucht tijdens een allesverwoestend bombardement. Sinds die dag heb je nooit meer iets van je broer gehoord. Wij zetten ons wereldwijde netwerk in om antwoorden te vinden over vermiste familieleden.
rode-kruis-helpt-tijdens-coronacrisis.jpg-1030x495

In actie tijdens de coronacrisis

Tijdens de coronacrisis begonnen we onze grootste noodhulpactie sinds de Watersnoodramp. We zorgden bijvoorbeeld voor voedsel, water en medische hulp. In Nederland én op de Cariben.

Dit konden we doen dankzij de geweldige inzet van duizenden vrijwilligers. En dankzij jullie steun.

 

Dit hebben we bereikt