Tips bij storm
De wind buldert tegen de ramen, takken breken af en pannen vliegen van de daken: in Nederland krijgen we ieder jaar wel een paar keer te maken met een fikse storm. Met de juiste voorbereiding zorg je dat jij de wind zonder problemen trotseert. Weet jij wat je moet doen bij storm? Check onze tips!
Blijf binnen en bereid jezelf voor
Bijna 67% van de Nederlanders denkt geen risico te lopen bij storm. Toch zorgen fikse windstoten voor bijvoorbeeld rondvliegende spullen die schade en ongelukken kunnen veroorzaken. Het beste is om binnen te blijven. Daarnaast is het belangrijk om jezelf goed voor te bereiden:
- Tuinmeubilair dat buiten staat kun je het beste opbergen. Net als losse potten of achtergebleven parasols.
- Zorg dat rolluiken gesloten zijn en dat markiezen en zonneschermen goed vastzitten en opgerold zijn.
- De schutting is een windvanger. Controleer of deze goed vaststaat.
- Haal je boodschappen vast in huis.
- Sluit ramen en deuren goed.
Toch naar buiten?
Soms is het onvermijdelijk en moet je echt de deur uit. Ga je met het openbaar vervoer? Hou dan rekening met langere reistijden en extra overstappen. Zorg ervoor dat je telefoon goed is opgeladen zodat je het thuisfront op de hoogte kunt houden.
Ga je met de auto? Met deze tips rij je veiliger:
- Verminder je snelheid en vergroot de afstand met medeweggebruikers. Zo heb je meer tijd om in te grijpen bij gevaarlijke situaties.
- Hou twee handen aan het stuur, maar verkramp niet. Zo reageer je het beste op windstoten die jouw auto opzij duwen.
- Vrachtwagens passeer je het beste zo rustig mogelijk, omdat jouw auto vaak reageert op de luwte van een truck.
- Parkeer je auto liever niet onder bomen. Plaats hem liever ook niet in de buurt van huizen waar dakpannen vanaf kunnen vliegen.
Zorg ook voor je buren
Met de tips hierboven blijf jij veilig tijdens een storm. Maar hoe staat het met je oude buurvrouw? Check of ook zij goed voorbereid is op een storm en help haar als dat nodig is.
Stel een noodpakket samen
Of het nu een storm is, een overstroming of een stroomstoring: vaak heb je in een noodsituatie geen tijd meer om naar de winkel te gaan. Daarom is het belangrijk om altijd de juiste spullen in huis te hebben. Stel dus een noodpakket samen. Lees welke spullen in een noodpakket moeten zitten.
Altijd goed voorbereid op een noodsituatie
Rampen staan niet op de kalender. Ze gebeuren meestal plotseling en onverwacht. Daarom is het belangrijk dat je altijd voorbereid bent op een mogelijke noodsituatie. Weet jij hoe je dat doet?
Meer tips om goed voorbereid te zijn67%
van de Nederlanders denkt geen risico te lopen bij storm