Word vrijwilliger Doneer

Wereldwijd verlenen we hulp aan de meest kwetsbare mensen

Aardbevingen, overstromingen, bosbranden, conflicten, de uitbraak van de coronapandemie, ebola, een sprinkhanenplaag: wereldwijd lijden miljoenen mensen door conflicten, natuurrampen en andere noodsituaties. Zij hebben onze hulp hard nodig.

Over de hele wereld staat het Rode Kruis klaar voor mensen in nood. Met afdelingen in maar liefst 192 landen zijn we de grootste humanitaire hulporganisatie ter wereld en zijn we altijd dichtbij. Meer weten over onze hulp en hoe wij jouw donatie besteden? Lees verder op deze pagina.

192

In 192 landen hebben wij verenigingen

vluchtelingen
rode-kruis-hulp-wereldwijd-klimaatverandering

Natuurrampen en klimaatverandering

Jaarlijks worden miljoenen mensen wereldwijd slachtoffer van overstromingen, orkanen en andere natuurrampen. Hun huizen worden weggespoeld, hun oogsten gaan verloren en alles wat ze ooit hebben opgebouwd, is in één klap verdwenen.

Het Rode Kruis helpt de slachtoffers van natuurrampen. Met afdelingen in 192 landen zijn we wereldwijd altijd in de buurt om mensen op te vangen, medische hulp te bieden en voedsel en water uit te delen.

Maar door klimaatverandering neemt het natuurgeweld toe. Steeds meer mensen zullen slachtoffer worden van een ramp. Hoe dat werkt en wat we eraan kunnen doen, lees je hier.

Meer over natuurrampen en klimaat
rode-kruis-hulp-wereldwijd-hulpverleners-in-China

Coronavirus wereldwijd

Een mondkapje op in de supermarkt, niet bij je vrienden op bezoek mogen en zorgen over zieke geliefden: het coronavirus raakt iedereen. Maar wat als je nu ook nog in een land woont waar alle ziekenhuizen zijn gebombardeerd? Of als je in een vluchtelingenkamp woont waar je niet je handen kunt wassen? En wat als je letterlijk geen cent meer over hebt, en je niet aan eten kunt komen?

Het coronavirus golft over de hele globe en maakt overal ter wereld slachtoffers. Hulpverleners van het Rode Kruis werken met man en macht om verdere verspreiding zoveel mogelijk tegen te gaan en de gezondheidszorg te ondersteunen. Ze geven voorlichting, helpen bij het vervoer van patiënten in ambulances en delen hulpgoederen uit aan mensen in quarantaine.

Meer over hulpverlening coronavirus
rode-kruis-hulp-wereldwijd-hulp-in-Jemen

Humanitaire ramp Jemen

In Jemen voltrekt zich ’s werelds grootste humanitaire crisis. Meer dan 24 miljoen mensen zijn afhankelijk van hulp. Het conflict in het land, dat begon in 2015, is nog altijd niet opgelost. Hierdoor zijn grote tekorten aan voedsel, drinkwater en medicijnen ontstaan.

Inmiddels is de coronacrisis nog eens bovenop alle andere problemen gekomen. In Jemen zijn er nauwelijks mogelijkheden om het virus op te sporen, mensen te isoleren en te behandelen. Een bijna ondenkbare ramp.

Meer over de crisis in Jemen
rode-kruis-hulp-wereldwijd-vader-en-zoon-in-syrie

Conflict in Syrië

Syrië kampt met de ergste economische crisis sinds de start van de burgeroorlog in 2011. Armoede en honger waren al de dagelijkse realiteit voor miljoenen Syriërs. Als gevolg van de coronacrisis zijn nog eens honderdduizenden mensen extra in de problemen gekomen.

Mensen in het hele land hebben meer dan ooit behoefte aan onafhankelijke humanitaire hulp. Ze moeten zien te overleven met weinig voedsel en een gebrek aan schoon drinkwater en medische zorg.

Meer over het conflict in Syrië
rode-kruis-hulp-wereldwijd-sin-maarten-schoolkinderen-met-kratten

Sint-Maarten na orkaan Irma

Op 6 september 2017 trok orkaan Irma over het Caribisch gebied. De schade was enorm: maar liefst 91% van de gebouwen op Sint-Maarten raakte beschadigd.

Nederland gaf gul voor de getroffenen: er werd €19,9 miljoen opgehaald om de slachtoffers te helpen. Lees hier hoe deze donaties de afgelopen jaren zijn besteed.

Onze hulp op Sint-Maarten
rode-kruis-hulp-wereldwijd-hulp-op-sulawesi-eni

Aardbevingen en tsunami op Sulawesi

In september 2018 werd het Indonesische eiland Sulawesi getroffen door twee zware aardbevingen en een tsunami. Direct na de ramp deelde het Indonesische Rode Kruis noodhulpgoederen uit zoals dekzeilen, medicijnen en schoon drinkwater.

De hulporganisaties achter Giro555 startten de Nationale Actie ‘Nederland helpt Sulawesi’. Daarbij kwam € 15,6 miljoen binnen.

Onze hulp op Sulawesi
rode-kruis-hulp-wereldwijd-kind-in-kutupalong-bangladesh

Rampen in Zuid-Azië

De afgelopen jaren trok de ene na de andere cycloon door Zuid-Azië. Stel je voor: in één klap ben je je huis, je oogst en je vee kwijt. Je hebt geen geld meer om voedsel te kopen en je dieren zijn dood. Hoe zorg je nog voor eten voor je familie, waar kun je nog wat geld mee verdienen?

Daarnaast zagen vele mensen zich de afgelopen jaren gedwongen om te vluchten voor het geweld in Myanmar. Het resultaat: honderdduizenden mensen in overvolle vluchtelingenkampen in een door natuurrampen geplaagd gebied.

Onze hulpverlening in Bangladesh
rode-kruis-hulp-wereldwijd-voorkomen-van-rampen-op-pad-naar-irrigatiesystemen

Voorbereiding op rampen

Natuurrampen zijn niet altijd te voorkomen. Maar we kunnen er wel voor zorgen dat natuurgeweld geen ramp wordt en de impact zoveel mogelijk beperken. Zo bespaart een goede voorbereiding op rampen niet alleen geld, maar vooral ook levens.

Zo voorkomen wij rampen
rode-kruis-hulp-wereldwijd-het-rode-kruis-tracing-team-brengt-een-meisje-thuis-na-twee-maanden-gescheiden-te-zijn-van-haar-familie

Wereldwijd het verloren contact tussen families herstellen

De chaos die ontstaat bij conflicten en rampen kan het contact tussen familieleden verbreken. Mensen vluchten naar andere gebieden in hun land of naar andere landen, waardoor dierbaren elkaar uit het oog verliezen. Wij helpen deze mensen met het terugvinden van hun familie. Dankzij onze neutraliteit krijgen wij toegang tot de meeste ramp- en conflictgebieden.

Meer over restoring family links

Open Data – IATI

In OpenData staan alle lopende projecten van het Rode Kruis. Wij werken maandelijks aan uitbreiding van deze informatie. Hiervoor gebruiken wij de International Aid Transparency Initiative (IATI) standaard. Informatie over deze standaard is te vinden op de IATI-website: http://iatistandard.org.

Ons open informatie beleid geeft aan welke informatie te vinden is in de open data publicatie (xml) en hoe deze te interpreteren.

Keurmerken

De internationale hulpverlening van het Nederlandse Rode Kruis voldoet onder andere aan de volgende keurmerken en certificaten:

  • CBF
  • ECHO Partnership Certificaat
  • ISO – PARTOS 9001 Certificaat
ECHO Partnership Certificaat