Situatie Armenië/Azerbeidzjan kritiek, we breiden onze hulp uit
Het conflict in het gebied Azerbeidzjan/Armenië houdt aan. Rode Kruis-hulpverleners zijn ter plaatse en breiden hulp uit.
Aardbevingen, overstromingen, bosbranden, conflicten, corona, ebola: rampen en conflicten raken ieder jaar miljoenen mensen. Wij zijn er om hen te helpen.
Over de hele wereld staan we klaar voor mensen in nood. Met afdelingen in maar liefst 191 landen zijn we de grootste humanitaire hulporganisatie ter wereld. En zijn we dus altijd dichtbij.
191
landen hebben een Rode Kruis-vereniging
Het conflict in het gebied Azerbeidzjan/Armenië houdt aan. Rode Kruis-hulpverleners zijn ter plaatse en breiden hulp uit.
Water wordt steeds schaarser en vormt daarmee steeds vaker een bron van conflict. Hoe zit dat? En wat kunnen we eraan doen?
Na de overstromingen in Libië ligt een tweede ramp op de loer: een gebrek aan schoon water en sanitaire voorzieningen zorgt ervoor dat dodelijke ziekten zich snel kunnen verspreiden in het rampgebied.
Storm Daniel nam het leven van duizenden mensen en zorgde voor bijna vijftigduizend ontheemden. De overstromingen aan de oostkust van Libië zorgen voor een enorme ravage. Huizen zijn verwoest, dammen braken door en straten staan onder water. Ook de watersystemen en rioleringen zijn vernield, waardoor het gebrek aan schoon (drink)water en sanitaire voorzieningen een grote uitdaging is in het rampgebied.
Zo komen we in actieGewonden, vermisten en duizenden doden: de aardbeving in Marokko heeft grote sporen achtergelaten. De noden zijn hoog en het verdriet is groot. Hulpverleners van het Rode Kruis verlenen medische hulp en psychosociale hulp. Met de kou op komst is daarnaast het bieden van onderdak een van de topprioriteiten.
Hoe we helpen in MarokkoHet leven van miljoenen mensen in Turkije en Syrië ligt in puin, letterlijk. In februari hebben meerdere aardbevingen ongekende schade aangericht. We verlenen medische zorg en vangen mensen op die geen dak meer boven hun hoofd hebben.
Lees hoe we helpenWat krijg je als je extreem weer, sprinkhanenplagen en conflicten bij elkaar optelt? In grote delen van Afrika weten mensen het antwoord helaas maar al te goed: honger. Voor meer dan 146 miljoen mensen is een maaltijd een luxe geworden. Al sinds het najaar van 2020 mislukken de oogsten, en door conflicten in het gebied zijn er nauwelijks oplossingen.
En er speelt meerSteden in puin, miljoenen mensen op de vlucht, gebrek aan alles: Oekraïne is in een nachtmerrie beland. Het Rode Kruis is er voor alle slachtoffers van het geweld. We helpen in Oekraïne en staan klaar voor mensen die op de vlucht zijn geslagen.
Hoe we helpenNatuurrampen zijn meestal niet te voorkomen. Maar we kunnen wel zorgen dat het natuurgeweld minder schade aanricht. Door mensen voor te bereiden op rampen besparen we geld en zorgen we dat er minder slachtoffers vallen.
Zo pakken we dit aanIn OpenData staan alle lopende projecten van het Rode Kruis. Wij werken maandelijks aan uitbreiding van deze informatie. Hiervoor gebruiken wij de International Aid Transparency Initiative (IATI) standaard. Informatie over deze standaard is te vinden op de IATI-website.
De internationale hulpverlening van het Nederlandse Rode Kruis voldoet onder andere aan de volgende keurmerken en certificaten: