Word vrijwilliger Doneer

Wereldwijd staan we klaar voor mensen in nood

Aardbevingen, overstromingen, bosbranden, conflicten, corona, ebola: rampen en conflicten raken ieder jaar miljoenen mensen. Wij zijn er om hen te helpen.

Over de hele wereld staan we klaar voor mensen in nood. Met afdelingen in maar liefst 192 landen zijn we de grootste humanitaire hulporganisatie ter wereld. En zijn we dus altijd dichtbij.

192

landen hebben een Rode Kruis-vereniging

vluchtelingen

Nieuws over onze hulp wereldwijd

aardbeving turkije rode kruis

Verwoestende aardbevingen in Turkije

Het leven van miljoenen mensen in Turkije en Syrië ligt in puin, letterlijk. In februari hebben meerdere aardbevingen ongekende schade aangericht. We verlenen medische zorg en vangen mensen op die geen dak meer boven hun hoofd hebben.

Lees hoe we helpen
honger in de hoorn van afrika rode kruis helpt

Honger in Afrika neemt weer toe

Wat krijg je als je extreem weer, sprinkhanenplagen en conflicten bij elkaar optelt? In grote delen van Afrika weten mensen het antwoord helaas maar al te goed: honger. Voor meer dan 146 miljoen mensen is een maaltijd een luxe geworden. Al sinds het najaar van 2020 mislukken de oogsten, en door conflicten in het gebied zijn er nauwelijks oplossingen.

En er speelt meer
rode-kruis-hulp-wereldwijd-vader-en-zoon-in-syrie

Syrië: geweld en een economische crisis

Naast de oorlog kampt Syrië ook nog eens met de ergste economische crisis sinds de start van de burgeroorlog in 2011. Zo’n 90% van de bevolking leeft inmiddels onder de armoedegrens. Veel mensen hebben geen idee hoe ze aan eten moeten komen.

Meer over de crisis in Syrië
een kind aan de grens met oekraïne Rode Kruis

Geweld in Oekraïne

Steden in puin, miljoenen mensen op de vlucht, gebrek aan alles: Oekraïne is in een nachtmerrie beland. Het Rode Kruis is er voor alle slachtoffers van het geweld. We helpen in Oekraïne en staan klaar voor mensen die op de vlucht zijn geslagen.

Hoe we helpen
rode-kruis-hulp-wereldwijd-klimaatverandering

Klimaatverandering en onze hulp

Orkanen, overstromingen, bosbranden, extreme droogte: bij natuurrampen komt het Rode Kruis razendsnel in actie om de slachtoffers te helpen. Maar door klimaatverandering neemt het natuurgeweld alleen maar toe. Steeds meer mensen zullen slachtoffer worden van een ramp. Hoe zit dat? En hoe zorgen we dat we toch kunnen blijven helpen?

Lees hoe we dit aanpakken
rode-kruis-hulp-wereldwijd-hulp-in-Jemen

Crisis in Jemen

Het is de grootste humanitaire crisis ter wereld: de situatie in Jemen. In 2015 begon een conflict in het land en dat is nog altijd niet opgelost. Ondertussen sloegen ook enkele natuurrampen toe en inmiddels is er een tekort aan alles: voedsel, medicijnen en drinkwater. Meer dan 24 miljoen mensen zijn afhankelijk van hulp.

Meer over de crisis in Jemen
rode-kruis-hulp-wereldwijd-voorkomen-van-rampen-op-pad-naar-irrigatiesystemen

Voorbereiding op rampen

Natuurrampen zijn meestal niet te voorkomen. Maar we kunnen wel zorgen dat het natuurgeweld minder schade aanricht. Door mensen voor te bereiden op rampen besparen we geld en zorgen we dat er minder slachtoffers vallen.

Zo pakken we dit aan

Open Data – IATI

In OpenData staan alle lopende projecten van het Rode Kruis. Wij werken maandelijks aan uitbreiding van deze informatie. Hiervoor gebruiken wij de International Aid Transparency Initiative (IATI) standaard. Informatie over deze standaard is te vinden op de IATI-website: http://iatistandard.org.

Keurmerken

De internationale hulpverlening van het Nederlandse Rode Kruis voldoet onder andere aan de volgende keurmerken en certificaten: