Word vrijwilliger Doneer

Zo hielpen we na de aardbeving in Haïti in 2021

Op 14 augustus 2021 begon de grond plotseling te bewegen in Haïti. Een aardbeving met een kracht van 7,2 op de schaal van Richter schudde huizen, bruggen en wegen door elkaar. Meer dan 2.200 mensen overleefden de ramp niet, zo’n 12.000 mensen raakten gewond en meer dan 137.000 huizen werden beschadigd of verwoest.

Gelukkig wilden veel mensen de Haïtianen helpen om hun leven weer op te bouwen. Het Nederlandse publiek doneerde € 1,7 miljoen aan het Rode Kruis om te helpen na de aardbeving en ook internationaal kwamen veel donaties binnen.

 

 

7,2

op de schaal van Richter was de aardbeving op Haïti

Hulpverleners zoeken naar mensen onder het puin na de aardbeving op Haïti Rode Kruis

Zo hielp het Rode Kruis

Hieronder zie je wat voorbeelden van de hulp van het Rode Kruis na de aardbeving in Haïti van 2021. Hieronder zie je slechts enkele voorbeelden, zo hielpen we bijvoorbeeld ook met zoek- en reddingsacties en ambulancediensten. Meer informatie vind je bij het Internationale Rode Kruis (IFRC).

0
mensen kregen toegang tot schoon water

Binnenkort loopt dit aantal op tot 100.000

0
mensen kregen hygiënevoorlichting

Want zo gaan we ziekte-uitbraken tegen

0
mensen kregen hulpgoederen

Zoals keukenspullen, dekzeilen en hygiënekits

0
patiënten per dag

Kregen hulp in het ziekenhuis dat we opzetten in Les Cayes

0
families kregen cash

Om zelf hun leven op te bouwen

water en hygiene na de aardbeving op haiti Rode Kruis
ingenieur Rode Kruis bij een watersysteem in Haïti

Vervuild water kan de druppel zijn

Door de aardbeving op Haïti waren veel watersystemen verwoest. Gevaarlijk, want dan liggen ziektes op de loer. Een jaar later gaat het gelukkig een stuk beter. Projectleider Joséphine Meerman legt uit hoe het Nederlandse Rode Kruis het water weer liet stromen op Haïti.

hulpgoederen na aardbeving haiti rode kruis

Zo krijg je een hulppakket naar Haïti

Na de aardbeving hadden mensen voedsel, water en hulpmiddelen nodig, maar veel wegen en bruggen waren ingestort. Dan kun je niet bepaald een flitsbezorger laten komen. Lees hoe je een hulppakket een rampgebied in krijgt.

schade na de aardbeving op haiti augustus 2021

Een land opbouwen tussen 500 naschokken

Een aardbeving komt nooit alleen. Een halfjaar na de verwoestende beving waren al meer dan 500 naschokken geteld. Tussendoor konden gelukkig toch veel mensen een stap vooruit maken in hun leven. Projectleider Joséphine Meerman vertelt wat er in de eerste zes maanden gebeurde.

Veelgestelde vragen

  • Is dit de enige hulp die is geboden na de aardbeving in Haïti?

    Nee, dit zijn slechts voorbeelden van onze hulp. We hielpen bijvoorbeeld ook met zoek- en reddingsacties en bemensten de ambulance. Meer informatie vind je bij het Internationale Rode Kruis.

  • Ook in 2010 is geld opgehaald na een aardbeving in Haïti. Wat is er met dat geld gebeurd?

    Het zit Haïti inderdaad niet mee: ook in januari 2010 was het raak. Door een fikse aardbeving waren 1,3 miljoen mensen in één klap dakloos. De Samenwerkende Hulporganisaties kwamen toen in actie om de Haïtianen te helpen. Op de website van Giro555 vind je een uitgebreide rapportage waarin je leest hoe de donaties destijds besteed zijn.

  • Hoe zit het precies met de ‘zes huizen’?

    Dit gaat over een andere aardbeving in Haïti, namelijk de aardbeving in januari 2010. Volgens critici zou het Amerikaanse Rode Kruis toen slechts zes huizen hebben gebouwd, terwijl er miljoenen dollars waren gedoneerd. Maar dat zit iets anders in elkaar. Meer hierover lees je in de uitleg over de ‘zes huizen’.