Op zaterdag 14 augustus veranderde het leven op Haïti binnen een paar seconden volledig. Bij een aardbeving met een kracht van 7.2 op de schaal van Richter kwamen meer dan 2.200 mensen om het leven en werden duizenden huizen in puin gelegd. Het Rode Kruis kwam onmiddellijk in actie om de getroffenen te helpen. Hoe is het een halfjaar later op Haïti? Noodhulpcoördinator Joséphine Meerman vertelt.
Toen het stof langzaam neerdaalde in Haïti op die bewuste zonnige ochtend in augustus, bleek de schade van de aardbeving enorm. Ruim 12.000 Haïtianen waren gewond en meer dan 2.200 mensen waren om het leven gekomen. Tegelijkertijd lagen ziekenhuizen, wegen, bruggen en scholen in puin. “Ik zag meer daken dan huizen” vertelt Meerman.
Terwijl de Haïtianen met man en macht probeerden om hun dierbaren te vinden tussen het puin, diende zich een nieuwe natuurramp aan. Drie dagen na de aardbeving raasde storm Grace langs het land. Extreme wind en regenval zorgden voor stortvloeden en hierdoor onderstonden extra aardverschuivingen. De schade was enorm.
Acute noodhulp
Het Rode Kruis kwam na de verwoestende aardbeving onmiddellijk in actie om de getroffenen op Haïti te helpen. In het begin richtten we ons vooral op het zoeken en redden van mensen die door het natuurgeweld in de problemen waren gekomen. Ook deelden we de eerste weken water, hygiënekits, dekzeilen, familiekits en bouwpakketten uit.
Nadat de eerste fase van noodhulpverlening was afgerond, hebben we twaalf watersystemen hersteld die verwoest waren tijdens de aardbeving. Hierdoor hebben 60.000 Haïtianen weer toegang gekregen tot schoon drinkwater. Ook deelden we hygiëne- en sheltertoolkits uit aan 2.500 mensen.
Adempauze
Een halfjaar na de aardbeving hebben de Haïtianen het leven weer opgepakt. Bewonderenswaardig, vindt Joséphine, zeker als je bedenkt dat het leven in Haïti erg onzeker blijft. Zo zijn er sinds de aardbeving van 14 augustus meer dan 500 naschokken geweest. In januari hebben zich binnen 24 uur ruim 30 aardbevingen voorgedaan. Ook heerst er veel politieke onrust in het land. Zo hadden inwoners veel last van de brandstofcrisis afgelopen november. “Haïtianen krijgen nauwelijks een adempauze om hun leven weer op te pakken,” ziet Meerman.
Ondanks de continue angst gaan de mensen in het land dapper door. “Het is bijzonder om te zien hoe veerkrachtig de Haïtianen zijn. Ze hebben enorm veel verloren, maar gaan niet bij de pakken neerzitten. Ze bouwen hun huizen weer op en helpen elkaar om datzelfde te doen. Het helpt enorm dat mensen elkaar steunen,” aldus Meerman.
Duurzame oplossingen
Heeft het met zoveel aardbevingen wel zin om Haïti weer op te bouwen? Absoluut, legt Meerman uit, want met de juiste hulp kun je zorgen dat toekomstige natuurrampen minder schade en leed veroorzaken.
Het Rode Kruis werkt momenteel aan veel projecten die zorgen dat toekomstige natuurrampen minder impact hebben. Dit doen we bijvoorbeeld in plattelandsgemeenschappen. Zo ondersteunen we getroffenen bijvoorbeeld met een cash- en oogstcampagne. Zo kunnen we zorgen dat zij in het regenseizoen volop voedsel kunnen verbouwen. Ook voorzien we ruim 400 boeren van klimaatbestendige zaden.
Daarnaast bieden we ook andere hulp op Haïti. Zo zullen we deze maand bijvoorbeeld ook hulp gaan bieden in de Grand’Anse. In deze regio zullen we drie watersystemen herstellen en gezondheids- en hygiënevoorlichting geven.
Door de Haïtianen niet alleen te helpen direct ná de ramp, maar ook op langere termijn, moeten toekomstige natuurrampen minder ellende veroorzaken. Zo zorgen we samen met de lokale gemeenschappen voor minder schade en leed.
In actie bij natuurrampen
Het Rode Kruis helpt bij natuurrampen. We zorgen voor voedsel, water, medische hulp en onderdak, maar we helpen ook om te zorgen dat toekomstige rampen minder schade veroorzaken.