Word vrijwilliger Doneer

Haïti een halfjaar na de verwoestende aardbeving – Hoe gaat het nu?

Geplaatst op 14 februari 2022

Op zaterdag 14 augustus veranderde het leven op Haïti binnen een paar seconden volledig. Bij een aardbeving met een kracht van 7.2 op de schaal van Richter kwamen meer dan 2.200 mensen om het leven en werden duizenden huizen in puin gelegd. Het Rode Kruis kwam onmiddellijk in actie om de getroffenen te helpen. Hoe is het een halfjaar later op Haïti? Noodhulpcoördinator Joséphine Meerman vertelt.

schade na de aardbeving op haiti augustus 2021
Door de aardbeving en storm Grace raakten bijvoorbeeld wegen geblokkeerd door aardverschuivingen.

Toen het stof langzaam neerdaalde in Haïti op die bewuste zonnige ochtend in augustus, bleek de schade van de aardbeving enorm. Ruim 12.000 Haïtianen waren gewond en meer dan 2.200 mensen waren om het leven gekomen. Tegelijkertijd lagen ziekenhuizen, wegen, bruggen en scholen in puin. “Ik zag meer daken dan huizen” vertelt Meerman.

Terwijl de Haïtianen met man en macht probeerden om hun dierbaren te vinden tussen het puin, diende zich een nieuwe natuurramp aan. Drie dagen na de aardbeving raasde storm Grace langs het land. Extreme wind en regenval zorgden voor stortvloeden en hierdoor onderstonden extra aardverschuivingen. De schade was enorm.

schade aardbeving haiti 2021 rode kruis
Door de aardbeving zijn veel huizen, scholen en bruggen op Haïti ingestort.

Acute noodhulp

Het Rode Kruis kwam na de verwoestende aardbeving onmiddellijk in actie om de getroffenen op Haïti te helpen. In het begin richtten we ons vooral op het zoeken en redden van mensen die door het natuurgeweld in de problemen waren gekomen. Ook deelden we de eerste weken water, hygiënekits, dekzeilen, familiekits en bouwpakketten uit.

Nadat de eerste fase van noodhulpverlening was afgerond, hebben we twaalf watersystemen hersteld die verwoest waren tijdens de aardbeving. Hierdoor hebben 60.000 Haïtianen weer toegang gekregen tot schoon drinkwater. Ook deelden we hygiëne- en sheltertoolkits uit aan 2.500 mensen.

noodhulp rode kruis na aardbeving augustus 2021
In de eerste fase na de aardbeving deelden we vooral veel noodhulppakketten uit.

Adempauze

Een halfjaar na de aardbeving hebben de Haïtianen het leven weer opgepakt. Bewonderenswaardig, vindt Joséphine, zeker als je bedenkt dat het leven in Haïti erg onzeker blijft. Zo zijn er sinds de aardbeving van 14 augustus meer dan 500 naschokken geweest. In januari hebben zich binnen 24 uur ruim 30 aardbevingen voorgedaan. Ook heerst er veel politieke onrust in het land. Zo hadden inwoners veel last van de brandstofcrisis afgelopen november. “Haïtianen krijgen nauwelijks een adempauze om hun leven weer op te pakken,” ziet Meerman.

Ondanks de continue angst gaan de mensen in het land dapper door. “Het is bijzonder om te zien hoe veerkrachtig de Haïtianen zijn. Ze hebben enorm veel verloren, maar gaan niet bij de pakken neerzitten. Ze bouwen hun huizen weer op en helpen elkaar om datzelfde te doen. Het helpt enorm dat mensen elkaar steunen,” aldus Meerman.

josephine meerman helpt na de aardbeving op haiti rode kruis
Joséphine Meerman (rechts) helpt namens het Rode Kruis op Haïti.

Duurzame oplossingen

Heeft het met zoveel aardbevingen wel zin om Haïti weer op te bouwen? Absoluut, legt Meerman uit, want met de juiste hulp kun je zorgen dat toekomstige natuurrampen minder schade en leed veroorzaken.

Het Rode Kruis werkt momenteel aan veel projecten die zorgen dat toekomstige natuurrampen minder impact hebben. Dit doen we bijvoorbeeld in plattelandsgemeenschappen. Zo ondersteunen we getroffenen bijvoorbeeld met een cash- en oogstcampagne. Zo kunnen we zorgen dat zij in het regenseizoen volop voedsel kunnen verbouwen. Ook voorzien we ruim 400 boeren van klimaatbestendige zaden.

water en hygiene na de aardbeving op haiti Rode Kruis
We geven op Haïti ook voorlichting over hygiëne.

Daarnaast bieden we ook andere hulp op Haïti. Zo zullen we deze maand bijvoorbeeld ook hulp gaan bieden in de Grand’Anse. In deze regio zullen we drie watersystemen herstellen en gezondheids- en hygiënevoorlichting geven.

Door de Haïtianen niet alleen te helpen direct ná de ramp, maar ook op langere termijn, moeten toekomstige natuurrampen minder ellende veroorzaken. Zo zorgen we samen met de lokale gemeenschappen voor minder schade en leed.

In actie bij natuurrampen

Het Rode Kruis helpt bij natuurrampen. We zorgen voor voedsel, water, medische hulp en onderdak, maar we helpen ook om te zorgen dat toekomstige rampen minder schade veroorzaken.


Wil je meer weten over Hulp wereldwijd?

extreem weer Rode Kruis

Van hittegolf tot overstroming: uitzondering of business as usual?

24 mei 2024

Een badkamer bezaaid met hagelstenen of huizen ondergelopen met water. Afgelopen week had Nederland te maken met flinke wateroverlast. Maar niet alleen hier, wereldwijd lijkt het weer ontregeld. Zijn dit slechts incidenten of moeten we ons voorbereiden op een nieuw normaal met extreme weersomstandigheden? Deze vraagt houdt ook experts van het Rode Kruis Klimaatcentrum bezig.

Lees meer