Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis in actie voor slachtoffers aardbeving Haïti

Laatste update: 19 augustus 2021
Geplaatst op 15 augustus 2021

Het Rode Kruis heeft Giro 5125 geopend voor de slachtoffers van de dodelijke aardbeving op Haïti. De schade is enorm en met man en macht wordt gewerkt om zoveel mogelijk mensen onder het puin vandaan te halen. Er zijn honderden doden en vermisten en ziekenhuizen kunnen de drukte niet aan.

Haïti werd zaterdag opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 7.2 op de schaal van Richter, gevolgd door twee hevige naschokken. Tot nu toe zijn meer dan 12.000 gewonden geteld en het dodental is inmiddels opgelopen naar 2.100.

Zeker 800.000 mensen zijn getroffen door de natuurramp. Dit aantal kan nog verder oplopen, want veel gebieden zijn moeilijk te bereiken vanwege aardverschuivingen.

Schade

In de zwaar getroffen gebieden Les Cayes en Jérémie zijn kerken ingestort tijdens de ochtendmis. Mensen zitten waarschijnlijk vast onder het puin. Zeker 84.225 huizen zijn ernstig beschadigd of volledig verwoest.

Direct na de ramp kwamen we in actie om de schade in kaart te brengen. Dit doen we op de grond, maar ook vanuit de lucht. Met behulp van satellietbeelden brengen we in kaart waar de schade het grootst is en waar mensen dringend hulp nodig hebben.

Hulpverlening

We richten ons eerst op ondersteuning bij zoek- en reddingsacties, onderdak en acute medische zorg. Maar ook psychosociale ondersteuning is hard nodig, omdat veel getroffenen ook getraumatiseerd zijn door de aardbeving in 2010.

Daarnaast kijken we hoe we zo snel mogelijk hulpgoederen naar het getroffen gebied kunnen sturen, onder andere vanuit de Dominicaanse Republiek. We proberen zo snel mogelijk pakketten ter plaatse te krijgen met onder andere plastic zeilen, hygiënekits en waterzuiveringstabletten.

Het helpen van de mensen op Haïti is een extra grote uitdaging omdat veel wegen onbegaanbaar zijn geworden door de aardbeving en overstromingen. We werken met man en macht om de hulpgoederen op de juiste plek te krijgen met onder andere boten, vliegtuigen en helikopters.

Zorgen over nieuwe rampen

We maken ons extra zorgen over de komende tijd omdat Haïti op de drempel staat van het orkaanseizoen. De kans is groot dat tropische stormen en orkanen de komende maanden over Haïti zullen trekken en daarom is de hulpverlening nu een race tegen de klok.

Giro 5125 geopend

Eén ding is duidelijk: de schade is enorm. Daarom hebben wij Giro 5125 geopend om zoveel mogelijk slachtoffers van de dodelijke aardbeving te helpen. Tot nu toe gaf Nederland € 1.000.000 voor de inwoners van Haïti. Help je ook mee? Geef op Giro5125 (IBAN NL02 INGB 0000 0051 25).

Wil je meer weten over Hulp wereldwijd?