Word vrijwilliger Doneer

Een helpende hand in angstige tijden

Het begon ooit op een slagveld bij de Italiaanse plaats Solferino. Honderden soldaten lagen bloedend op de grond na een zware strijd en een Zwitserse zakenman vond dat ze onmiddellijk medische hulp moesten krijgen. Voor wie ze hadden gevochten, dat maakte niet uit. Niet veel later richtte hij hiervoor een speciale organisatie op: het Rode Kruis.

Een rood kruis betekent wereldwijd: ‘niet schieten’. Het betekent dat onze hulpverleners tijdens een conflict geen partij kiezen en simpelweg iedereen helpen die in nood verkeert. Zo kan het Rode Kruis er voor mensen zijn tijdens een oorlog.

Wat doen we?

In ieder conflictgebied kijken we welke hulp het hardste nodig is. Dit doen we bijvoorbeeld:

Medische hulp

We geven medische hulp aan iedereen die dat nodig heeft. We helpen bij oorlogsverwondingen, maar soms ook bij hele andere medische problemen. Bijvoorbeeld in Syrische vluchtelingenkampen.

Voedsel en water

Door het geweld kunnen boeren vaak hun land niet bewerken en voedsel van buitenaf komt niet altijd het land binnen. Daarom geven we voedselhulp en helpen we mensen aan toegang tot schoon water. Bijvoorbeeld in Jemen.

Humanitair oorlogsrecht

Dat het oorlog is, wil niet zeggen dat je er zomaar op los mag schieten. Wij zetten ons in om te zorgen dat alle partijen de regels naleven. Zo willen we zoveel mogelijk leed voorkomen.

Families herenigen

Geweld, arrestaties, ontvoeringen, op de vlucht gaan: in een oorlog kan van alles gebeuren. En in die chaos raken veel mensen elkaar uit het oog. Het Rode Kruis helpt mensen wereldwijd om uit te zoeken waar hun familieleden zijn en wat er met hen gebeurd is.

“Aan alles is gebrek”

Oorlog, honger, natuurrampen, ziektes: de mensen in Jemen blijft de laatste jaren niets bespaard. Ze krijgen ramp na ramp over zich heen en hun situatie lijkt uitzichtloos.

Rode Kruis-ambassadeur Floortje Dessing bezocht het land en vertelt wat ze zag.

Bekijk het interview
syrie oorlog noodhulp rode kruis hulpverlener

Wat zou jij doen? Speel de game!

Plotseling zijn er gevechten uitgebroken in je land. Iedereen is in paniek en overal heerst chaos. Wat moet je doen? Waar kun je heen? Hoe vind je hulp? Ervaar welke keuzes je moet maken als je wereld plotseling instort en speel de game (Engels).

Naar de game
rode-kruis-helpt-vluchtelingen-in-syrie-met-medische-zorg

Waar helpen we?

Helaas wordt op veel plekken in de wereld gevochten. Op dit moment helpt het Rode Kruis bijvoorbeeld in de volgende gebieden:

Jemen
Syrië
Afghanistan
Ethiopië
Democratische Republiek Congo