Word vrijwilliger Doneer

Hoe we helpen bij conflicten

Het begon ooit op een slagveld bij de Italiaanse plaats Solferino. Honderden soldaten lagen bloedend op de grond na een zware strijd en een Zwitserse zakenman vond dat ze onmiddellijk medische hulp moesten krijgen. Voor wie ze hadden gevochten, dat maakte niet uit. Niet veel later richtte hij hiervoor een speciale organisatie op: het Rode Kruis.

Een rood kruis betekent wereldwijd: ‘niet schieten’. Het betekent dat onze hulpverleners tijdens een conflict geen partij kiezen en simpelweg iedereen helpen die in nood verkeert. Zo kan het Rode Kruis er voor mensen zijn tijdens een conflict.

Hoe helpen we bij conflicten?

In ieder conflictgebied kijken we welke hulp het hardste nodig is. Voorbeelden van wat we doen:

Medische hulp

We geven medische hulp aan iedereen die dat nodig heeft. Onze medici helpen in conflictgebieden en behandelen mensen die slachtoffer zijn geworden van oorlogsgeweld, zoals in Oekraïne.

Voedsel en water

Door het geweld kunnen boeren vaak hun land niet bewerken en voedsel van buitenaf komt niet altijd het land binnen. Daarom geven we voedselhulp en helpen we mensen aan toegang tot schoon water. Bijvoorbeeld in Jemen.

Humanitair oorlogsrecht

Dat het oorlog is, wil niet zeggen dat je er zomaar op los mag schieten. Wij zetten ons in om te zorgen dat alle partijen de regels naleven. Zo willen we zoveel mogelijk leed voorkomen.

Families herenigen

Geweld, arrestaties, ontvoeringen, op de vlucht slaan: in een oorlog kan van alles gebeuren. En in die chaos verliezen velen het contact met hun dierbaren. Het Rode Kruis helpt mensen wereldwijd om uit te zoeken waar hun familieleden zijn.

Rode Kruis geeft eerste hulp in Irpin tijdens conflict Oekraïne

Helpen door geen kant te kiezen

Mensen doen anderen soms verschrikkelijke dingen aan tijdens een conflict, en toch kiest het Rode Kruis nooit partij. We kiezen altijd voor de slachtoffers, tot welke zijde zij ook behoren. Neutraliteit is een van onze zeven grondbeginselen. We ontfermen ons onpartijdig over ieder mens, ongeacht geloof, nationaliteit, ras, afkomst of politieke mening.

Onze neutraliteit is ook in tijden van vrede van groot belang, omdat het ons in staat stelt om onze hulpverlening onpartijdig uit te kunnen voeren en toegang te krijgen tot de meest kwetsbare groepen.

Antwoord op vragen over neutraal blijven
rode-kruis-helpt-vluchtelingen-in-syrie-met-medische-zorg

Waar helpen we?

Helaas wordt op veel plekken in de wereld gevochten. Op dit moment helpt het Rode Kruis bijvoorbeeld bij deze conflicten:

Israël, Gaza en de Westelijke Jordaanoever
Armenië/Azerbeidzjan
Oekraïne
Soedan
Jemen
Syrië
Afghanistan
Ethiopië
Democratische Republiek Congo

syrie oorlog noodhulp rode kruis hulpverlener

Wat zou jij doen? Speel de game!

Plotseling zijn er gevechten uitgebroken in je land. Iedereen is in paniek en overal heerst chaos. Wat moet je doen? Waar kun je heen? Hoe vind je hulp? Speel de game (Engels) en ervaar welke keuzes je moet maken als je wereld plotseling instort.

Naar de game

“Aan alles is gebrek”

Oorlog, honger, natuurrampen, ziektes: de mensen in Jemen blijft de laatste jaren niets bespaard. Ze krijgen ramp na ramp over zich heen en hun situatie lijkt uitzichtloos.

Rode Kruis-ambassadeur Floortje Dessing bezocht het land en vertelt wat ze zag.

Bekijk het interview