Word vrijwilliger Doneer

Draag bij aan levensreddende hulp in conflictgebieden

Met zo veel aanhoudende conflicten in de wereld is dringend meer hulp nodig. Sommige zijn volop in het nieuws, over andere conflicten hoor je maar weinig. Tientallen miljoenen mensen worden op dit moment getroffen door extreem geweld. Onze hulpverleners helpen bij evacuaties en ondersteunen ziekenhuizen en gezondheidscentra. Dit gebeurt vaak onder extreem moeilijke omstandigheden en met gevaar voor eigen leven. Ook zorgen we voor medische hulpgoederen, bloeddonaties en psychosociale ondersteuning.

Wij zijn er om alle slachtoffers te helpen, zonder partij te kiezen
Het Rode Kruis vecht wereldwijd voor de levens van slachtoffers. Steun jij onze levensreddende hulp met een gift, zodat we kunnen blijven helpen? Zie je het Rode Kruis, zie je hulp.

Hoe helpen we bij conflicten?

In ieder conflictgebied kijken we welke hulp het hardste nodig is. Voorbeelden van wat we doen:

Medische hulp

We geven medische hulp aan iedereen die dat nodig heeft. Onze medici helpen in conflictgebieden en behandelen mensen die slachtoffer zijn geworden van oorlogsgeweld.

Voedsel en water

Door het geweld kunnen boeren vaak hun land niet bewerken en voedsel van buitenaf komt niet altijd het land binnen. Daarom geven we voedselhulp en helpen we mensen aan toegang tot schoon water.

Psychosociale hulp

Je ouders verliezen of halsoverkop moeten vluchten voor geweld. Niet alleen fysieke-, maar ook mentale gezondheid is ontzettend belangrijk. Daarom worden hulpverleners speciaal getraind om de noodzakelijke psychosociale hulp te kunnen bieden.

Humanitair oorlogsrecht

Dat er een conflict gaande is, wil niet zeggen dat je er zomaar op los mag schieten. Wij zetten ons in om te zorgen dat alle partijen de regels naleven. Zo willen we zoveel mogelijk leed voorkomen.

Rode Kruis fysiotherapeut Brigitte in Gaza

“De uitzichtloosheid is onvoorstelbaar”

De wereld van fysiotherapeut Brigitte speelt zich af binnen de muren van het European Hospital in Gaza. Slapen, werken, eten: het ziekenhuis kan ze niet uit, en ze focust zich volledig op het herstel van mensen die binnenkomen op de afdeling Fysiotherapie. Kinderen, vrouwen, vaders, niemand blijft gespaard in het conflict. Zo’n 22.000 mensen verblijven in het ziekenhuis, gevlucht voor het geweld en opzoek naar een plek waar ze geen gevaar lopen. “Het is een chaos, maar wat me heel veel doet is dat het leven ‘gewoon’ doorgaat.”

Doe een donatie Lees en bekijk haar verhaal
rode-kruis-helpt-vluchtelingen-in-syrie-met-medische-zorg

Waar helpen we?

Helaas wordt op veel plekken in de wereld gevochten. Op dit moment helpt het Rode Kruis bijvoorbeeld bij deze conflicten:

Rode Kruis geeft eerste hulp in Irpin tijdens conflict Oekraïne

Helpen door geen kant te kiezen

Mensen doen anderen soms verschrikkelijke dingen aan tijdens een conflict, en toch kiest het Rode Kruis nooit partij. We kiezen altijd voor de slachtoffers, tot welke zijde zij ook behoren. Neutraliteit is een van onze zeven grondbeginselen. We ontfermen ons onpartijdig over ieder mens, ongeacht geloof, nationaliteit, ras, afkomst of politieke mening.

Onze neutraliteit is ook in tijden van vrede van groot belang, omdat het ons in staat stelt om onze hulpverlening onpartijdig uit te kunnen voeren en toegang te krijgen tot de meest kwetsbare groepen.

Antwoord op vragen over neutraal blijven

Nieuws over onze hulpverlening bij conflicten