Word vrijwilliger Doneer

Hoe we helpen bij conflicten

Het begon ooit op een slagveld bij de Italiaanse plaats Solferino. Honderden soldaten lagen bloedend op de grond na een zware strijd en een Zwitserse zakenman vond dat ze onmiddellijk medische hulp moesten krijgen. Voor wie ze hadden gevochten, dat maakte niet uit. Niet veel later richtte hij hiervoor een speciale organisatie op: het Rode Kruis.

Een rood kruis betekent wereldwijd: ‘niet schieten’. Het betekent dat onze hulpverleners tijdens een conflict geen partij kiezen en simpelweg iedereen helpen die in nood verkeert. Zo kan het Rode Kruis er voor mensen zijn tijdens een conflict.

Hoe helpen we bij conflicten?

In ieder conflictgebied kijken we welke hulp het hardste nodig is. Voorbeelden van wat we doen:

Medische hulp

We geven medische hulp aan iedereen die dat nodig heeft. Onze medici helpen in conflictgebieden en behandelen mensen die slachtoffer zijn geworden van oorlogsgeweld.

Alles over medische hulp

Voedsel en water

Door het geweld kunnen boeren vaak hun land niet bewerken en voedsel van buitenaf komt niet altijd het land binnen. Daarom geven we voedselhulp en helpen we mensen aan toegang tot schoon water.

Meer over voedselhulp

Humanitair oorlogsrecht

Dat er een conflict gaande is, wil niet zeggen dat je er zomaar op los mag schieten. Wij zetten ons in om te zorgen dat alle partijen de regels naleven. Zo willen we zoveel mogelijk leed voorkomen.

Over het humanitair oorlogsrecht

Families herenigen

Geweld, arrestaties, ontvoeringen, op de vlucht slaan: in een oorlog kan van alles gebeuren. En in die chaos verliezen velen het contact met hun dierbaren. Het Rode Kruis helpt mensen wereldwijd om uit te zoeken waar hun familieleden zijn.

Lees meer

rode-kruis-helpt-vluchtelingen-in-syrie-met-medische-zorg

Waar helpen we?

Helaas wordt op veel plekken in de wereld gevochten. Op dit moment helpt het Rode Kruis bijvoorbeeld bij deze conflicten:

Rode Kruis fysiotherapeut Brigitte in Gaza

“De uitzichtloosheid is onvoorstelbaar”

De wereld van fysiotherapeut Brigitte speelt zich af binnen de muren van het European Hospital in Gaza. Slapen, werken, eten: het ziekenhuis kan ze niet uit, en ze focust zich volledig op het herstel van mensen die binnenkomen op de afdeling Fysiotherapie. Kinderen, vrouwen, vaders, niemand blijft gespaard in het conflict. Zo’n 22.000 mensen verblijven in het ziekenhuis, gevlucht voor het geweld en opzoek naar een plek waar ze geen gevaar lopen. “Het is een chaos, maar wat me heel veel doet is dat het leven ‘gewoon’ doorgaat.”

Lees en bekijk haar verhaal
Rode Kruis geeft eerste hulp in Irpin tijdens conflict Oekraïne

Helpen door geen kant te kiezen

Mensen doen anderen soms verschrikkelijke dingen aan tijdens een conflict, en toch kiest het Rode Kruis nooit partij. We kiezen altijd voor de slachtoffers, tot welke zijde zij ook behoren. Neutraliteit is een van onze zeven grondbeginselen. We ontfermen ons onpartijdig over ieder mens, ongeacht geloof, nationaliteit, ras, afkomst of politieke mening.

Onze neutraliteit is ook in tijden van vrede van groot belang, omdat het ons in staat stelt om onze hulpverlening onpartijdig uit te kunnen voeren en toegang te krijgen tot de meest kwetsbare groepen.

Antwoord op vragen over neutraal blijven

Nieuws over onze hulpverlening bij conflicten

cyberoorlog

Trollen en hackers: zo werkt vechten in een cyberoorlog

8 oktober 2024

Wanneer je aan oorlog denkt, zie je waarschijnlijk tanks, kanonnen en raketten voor je. Maar tegenwoordig speelt oorlog zich ook online af, waar hackers, trollen en gevaarlijke software worden ingezet als wapens. Hoe werkt zo’n cyberoorlog? En welke regels gelden er?

Lees meer