Word vrijwilliger Doneer

Met een periodieke schenking zijn uw giften fiscaal aftrekbaar

Wilt u maximaal profiteren van het belastingvoordeel over al uw schenkingen aan het Rode Kruis? En onze levensreddende hulp de komende jaren steunen? Ga dan een periodieke schenkingsovereenkomst aan met het Rode Kruis. In deze overeenkomst legt u voor minimaal vijf jaar vast dat u een vast bedrag per jaar gaat schenken. Hierdoor is uw bijdrage jaarlijks geheel aftrekbaar van uw inkomstenbelasting (met een maximum van €250.000 per jaar). En kunt u zelfs uw donatie verhogen, zonder meer te betalen. De Belastingdienst betaalt in dat geval mee aan uw gift.

Doe een periodieke schenking Bereken uw belastingvoordeel

50

Een periodieke schenking is al mogelijk vanaf 50 euro per jaar.

Doe een donatie aan het Rode Kruis - Doneren - Periodiek Schenken - Belastingvoordeel met je donatie
Bereken je belastingvoordeel met de rekenhulp

Bereken nu uw belastingvoordeel met een periodieke gift

Met een periodieke schenkingsovereenkomst krijgt u maximaal 36,97% van het jaarbedrag terug. Bent u ouder dan 66 jaar dan is dit percentage afhankelijk van het inkomen.

Wilt u weten wat uw belastingvoordeel is bij een bepaald donatiebedrag? Of wilt u uw belastingvoordeel gebruiken om uw donatie aan het Rode Kruis te verhogen? Dat kunt u nu berekenen met onze rekentool.

Zo werkt periodiek schenken

1. Leg uw schenking vast

Vul de overeenkomst gemakkelijk online in. Hierin legt u uw jaarbedrag, betaalwijze (incasso of zelf storten) en betaalfrequentie (per jaar, half jaar, kwartaal of maand) vast.

2. Ontvang uw overeenkomst digitaal

U ontvangt binnen vijf werkdagen uw periodieke schenkingsovereenkomst getekend retour met het bijbehorende transactienummer.

3. Vermelden bij de belastingaangifte

Bij uw belastingaangifte kunt u onder het kopje ‘Uitgaven’ de optie ‘Giften’ selecteren. Vul de informatie van uw periodieke gift in. Ook het transactienummer (vermeld op uw overeenkomst) en het RSIN van het Rode Kruis (003014022) heeft u nodig bij uw belastingaangifte.

4. Blijf op de hoogte van uw impact

Dankzij uw steun kan het Rode Kruis ook de komende jaren mensen in nood in binnen- en buitenland helpen. Om u hierover te informeren ontvangt u twee keer per jaar ons magazine.

aardbeving Turkije Syrië

Zo kunnen we meer mensen helpen met uw gift

Wist u dat uw donatiebedrag zelfs verhoogd kan worden, zonder zelf meer te betalen? In dat geval betaalt de Belastingdienst mee aan uw gift. Bruto geeft u meer, maar netto blijft u hetzelfde betalen. Voordeel is dat het Rode Kruis meer mensen kan helpen met uw gift.

Doe een periodieke schenking

Vragen over schenken met belastingvoordeel?

Voor administratieve vragen of verzoeken kunt u tijdens kantooruren (9.00 – 17.00 uur) bellen naar 070-44 55 678. Of stuur een e-mail naar periodiekschenken@redcross.nl. Wilt u een grote schenking doen of het Rode Kruis in uw testament opnemen? Dan kunt u vrijblijvend contact opnemen met onze relatiemanagers om de mogelijkheden te bespreken.

Veelgestelde vragen over belastingvoordeel bij periodieke giften

 • Komt mijn geld goed terecht?

  Dankzij uw bijdrage staan wij klaar voor de meest kwetsbaren in binnen- en buitenland. Zo helpen we slachtoffers van natuurrampen, conflicten en andere humanitaire rampen met medische zorg, voedsel en onderdak. We houden u graag op de hoogte middels onze nieuwsbrief. Op zoek naar een uitgebreide terugkoppeling van onze resultaten en bestedingen? Bekijk dan ons jaarverslag.

 • Ik wil de overeenkomst liever op papier invullen, kan dat?

  Als u liever het formulier niet digitaal in wilt vullen, kunt u hier het formulier downloaden en deze per post versturen naar (een postzegel is niet nodig):

  Het Nederlandse Rode Kruis
  T.a.v. Periodiek Schenken
  Antwoordnummer 10942
  2501 WB Den Haag

 • Kan ik op ieder moment in het jaar starten met periodiek schenken?

  Ja, dat kan. U kunt ervoor kiezen de overeenkomst direct in te laten gaan. Als u na de maand januari kiest voor betalen in termijnen, betaalt u middels een inhaalincasso de afschrijvingen van eerder dat jaar. Starten is ook mogelijk zonder inhaalincasso, maar dan kunt u het bedrag dat jaar niet volledig aftrekken bij uw aangifte.

 • Als ik nu begin met periodiek schenken, tellen mijn eerdere giften van dit jaar dan mee?

  Nee, donaties die u heeft gedaan vóór het tekenen van de overeenkomst, tellen niet mee als periodieke schenking.

 • Kan ik mijn periodieke schenking binnen de eerste vijf jaar opzeggen?

  Bij overlijden, het verliezen van uw baan of als u arbeidsongeschikt wordt, kunt u de schenking opzeggen zonder verlies van belastingvoordeel. Indien u om een andere reden de overeenkomst voortijdig beëindigt, kan dit consequenties hebben voor uw belastingaftrek en eventuele naheffingen.

 • Zijn mijn losse giften ook fiscaal aftrekbaar?

  Het Rode Kruis is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Dit betekent dat gewone giften aftrekbaar zijn voor de belasting. Voor gewone giften geldt een drempel en een maximum. Hoe dat precies werkt? Dat wordt goed uitgelegd op de website van de Belastingdienst.

 • Waarom is de handtekening van mijn partner nodig?

  Bij een periodieke schenkingsovereenkomst is het wettelijk verplicht dat de echtgenoot of geregistreerd partner de overeenkomst ook ondertekent.

 • Waarom is mijn burgerservicenummer (BSN) nodig?

  Uw BSN op de overeenkomst is verplicht vanuit de wetgeving voor aftrekbare giften. Uw gegevens worden opgenomen in onze administratie op de wijze zoals beschreven in ons privacy statement. Het Nederlandse Rode Kruis gebruikt uw BSN niet voor andere doeleinden.

 • Wat is het Rechtspersonen en Samenwerkingsverbanden Informatienummer (RSIN) van het Rode Kruis?

  Voor het invullen van uw belastingaangifte heeft u het RSIN-nummer van het Rode Kruis nodig. Ons RSIN-nummer is 003014022.

 • Aan welke regels moet een periodieke schenking nog meer voldoen?

  Een toelichting op de wettelijke bepalingen van periodiek schenken kunt u hier downloaden.

Op de hoogte blijven van ons werk in binnen- en buitenland?

Meld je aan voor updates per mail