Word vrijwilliger Doneer

Jaarverslag Nederlandse Rode Kruis 2021: Basislevensbehoeften onder druk

In 2021 zagen we de humanitaire uitdagingen wereldwijd alleen maar toenemen. De coronapandemie bleef onverminderd hard de mensen raken die al in kwetsbare positie zaten: vluchtelingen, mensen in conflictgebieden en slachtoffers van natuurrampen. Ook in Nederland zagen we de noden aanhouden. Het organiseren van voedsel, onderdak en psychosociale steun was voor veel mensen een echte uitdaging.

Als de vraag om hulp komt, geven we antwoord. Dat doen we al meer dan 155 jaar en in 2021 was dat niet anders. De nood verandert continu, wordt groter, of verplaatst zich. Zo zien wij in 2022 dat de coronacrisis aanhoudt en door het conflict in Oekraïne een nieuwe crisis is ontstaan.

De coronapandemie heeft de wereld veranderd. Gebieden die al gebukt gingen onder conflicten, droogte, honger, overstromingen en vluchtelingencrises, kregen extra harde klappen. Basislevensbehoeften waren voor vele mensen wereldwijd al niet haalbaar, maar een tweede jaar coronacrisis zette dit nog verder onder druk.

Het Rode Kruis stond in 2021 opnieuw wereldwijd klaar om mensen te helpen. We zijn alle mensen, bedrijven, stichtingen, vermogensfondsen en overheden die ons hierbij steunden enorm dankbaar. Bedankt dat je ons werk mogelijk maakt met jouw tijd, geld, kennis, goederen en vertrouwen. Wij zijn overal, maar zonder jou nergens.

13.596

vrijwilligers stonden klaar om te helpen in Nederland

Rode Kruis vrijwilliger helpt in corona teststraat