Word vrijwilliger Doneer

Ondersteuning Ongedocumenteerde Migranten

Naar schatting zijn er 23.000 tot 58.000 ongedocumenteerde migranten in Nederland. Dit zijn mensen die hier verblijven terwijl ze geen verblijfsrecht hebben. Door hun status leven ze met veel onzekerheden. Zo weten ze vaak niet of ze genoeg te eten zullen hebben, een dak boven het hoofd of toegang tot gezondheidszorg. Daarnaast lopen ze het risico om uitgebuit te worden. Het Rode Kruis helpt ongedocumenteerde migranten.

23.000

ongedocumenteerde migranten zijn er minimaal in Nederland

venezuela migranten onderweg

Dit doet het Rode Kruis voor ongedocumenteerden in Nederland:

Voedselhulp

Veel ongedocumenteerde migranten zijn getroffen door de coronacrisis. Ze zijn bijvoorbeeld hun werk als schoonmaker verloren of hun baantje als afwasser in een restaurant. Omdat ze geen recht hebben op een uitkering of hulp van bijvoorbeeld de voedselbank, weten ze vaak niet meer hoe ze aan eten kunnen komen. Om hen te helpen, werken we samen met lokale partnerorganisaties.

Informatieplatform

Voor ongedocumenteerde migranten kan het behoorlijk lastig zijn om de weg te vinden naar de juiste hulp en instanties in Nederland. Daarom hebben we een platform ingericht met informatie over hulp bij onderdak, medische-, Covid-, familie- en juridische kwesties. Migranten kunnen bovendien via de WhatsApp-helpdesk van het platform ook zeven dagen per week vragen stellen. De website is beschikbaar voor verschillende regio’s.

Medisch spreekuur

We helpen migranten om de weg te vinden naar professionele zorg als dat nodig is. Zo hebben wij in Almere een medisch spreekuur. Daar kunnen we afspraken maken met een huisarts of ziekenhuis en contact opnemen met zorgorganisaties.

Heb je een vraag of ondersteuning nodig?

Workshops-en-trainingen-ondersteuning ongedocumenteerde migranten (1)

Workshops en trainingen

In Nederland ondersteunt het Rode Kruis migranten met verschillende trainingen en workshops om zich voor te bereiden op noodsituaties. Hierbij behandelen we thema’s zoals wegwijs in de zorg, omgaan en voorkomen van stress, gezonde leefgewoonten, inzetten van je talenten, helder communiceren, EHBO en reanimatie. Dit noemen wij onze Life Skills workshops.

We geven deze workshops in verschillende regio’s, waaronder Rotterdam, Rotterdam detentie, Groningen en Amsterdam. Daarnaast bieden we workshops aan over stress en gezonde leefgewoonten voor iedereen die stress ervaart. Deze cultuur-sensitieve webinar is beschikbaar in het Nederlands, Engels, Arabisch, Frans, Portugees, Spaans en Tingrinya.

Wil je meer weten over onze workshops Life Skills? Lees het interview met onze psycholoog en Life Skills trainer Elif Ozer en Sabrina Poorte. Mail ons voor meer informatie over onze trainingen.

Stuur een e-mail

Partners en samenwerken

In diverse steden zijn er verschillende organisaties en actieve personen betrokken bij de hulpverlening aan ongedocumenteerde migranten. Om de hulpverlening zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen, en noden te adresseren, organiseert het Rode Kruis samen met andere organisaties in Amsterdam en Almere elk kwartaal een Breed Stedelijk Overleg Ongedocumenteerden (afgekort: BSOO).

In de andere projectregio’s waar het Rode Kruis zich voor ongedocumenteerden inzet, nemen we deel aan overleg met netwerkpartners.

Meer over hulp aan ongedocumenteerden

Wakker liggen over de toekomst van je kinderen, niet zeker weten of je morgen geld hebt voor eten en eeuwige angst om uitgezet te worden: in een land wonen zonder verblijfsvergunning heeft invloed op alle aspecten van je leven. Hoe dat is? De Ombudsman Metropool Amsterdam maakte er de korte documentaire De Onzichtbaren over.

Resultaten van onze hulpverlening 2015-2020

Bekijk de video over vijf jaar ondersteuning ongedocumenteerde migranten hier.

Lees hier meer informatie over de resultaten van ons hulpverlening aan ongedocumenteerde migranten in de afgelopen 5 jaren.

Download