Word vrijwilliger Doneer

Nalaten aan het Rode Kruis

Bent u zich aan het oriënteren op wat u met uw nalatenschap of erfenis wilt doen? En wilt u er zeker van zijn dat uw nalatenschap goed terechtkomt? Het Rode Kruis begrijpt dat daar een weloverwogen keuze aan vooraf gaat.

Het geeft rust, voor uzelf en eventuele nabestaanden, om uw nalatenschap goed te regelen. Onze gespecialiseerde relatiemanagers helpen u graag. Meer weten over de mogelijkheden rondom nalatenschappen?

Nalatenschap regelen

Uw nalatenschap een hele puzzel?

Niet met het werkboek ‘In 5 stappen uw testament goed geregeld’. U vindt hierin tips, handige invuloverzichten en een stappenplan voor het maken van een testament.

Bestel het gratis werkboek
Nalaten aan het Rode Kruis brochure

Overweegt u het Rode Kruis op te nemen in uw testament?

Uw hulp aan mensen in nood laten voortleven? In onze brochure over nalaten aan het Rode Kruis leest u meer over onze levensreddende hulp en de mogelijkheden waarop ook uw nalatenschap hieraan kan bijdragen.

Vraag de gratis brochure aan

Waarom nalaten aan het Rode Kruis?

Ook in de toekomst mag niemand in nood er alleen voor staan. Met uw gift of nalatenschap kunnen we leed verzachten en levens redden. Hoe dat werkt:

 • Uw nalatenschap komt volledig ten goede aan het Rode Kruis omdat wij geen erfbelasting hoeven te betalen.
 • Als u dat wilt, kunt u aangeven naar welke bestemming uw nalatenschap gaat.
 • Als u het fijn vindt, treden wij – mocht u ons tot uw enige erfgenaam benoemen – op als executeur.
Lees meer over nalaten aan het Rode Kruis

Zamel geld in bij een uitvaart

Het is uiteraard mogelijk om ter nagedachtenis aan uw dierbare donaties in te zamelen voor het Rode Kruis. Zo draagt de uitvaart van uw dierbare op een bijzondere manier bij aan het voortbestaan van onze onvoorwaardelijke hulp aan mensen in nood wereldwijd. We voorzien u kosteloos van een donatiebox met unieke QR-code.

Vraag de uitvaart donatiebox aan

Zo komt u met ons in contact

Alexandra Weststrate relatiemanager Rode Kruis

Alexandra Weststrate – Brouwer

Relatiemanager nalatenschappen (aanwezig op ma t/m do)

Heidi Krebbekx – van Dijk

Relatiemanager nalatenschappen (aanwezig op ma t/m wo)

Wendy Dieke – Klok

Relatiemanager nalatenschappen (aanwezig op ma, di, do, vr)

Suzanne Koek – Schrama

Jurist nalatenschappen (aanwezig op ma, wo, do)

Zal ik u binnenkort terugbellen?

Hidden
Akkoord privacy-voorwaarden(Vereist)

Informatie voor de executeur

Bent u benoemd tot executeur of heeft u deze rol als notaris en is het Rode Kruis opgenomen in het testament? Neem contact met op met onze juristen Annette Timmermans-de Greef op 06-81974290 of Suzanne Koek-Schrama op 06-41526052, of stuur een e-mail naar nalaten@redcross.nl. Wij staan u graag te woord. Of kijk hieronder bij de veelgestelde vragen voor meer informatie over de afwikkeling van een testament.

Veelgestelde vragen

 • Hoe kan ik aan het Rode Kruis nalaten?

  In alle gevallen is het nodig dat u naar de notaris gaat om uw wensen in een testament vast te leggen. U kunt kiezen voor een erfstelling of legaat. Bij een erfstelling benoemt u het Rode Kruis tot (mede-)erfgenaam. U laat dan uw gehele nalatenschap (of een deel daarvan) na aan het Rode Kruis.

  Bij een legaat krijgt het Rode Kruis een door u bepaald bedrag of goederen, zoals een huis of een effectenportefeuille.

  U kunt het Rode Kruis onder de volgende naam in een testament opnemen:

  de vereniging met volledige rechtsbevoegdheid: Het Nederlandse Rode Kruis, statutair gevestigd te ’s-Gravenhage en aldaar kantoorhoudende aan Anna van Saksenlaan 50, 2593 HT (Postbus 28120, 2502 KC Den Haag), ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel onder nummer 40409352.

 • Kan ik bepalen waar het Rode Kruis mijn nalatenschap aan besteedt?

  In overleg met het Rode Kruis kunt u uw nalatenschap een specifieke bestemming geven, bijvoorbeeld:

  • uw plaatselijke afdeling van het Nederlandse Rode Kruis
  • een bepaald werelddeel
  • een bepaald thema, zoals noodhulp internationaal, hulp nationaal, enz.

  Neemt u hiervoor eerst contact op met onze relatiemanagers.

 • Moet het Rode Kruis erfbelasting over mijn erfenis betalen?

  Het Rode Kruis hoeft geen erfbelasting te betalen over nalatenschappen. Uw nalatenschap komt dus volledig ten goede aan het Rode Kruis.

 • Wat kost het opmaken van een testament?

  Omdat de wensen per persoon verschillen en de notaristarieven ook niet allemaal hetzelfde zijn, zijn er grote verschillen in de kosten van een testament. Wij werken samen met Nutestament.nl. Daar regelt u eenvoudig online, in uw eigen tempo en voor een laag bedrag (vanaf € 299) uw testament.

 • Kan het Rode Kruis als executeur optreden?

  Ja, dat kan. Wanneer u het Rode Kruis als enige erfgenaam benoemt, zijn we graag bereid om voor u als executeur op te treden. Wanneer er meerdere erfgenamen zijn, willen we de mogelijkheden graag eerst met u bespreken.

  De executeur vervult een belangrijke taak; het gaat immers om een zorgvuldige en waardige afhandeling van allerlei zaken die u dierbaar zijn. Om een paar voorbeelden te noemen: Wie regelt straks uw uitvaart? Wie zorgt er straks voor uw huisdieren? En wordt mijn huis wel voor een goede prijs verkocht? Komen mijn dierbare spullen uit de inboedel straks wel goed terecht?

  Wanneer u overweegt het Rode Kruis als executeur te benoemen, stellen we het zeer op prijs als u daarover contact met ons opneemt. Dan hebben we de gelegenheid elkaar te leren kennen en de dingen die u belangrijk vindt met elkaar te bespreken.

 • Hoe verloopt de afwikkeling van een testament?

  Is een nalatenschap opengevallen en is in het testament het Nederlandse Rode Kruis vermeld? Is bijvoorbeeld een legaat opgenomen of is het Rode Kruis tot erfgename en/of executeur benoemd? Neem dan contact op met de afdeling nalatenschappen. Zij kunnen uw vragen over de afwikkeling beantwoorden.

  Als een legaat in het testament is opgenomen, bevestigt het Rode Kruis graag schriftelijk dat zij legaat aanvaardt.

  Indien het Rode Kruis tot erfgename is benoemd, zal zij op grond van haar statuten de nalatenschap beneficiair aanvaarden. Dan kan het Rode Kruis niet met haar eigen vermogen voor de schulden van de nalatenschap aansprakelijk worden gesteld. De beneficiaire aanvaarding wordt bij de rechtbank geregeld.

  Verwerping van de nalatenschap kan aan de orde zijn als het saldo van de nalatenschap niet positief is. Ook een legaat kan worden verworpen.

  Als executeur draagt het Rode Kruis zorg voor de gehele afwikkeling van de nalatenschap, zoals het ontruimen van de woning, het verkopen van goederen, het betalen van (huishoudelijke) schulden en het innen van vorderingen.

  Het Rode Kruis is aangemerkt als algemeen nut beogende instelling (ANBI) en betaalt daardoor geen erfbelasting over haar verkrijging.

  De contactgegevens van de afdeling nalatenschappen zijn:

  Annette Timmermans – de Greef
  06-81974290

  Het Nederlandse Rode Kruis
  afdeling nalatenschappen
  Postbus 28120
  2502 KC DEN HAAG

  nalaten@redcross.nl

 • Kan ik collecteren voor het Rode Kruis bij een uitvaart?

  Het is uiteraard mogelijk om ter nagedachtenis aan uw dierbare donaties in te zamelen voor het Rode Kruis. Zo draagt de uitvaart van uw dierbare op een bijzondere manier bij aan het voortbestaan van onze onvoorwaardelijke hulp aan mensen in nood wereldwijd. Vraag hier kosteloos een donatiebox met unieke QR-code aan.

 • Kan ik de uitzending “De Nalatenschap: Rode Kruis” terugkijken?

  Bekijk De Nalatenschap: Rode Kruis.
  Jarenlang werkt mevrouw van der Velde als gezinsverzorgster, hiervoor volgt ze een verpleegstersopleiding. Zo komt ze in contact met het Rode Kruis, en besluit ze dit goede doel op te nemen in haar testament. Samen met het Rode Kruis wikkelt erfenisafwikkelaar Oscar Balkenende de nalatenschap af. Daarbij stuiten ze op spullen met een grote historische waarde.