Word vrijwilliger Doneer

Wat is een levenstestament?

De laatste jaren kiezen steeds meer mensen voor het opstellen van een levenstestament. In een levenstestament is vastgelegd wie uw belangen mag behartigen wanneer u dit zelf niet meer kunt. Bijvoorbeeld vanwege ziekte, dementie of een ongeluk. Door bij de notaris vast te leggen wat uw wensen zijn, houdt u zelf regie.

Het ‘behartigen van belangen’ is een breed begrip. U kunt hierbij denken aan het maken van financiële, maar ook medische keuzes. U kunt naar wens 1 of meerdere personen aanwijzen als vertrouwenspersoon of gevolmachtigde. Ook kunt u in uw levenstestament een rekening-, en verantwoordingsplicht en/of een toezichthouder opnemen die een oogje in het zeil houdt hoe uw gevolmachtigde uw belangen behartigt.

Een levenstestament is een notariële volmacht. Voordeel hiervan is dat instanties de door u aangewezen vertrouwenspersoon erkennen. Daardoor kan een vertrouwenspersoon de benodigde machtigingen verkrijgen om uw zaken te kunnen waarnemen.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden uw nalatenschap naar wens vast te leggen? Neem contact op met één van onze relatiemanagers.

Testament en levenstestament

Het opstellen van een levenstestament wordt vaak gecombineerd met de vastlegging van een traditioneel testament. Zo zijn alle zaken bij leven en na overlijden goed vastgelegd.

Zelf keuzes maken die bij u passen is hierbij van groot belang. Is er geen testament vastgelegd, dan bepaalt de wet wat er met uw nalatenschap gebeurt. Als u een testament opstelt, beslist u (binnen de wettelijke kaders) zelf welke personen u tot uw erfgenaam benoemt en voor welke gedeelten of bedragen. Deze personen kunnen familieleden zijn maar ook vrienden, buren en/of instellingen, bijvoorbeeld goede doelen die u een warm hart toedraagt.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden uw nalatenschap naar wens vast te leggen? Neem contact op met één van onze relatiemanagers.

Maak kennis met ons team

Denkt u erover om het Rode Kruis in uw testament op te nemen? En heeft u vragen over hoe u dat moet regelen? Wij helpen u graag.

Alexandra Weststrate relatiemanager Rode Kruis

Alexandra Weststrate – Brouwer

Relatiemanager nalatenschappen (aanwezig op ma t/m do)
Heidi Krebbekx van Dijk relatiemanager nalaten Rode Kruis

Heidi Krebbekx – van Dijk

Relatiemanager nalatenschappen (aanwezig op ma t/m wo)
Rode Kruis relatiemanager Wendy Dieke

Wendy Dieke – Klok

Relatiemanager nalatenschappen (aanwezig op ma, di, do, vr)
Suzanne Koek Schrama Rode Kruis relatiemanager nalaten

Suzanne Koek – Schrama

Jurist nalatenschappen (aanwezig op ma, wo, do)

Veelgestelde vragen

  • Hoe kan ik aan het Rode Kruis nalaten?

    In alle gevallen is het nodig dat u naar de notaris gaat om uw wensen in een testament vast te leggen. U kunt kiezen voor een erfstelling of legaat. Bij een erfstelling benoemt u het Rode Kruis tot (mede-)erfgenaam. U laat dan uw gehele nalatenschap (of een deel daarvan) na aan het Rode Kruis.

    Bij een legaat krijgt het Rode Kruis een door u bepaald bedrag of goederen, zoals een huis of een effectenportefeuille.

    U kunt het Rode Kruis onder de volgende naam in een testament opnemen:

    de vereniging met volledige rechtsbevoegdheid: Het Nederlandse Rode Kruis, statutair gevestigd te ’s-Gravenhage en aldaar kantoorhoudende aan Anna van Saksenlaan 50, 2593 HT (Postbus 28120, 2502 KC Den Haag), ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel onder nummer 40409352.

  • Kan ik bepalen waar het Rode Kruis mijn nalatenschap aan besteed?

    In overleg met het Rode Kruis kunt u uw nalatenschap een specifieke bestemming geven, bijvoorbeeld:

    • uw plaatselijke afdeling van het Nederlandse Rode Kruis
    • een bepaald werelddeel
    • een bepaald thema, zoals noodhulp internationaal, hulp nationaal, enz.

    Neemt u hiervoor eerst contact op met onze relatiemanagers.

  • Moet het Rode Kruis erfbelasting over mijn erfenis betalen?

    Het Rode Kruis hoeft geen erfbelasting te betalen over nalatenschappen. Uw nalatenschap komt dus volledig ten goede aan het Rode Kruis.

  • Wat kost het opmaken van een testament?

    Omdat de wensen per persoon verschillen en de notaristarieven ook niet allemaal hetzelfde zijn, zijn er grote verschillen in de kosten van een testament. Wij werken samen met Nutestament.nl. Daar regelt u eenvoudig online, in uw eigen tempo en voor een laag bedrag (vanaf € 299) uw testament.

  • Kan het Rode Kruis als executeur optreden?

    Ja, dat kan. Wanneer u het Rode Kruis als enige erfgenaam benoemt, zijn we graag bereid om voor u als executeur op te treden. Wanneer er meerdere erfgenamen zijn, willen we de mogelijkheden graag eerst met u bespreken.

    De executeur vervult een belangrijke taak; het gaat immers om een zorgvuldige en waardige afhandeling van allerlei zaken die u dierbaar zijn. Om een paar voorbeelden te noemen: Wie regelt straks uw uitvaart? Wie zorgt er straks voor uw huisdieren? En wordt mijn huis wel voor een goede prijs verkocht? Komen mijn dierbare spullen uit de inboedel straks wel goed terecht?

    Wanneer u overweegt het Rode Kruis als executeur te benoemen, stellen we het zeer op prijs als u daarover contact met ons opneemt. Dan hebben we de gelegenheid elkaar te leren kennen en de dingen die u belangrijk vindt met elkaar te bespreken.

  • Hoe verloopt het afwikkeling van een testament?

    Is een nalatenschap opengevallen en is in het testament het Nederlandse Rode Kruis vermeld? Is bijvoorbeeld een legaat opgenomen of is het Rode Kruis tot erfgename en/of executeur benoemd? Neem dan contact op met de afdeling nalatenschappen. Zij kunnen uw vragen over de afwikkeling beantwoorden.

    Als een legaat in het testament is opgenomen, bevestigt het Rode Kruis graag schriftelijk dat zij legaat aanvaardt.

    Indien het Rode Kruis tot erfgename is benoemd, zal zij op grond van haar statuten de nalatenschap beneficiair aanvaarden. Dan kan het Rode Kruis niet met haar eigen vermogen voor de schulden van de nalatenschap aansprakelijk worden gesteld. De beneficiaire aanvaarding wordt bij de rechtbank geregeld.

    Verwerping van de nalatenschap kan aan de orde zijn als het saldo van de nalatenschap niet positief is. Ook een legaat kan worden verworpen.

    Als executeur draagt het Rode Kruis zorg voor de gehele afwikkeling van de nalatenschap, zoals het ontruimen van de woning, het verkopen van goederen, het betalen van (huishoudelijke) schulden en het innen van vorderingen.

    Het Rode Kruis is aangemerkt als algemeen nut beogende instelling (ANBI) en betaalt daardoor geen erfbelasting over haar verkrijging.

    De contactgegevens van de afdeling nalatenschappen zijn:

    Annette Timmermans – de Greef
    06-81974290

    Het Nederlandse Rode Kruis
    afdeling nalatenschappen
    Postbus 28120
    2502 KC DEN HAAG

    nalaten@redcross.nl

  • Kan ik collecteren voor het Rode Kruis bij een uitvaart?

    Het is uiteraard mogelijk om ter nagedachtenis aan uw dierbare donaties in te zamelen voor het Rode Kruis. Zo draagt de uitvaart van uw dierbare op een bijzondere manier bij aan het voortbestaan van onze onvoorwaardelijke hulp aan mensen in nood wereldwijd. Vraag hier kosteloos een donatiebox met unieke QR-code aan.

  • Kan ik de uitzending “De nalatenschap: Rode Kruis” terugkijken?

    Bekijk De Nalatenschap: Rode Kruis.
    Jarenlang werkt mevrouw van der Velde als gezinsverzorgster, hiervoor volgt ze een verpleegstersopleiding. Zo komt ze in contact met het Rode Kruis, en besluit ze dit goede doel op te nemen in haar testament. Samen met het Rode Kruis wikkelt erfenisafwikkelaar Oscar Balkenende de nalatenschap af. Daarbij stuiten ze op spullen met een grote historische waarde.