Word vrijwilliger Doneer

De noodzaak van voedselhulp

Een natuurramp, een conflict of een pandemie: voor een voedseltekort kunnen allerlei oorzaken zijn. Maar het resultaat is altijd hetzelfde: enorme ellende. Naar schatting hebben tot wel 783 miljoen mensen in de wereld chronisch honger. Dit is bijna één op de tien mensen wereldwijd. In Afrika hebben zelfs één op de vier mensen dagelijks honger. Daar bovenop heeft bijna 30% van de wereldbevolking regelmatig onvoldoende voedsel.

Wat de aanleiding ook is, het Rode Kruis vindt dat iedereen genoeg te eten en drinken moet hebben. Daarom zetten we ons wereldwijd in om voedselonzekerheid tegen te gaan, ook in Nederland.

783 mln.

mensen wereldwijd hebben honger

Hoe geven we voedselhulp wereldwijd?

Iedere ramp is anders. Daarom kijken we in iedere situatie opnieuw hoe we mensen het beste kunnen helpen. Voorbeelden van onze hulp:

Voedselpakketten en maaltijden uitdelen

Soms is het duidelijk: mensen hebben niet genoeg te eten en dat moet nú opgelost worden. Bijvoorbeeld na een natuurramp. We staan dan klaar met maaltijden en voedselpakketten.

Financiële ondersteuning en voedselbonnen

Mensen weten vaak zelf wat ze het hardste nodig hebben. Daarom delen we vaak boodschappenkaarten of geld uit na een ramp. Hiermee kunnen mensen zelf naar de winkel en zo ondersteunen we tegelijkertijd de lokale economie.

Verbetering van landbouwprojecten

Wat als je mensen niet alleen nú kunt helpen, maar ook kunt voorkomen dat ze in de toekomst te weinig te eten hebben? Dat kan dankzij landbouwinnovaties. Hier lees je meer over oplossingen om voedseltekorten tegen te gaan.

Gratis eten voor iedereen?

In sommige delen van de wereld hebben mensen te weinig te eten, terwijl de supermarkten bij ons overvol liggen. Waarom sturen we ons voedsel dan niet gewoon naar landen waar tekorten zijn? Helaas, zo makkelijk is het niet. We leggen het uit in deze video.

Voedselhulp in Nederland

Lege koelkasten, geldstress en onmogelijke keuzes: het is de dagelijkse realiteit voor vele mensen in Nederland die in voedselnood leven. Hoewel honderdduizenden mensen hiermee te maken hebben, blijft deze wereld vaak onzichtbaar. De documentaire ‘De Stille Voedselramp’ vertelt het realistische verhaal van mensen in voedselnood.

Hoe helpen we in Nederland?

In Nederland leven meer dan 400.000 mensen in voedselnood die hulp nodig hebben, maar dit (nog) niet krijgen. Het Rode Kruis helpt hen door middel van:

Boodschappenkaarten

Aan mensen die te weinig geld overhouden voor eten, delen we boodschappenkaarten uit via lokale initiatieven. Met deze kaart kunnen zij zelf kiezen welke boodschappen ze het hardste nodig hebben om iedere dag een maaltijd op tafel te zetten. Lees het verhaal van Cherrel.

Ontbijttassen

We vinden dat ieder kind voldoende voeding moet krijgen, en een goed ontbijt is daarbij essentieel. In een aantal regio’s delen we daarom ontbijttassen uit aan basisschoolkinderen. Zo kunnen ze met volle energie en concentratie de dag beginnen.

Schoolmaaltijden

Met het programma schoolmaaltijden zetten we ons in op basis- en middelbare scholen. Het Rode Kruis zorgt, samen met het Jeugdeducatiefonds, dat leerlingen die dat het hardst nodig hebben gratis eten krijgen.

Wat eten we vandaag lege koelkast voedselhulp in Nederland Rode Kruis

Hoe kun je hulp krijgen?

Misschien lees je dit en heb je zelf ook hulp nodig. Heb je al reguliere hulp aangevraagd, maar is dit niet gelukt? Mogelijk kunnen wij jou tijdelijk helpen. Voor meer informatie kun je ons bellen op: 070-4455678. We zijn bereikbaar op maandag tot en met donderdag van 08:30 tot 21:00 uur, op vrijdag van 08:30 tot 17:00 uur en op zaterdag van 08:30 tot 14:00 uur.

Honger-in-Afrika-1030x686-1

Hoe kun jij helpen?

Vind jij ook dat voldoende eten voor niemand een probleem mag zijn? Steun dan de voedselhulp van het Rode Kruis. Samen kunnen we een groot verschil maken in de strijd tegen voedseltekorten, zowel wereldwijd als in Nederland.

Kom in actie tegen honger in Afrika Steun de voedselhulp in Nederland