Word vrijwilliger Doneer

De noodzaak van voedselhulp

Voor een voedseltekort kunnen allerlei oorzaken zijn. Maar het resultaat is altijd hetzelfde: enorme ellende. Naar schatting hebben 783 miljoen mensen wereldwijd chronisch honger. Dit is bijna één op de tien mensen. In het continent Afrika heeft zelfs één op de vier mensen dagelijks honger. Maar ook dichtbij huis zien we voedselarmoede. In Nederland leven op dit moment 450.000 mensen in onzichtbare voedselnood. Voor hen is het iedere dag opnieuw de vraag of zij een maaltijd op tafel kunnen zetten.

Wat de aanleiding ook is, het Rode Kruis vindt dat iedereen genoeg te eten en drinken moet hebben. Daarom zetten we ons in Nederland en wereldwijd in om voedselonzekerheid tegen te gaan.

In Nederland Wereldwijd

783 mln.

mensen wereldwijd hebben honger

Hoe bieden we voedselhulp wereldwijd?

Iedere ramp is anders. Daarom kijken we per situatie opnieuw hoe we mensen het beste kunnen helpen. Voorbeelden van onze hulp:

Voedselpakketten en maaltijden uitdelen

Soms is het duidelijk: mensen hebben niet genoeg te eten en dat moet nú opgelost worden. Bijvoorbeeld na een natuurramp. We staan dan klaar met maaltijden en voedselpakketten.

Financiële ondersteuning en boodschappenkaarten

Mensen weten vaak zelf wat ze het hardste nodig hebben. Daarom delen we vaak boodschappenkaarten of geld uit na een ramp. Hiermee kunnen mensen zelf naar de winkel en zo ondersteunen we tegelijkertijd de lokale economie.

Verbetering van landbouwprojecten

Naast de noodhulp willen we ook voorkomen dat deze mensen in de toekomst te weinig te eten hebben? Daarom bieden we hulp voor landbouwinnovaties. Hier lees je meer over oplossingen om voedseltekorten tegen te gaan.

Gratis eten voor iedereen?

In sommige delen van de wereld hebben mensen te weinig te eten, terwijl de supermarkten bij ons overvol liggen. Waarom sturen we ons voedsel dan niet gewoon naar landen waar tekorten zijn? Helaas, zo makkelijk is het niet. We leggen het uit in deze video.

Honger-in-Afrika-1030x686-1

Hoe kun jij helpen?

Vind jij ook dat voldoende eten voor niemand een probleem mag zijn? Steun dan de voedselhulp van het Rode Kruis. Samen kunnen we een groot verschil maken in de strijd tegen voedseltekorten.

Kom in actie tegen honger

Voedselarmoede in Nederland

Meer dan 450.000 mensen in Nederland leven op dit moment leven in onzichtbare voedselarmoede, wat betekent dat zij niet in aanmerking komen voor reguliere voedselhulp. Terwijl ze dat juist hard nodig hebben.

Het Rode Kruis helpt tijdelijk mensen die geen gewone hulp kunnen krijgen omdat ze bijvoorbeeld net iets te veel verdienen of niet de juiste documenten hebben.

450.000

mensen in Nederland leven in onzichtbare voedselarmoede

Vrienden-van-het-Rode-Kruis-programma-2-voedselhulp

Hoe helpen we in Nederland?

In Nederland leven meer dan 450.000 mensen in voedselnood die hulp nodig hebben, maar dit (nog) niet krijgen. Het Rode Kruis helpt hen door middel van:

Boodschappenkaarten

Aan mensen die te weinig geld overhouden voor eten, delen we boodschappenkaarten uit via lokale initiatieven. Met deze kaart kunnen zij zelf kiezen welke boodschappen ze het hardste nodig hebben om iedere dag een maaltijd op tafel te zetten. Lees het verhaal van Cherrel.

Schoolmaaltijden

Met het programma schoolmaaltijden zetten we ons in op basis- en middelbare scholen. Het Rode Kruis zorgt, samen met het Jeugdeducatiefonds, dat leerlingen die dat het hardst nodig hebben gratis eten krijgen.

Ontbijttassen

We vinden dat ieder kind voldoende voeding moet krijgen, en een goed ontbijt is daarbij essentieel. In een aantal regio’s delen we daarom ontbijttassen uit aan basisschoolkinderen. Zo kunnen ze met volle energie en concentratie de dag beginnen.

Schaamte over voedselarmoede

Dagelijks leven met de stress of het lukt een voedzame maaltijd op tafel te krijgen. Of jezelf iedere dag opnieuw afvragen of je je kinderen wel met een gevulde buik naar school kunt sturen. De documentaire ‘De Stille Voedselramp’ vertelt het realistische verhaal van mensen in voedselnood.

Ouders met kinderen die boodschappen doen met de boodschappenkaart van het Rode Kruis

Hoe kan ik hulp krijgen?

Heb jij voedselhulp nodig? Dan kun je misschien de boodschappenkaart ontvangen. De boodschappenkaart is voor mensen in voedselnood die (nog) geen hulp krijgen, gedocumenteerd of ongedocumenteerd.

Meer over voedselhulp

Hoe ik kan helpen

Wil jij iemand een halfjaar lang een steuntje in de rug geven met boodschappen? Je kunt al vanaf € 3,- per maand boodschappen­maatje worden. Dat staat voor één warme maaltijd per maand. Je krijgt iedere maand een update en leert meer over de personen die onze hulp geven én krijgen.

Steun voedselhulp in Nederland