Word vrijwilliger Doneer

Voedselnood in Nederland: Cherrel eet soms twee dagen niet 

Geplaatst op 06 april 2023

Cherrel (33) is een alleenstaande moeder van vijf kinderen. De oudste is vijftien, de jongste is twee jaar oud. Iedere maand is het voor haar een grote uitdaging om de financiële eindjes aan elkaar te knopen. “Mijn kinderen krijgen iedere dag een maaltijd, maar soms eet ik zelf één of twee dagen niet.” 

Illustratie: Malu Bekker

*Cherrel is niet haar echte naam. Haar echte naam is bij ons bekend.

Haar inkomen is te weinig om boodschappen van te kopen. Maar het net een paar euro te veel voor de Voedselbank. Daarmee valt Cherrel dus tussen wal en schip. “Ik ben afhankelijk van een Wajong-uitkering en alimentatie krijg ik niet. Ik zou graag willen werken, maar dat is moeilijk. Mijn dochter van dertien is hulpbehoevend. Zij heeft twee jaar geleden een zwaar ongeluk gehad. Ik moet haar met veel dingen helpen en we moeten ook heel regelmatig naar het ziekenhuis toe. Vind maar eens een baas die zo flexibel is!” 

Rots in de branding

Een sociaal vangnet heeft Cherrel niet. Haar vader is overleden en met haar moeder heeft ze alle contact verbroken, omdat die verslaafd is aan sigaretten, alcohol en drugs. “Daar wil ik mijn kinderen niet aan blootstellen. Zij hebben een veilige omgeving nodig.”

“De enige die er altijd voor mij is, is Mila”, vervolgt ze. “Ik ken haar al mijn hele leven. Mila is een begrip in de buurt, hier in Lelystad. Met haar buurtinitiatief Met Inzet Lukt Alles helpt ze heel veel mensen. Via haar krijg ik iedere week Rode Kruis-boodschappenkaarten. Die zijn ontzettend belangrijk voor mij.”

Fruit en een koekje

Cherrel vertelt dat ze de boodschappenkaarten, die een waarde hebben van €17,50, vooral gebruikt om fruit van te kopen. “Vanuit school is het namelijk verplicht om iedere dag fruit mee te geven aan de kinderen. Soms koop ik ook een lekker schoolkoekje voor ze. Ik wil ze zoveel mogelijk weghouden van onze financiële situatie, al is dat soms moeilijk. Kinderen moeten lekker kind kunnen zijn.” 

Gewend

“Mijn kinderen krijgen iedere dag een maaltijd”, vervolgt ze. “Maar soms eet ik zelf één of twee dagen niet. Ik ben eraan gewend. Zolang de kinderen gelukkig zijn, ben ik dat ook. Soms heb ik wel slapeloze nachten, maar als je een situatie niet kunt veranderen, heeft het ook geen zin om erover te piekeren. Ik hoop dat we met z’n allen wat meer leren omkijken naar elkaar. Het leven zou dan zoveel mooier en makkelijker zijn!” 

Het Rode Kruis helpt mensen in voedselnood

Helaas zijn er in Nederland heel veel mensen die, net als Cherrel, in voedselnood leven. Het Rode Kruis helpt mensen die geen toegang hebben tot reguliere hulp of geen reguliere hulp dúrven aan te nemen. Dat doen we onder andere door boodschappenkaarten uit te delen, altijd via lokale initiatieven, zoals Met Inzet Lukt Alles in Lelystad. 

Meest recente berichten