Word vrijwilliger Doneer

In Syrië is hulp harder nodig dan ooit

In Syrië is een van de ernstigste en meest complexe crises ter wereld gaande. Na de val van het regime keren veel mensen terug naar Syrië of vluchten juist naar omliggende landen. Veel huizen zijn echter beschadigd of verwoest, door het conflict of door de aardbeving in februari 2023. En de winter staat voor de deur, dus het wordt koud. Mensen zullen nu en de komende maanden levensreddende hulp nodig hebben, voordat de weg naar enig herstel begint.

Help mensen in Syrië vandaag met een gift voor voedsel, medische zorg en onderdak.

Doneer voor Syrië

13 miljoen

mensen in Syrië hebben dagelijks een tekort aan voedsel

Doe een donatie aan het Rode Kruis - Doneren - Rode Kruis helpt vrouw in Syrie
Rode Halve Maan in Syrië - hulpverlening Rode Kruis

Het Rode Kruis schaalt de hulpverlening in Syrië op

  • Hulpverleners bieden eerste- en psychosociale hulp aan mensen in het hele land. Zij delen dekens, water en voedsel uit aan wie dat nodig heeft.
  • In de arbeiderswijk Baba Amr in Homs kookt het Rode Kruis 500 maaltijden per dag voor gezinnen. Hulpverleners helpen ook met het bergen van lichamen, wanneer die worden gevonden. 
  • In de Turkse grensregio Hatay en Kilis delen hulpverleners voedsel en water uit aan Syrische mensen die teruggaan naar hun thuisland.
  • Ook het Rode Kruis in Jordanië stuurde al vrachtwagens vol hulpgoederen naar Syrië en hulpverleners staan bij de grensovergangen van Syrië met Libanon en Jordanië om mensen informatie te bieden.
Doneer voor Syrië Meer over de situatie en onze hulp in Syrië

Vrijgelaten gevangenen

Het Rode Kruis ondersteunt ook vrijgelaten gevangenen, onder andere uit de beruchte Sednaya-gevangenis. We brengen medicijnen en andere medische hulpgoederen naar ziekenhuizen rondom Damascus, waar veel zieke en gewonde gevangenen worden behandeld. Rondom de gevangenissen bieden hulpverleners radeloze familieleden psychosociale hulp. Het bezoeken van gevangen en het opsporen van familieleden is een speciaal mandaat van het Rode Kruis.  

Daarom registreren hulpverleners namen van vermisten, in de hoop families duidelijkheid te bieden over het lot van hun geliefden. In totaal registreerden we de afgelopen dertien jaar 35.000 mensen die iemand kwijt zijn geraakt door de burgeroorlog. De eerste mensen hebben een familielid na jaren weer in de armen gesloten.

Mensen die in Nederland op zoek zijn naar een vermist familielid in Syrië, kunnen zich hier melden.

Hoe heeft het Rode Kruis de afgelopen jaren geholpen in Syrië?

Het Rode Kruis zet al meer dan een decennium alles op alles om de Syriërs te helpen. Een terugblik op onze activiteiten:

Medische hulp

We bieden medische hulp in het hele land. Dat doen we bijvoorbeeld in ziekenhuizen en mobiele klinieken. Alleen al sinds 2021 hebben we meer dan 1 miljoen mensen geholpen.

Drinkwater

Door het geweld beschadigen vaak de waterinstallaties. Die herstellen we, zodat mensen weer schoon drinkwater hebben. In 2021 hielpen we daar 17 miljoen mensen mee.

 

Voedsel

We delen voedselpakketten uit in Syrië. Alleen al in 2021 kregen 3 miljoen mensen voedselhulp.

Agrarische hulp

We helpen mensen om voedsel te verbouwen. Zeker met de enorme voedselprijzen is dat essentieel. In 2021 kregen bijvoorbeeld zo’n 78.000 mensen zaden, gereedschap en irrigatiemateriaal voor hun land.

Hulp bij ondernemen

Het is de droom van vele mensen in Syrië: zelf weer een inkomen verdienen met een eigen onderneming. Daarom helpen we mensen om zelf een bedrijfje op te zetten.

Ondersteuning vluchtelingen

Volgens de UNHCR zijn zo’n 5,7 miljoen Syriërs gevlucht voor het conflict. We helpen vluchtelingen in Syrië én daarbuiten. Zo ondersteunen we bijvoorbeeld zo’n 450.000 Syriërs in Libanon.

Op de hoogte blijven van ons werk in binnen- en buitenland?

Meld je aan