Word vrijwilliger Doneer

Laatste update: mei 2022

Steun onze levensreddende hulp in Syrië

Al sinds 2011 gaan de inwoners van Syrië gebukt onder geweld. Steden zijn verwoest, kinderen hebben hun ouders verloren en veel mensen zijn gevlucht.

Maar het conflict is na al die tijd niet meer het enige probleem van de Syriërs. De oorlog heeft het land economisch compleet uitgehold. Er heerst een gigantische economische crisis, de inflatie is torenhoog en maar liefst 90% van de bevolking leeft onder de armoedegrens.

Syrië nooit vergeten
Hoelang een conflict ook duurt, we mogen de slachtoffers niet uit het oog verliezen. Het Rode Kruis blijft helpen in Syrië. Help je ook mee? Doneer voor onze hulp aan Syrië en geef op Giro 7244 (IBAN NL19 INGB 0000 0072 44onder vermelding van ‘Syrië’.

Doneer voor onze hulp aan Syrië

7244

steun onze hulp aan Syrië via Giro 7244

Doe een donatie aan het Rode Kruis - Doneren - Rode Kruis helpt vrouw in Syrie

Wat doet het Rode Kruis?

Het Rode Kruis zet al meer dan een decennium alles op alles om de Syriërs te helpen. Wat we bijvoorbeeld doen?

Medische hulp

We bieden medische hulp in het hele land. Dat doen we bijvoorbeeld in ziekenhuizen en mobiele klinieken. Alleen al sinds 2021 hebben we meer dan 1 miljoen mensen geholpen.

Drinkwater

Door het geweld beschadigen vaak de waterinstallaties. Die herstellen we, zodat mensen weer schoon drinkwater hebben. In 2021 hielpen we daar 17 miljoen mensen mee.

 

Voedsel

We delen voedselpakketten uit in Syrië. Alleen al in 2021 kregen 3 miljoen mensen voedselhulp.

Agrarische hulp

We helpen mensen om voedsel te verbouwen. Zeker met de enorme voedselprijzen is dat essentieel. In 2021 kregen bijvoorbeeld zo’n 78.000 mensen zaden, gereedschap en irrigatiemateriaal voor hun land.

Ondersteuning vluchtelingen

Volgens de UNHCR zijn zo’n 5,7 miljoen Syriërs gevlucht voor het conflict. We helpen vluchtelingen in Syrië én daarbuiten. Zo ondersteunen we bijvoorbeeld zo’n 450.000 Syriërs in Libanon.

rode-kruis-helpt-vluchtelingen-in-syrie-met-voedselpakketten

Een cocktail van rampen

Dat er in Syrië een vreselijke oorlog aan de gang is, dat wist je waarschijnlijk al. Maar daar komen nog veel andere problemen bovenop:

 • Er is een gigantische economische crisis aan de gang. 90% van de Syriërs leeft onder de armoedegrens.
 • Voedsel is sinds januari 2021 maar liefst 86% duurder geworden. Meer dan de helft van de Syriërs kan door die hoge inflatie niet genoeg voedsel kopen.
 • Veel voorzieningen zijn verwoest of verouderd. Ongeveer de helft van de watervoorzieningen werkt niet goed. Ook is elektriciteit schaars en gaat benzine vaak op de bon.
 • Veel mensen zijn op de vlucht voor het geweld. Zo wonen meer dan 2 miljoen mensen in kampen in Syrië, waar ze geen goed onderdak hebben en geen goede toegang tot water en gezondheidszorg. Ook leven miljoenen mensen in kampen in omringende landen, vaak onder moeilijke omstandigheden.

Door deze cocktail van rampen redden veel mensen het niet alleen. Meer dan 14,6 miljoen mensen hebben humanitaire hulp nodig.

Help met een donatie
rode-kruis-helpt-vluchtelingen-in-syrie-met-medische-zorg

Wat als je alles achter moet laten?

Als het om je heen granaten regent, zit er vaak maar één ding op: vluchten. Minstens 6 miljoen mensen zijn de afgelopen jaren één of meerdere keren op de vlucht geslagen.

Veel Syriërs bleven binnen het eigen land, maar een deel vluchtte de grens over. Dat is niet zonder gevaar. Op hun tocht komen zij vaak voor allerlei nieuwe problemen te staan. In de interactieve video Brothers Across Borders zie je welke dilemma’s Syrische vluchtelingen tegenkomen op hun tocht.

 

Bekijk de interactieve film
rode-kruis-helpt-vluchtelingen-in-syrie

Syrië in cijfers

 • De bevolking van Syrië gaat al meer dan 11 jaar gebukt onder geweld
 • Meer dan 14,6 miljoen mensen hebben humanitaire hulp nodig
 • Dat is ruim 1 miljoen mensen meer dan in 2021 (de situatie verergert)
 • Bijna 90% van de Syriërs leeft onder de armoedegrens ($ 1,25 per dag).
 • 12,4 miljoen mensen (ruim tweederde van de huidige bevolking) ondervindt voedselschaarste
 • Bijna de helft van de medische infrastructuur ligt plat
 • Tot 50% van de water- en toiletvoorzieningen en gelieerde infrastructuur werkt niet (goed)

Vind jij ook dat wij deze optelsom van ellende niet mogen vergeten? Help ons helpen in Syrië!

Ik doneer voor hulp aan Syrië