Word vrijwilliger Doneer

In Syrië is hulp harder nodig dan ooit

Een lang en slopend conflict en dan ook nog eens een allesverwoestende aardbeving. Veel mensen in Syrië hebben het nu zwaarder dan ooit.

Niet alleen zijn huizen, bruggen en wegen verwoest – hetzij door het conflict, hetzij door de aardbeving – ook de economie is volledig ingestort. Hierdoor leeft bijna de hele bevolking van Syrië nu onder de armoedegrens. Zo’n 14,6 miljoen mensen hebben humanitaire hulp nodig. Veel mensen staan ’s ochtends op zonder te weten hoe ze die dag aan eten kunnen komen voor hun gezin.

Maak onze hulp mogelijk
Miljoenen mensen in Syrië hebben hulp nodig. Het Rode Kruis staat voor hen klaar met onder andere voedsel, water en medische zorg. Om hulp te kunnen blijven bieden, hebben we steun nodig. Help je mee?

Doneer voor Syrië

14,6 miljoen

mensen hebben humanitaire hulp nodig

Doe een donatie aan het Rode Kruis - Doneren - Rode Kruis helpt vrouw in Syrie
hulp na de aardbeving in syrie door syrische rode halve maan - rode kruis

Alles over de aardbeving in Syrië en Turkije

De aardbeving van 6 februari 2023 was een ramp op een ramp voor Syrië.

Hoe we helpen
rode-kruis-helpt-vluchtelingen-in-syrie-met-voedselpakketten

Wat is er aan de hand in Syrië?

Behalve de recente aardbeving, is er in Syrië ook al jarenlang een oorlog aan de gang. En het land kampt met nog veel méér problemen:

 • Er is een gigantische economische crisis: 90% van de Syriërs leeft onder de armoedegrens. Zij hebben minder dan € 1,26 per dag om van te leven.
 • Voedsel is sinds januari 2021 maar liefst 86% duurder geworden. Veel  Syriërs kunnen door die hoge inflatie niet genoeg eten kopen.
 • Veel voorzieningen zijn verwoest of verouderd. Ongeveer de helft van de watervoorzieningen werkt bijvoorbeeld niet goed.
 • Onlangs is cholera uitgebroken in het land. Om besmettingen te voorkomen, is het heel belangrijk dat mensen toegang hebben tot schoon water.
 • Bijna de helft van de gezondheidszorg is ingestort, en veel mensen hebben niet genoeg geld voor een behandeling of zelfs een ritje naar het ziekenhuis.
 • Veel Syriërs hebben de afgelopen jaren moeten vluchten. Nog altijd zijn zo’n 6,7 miljoen mensen op de vlucht binnen het eigen land. Ook leven miljoenen mensen in kampen in omringende landen, vaak onder moeilijke omstandigheden.

Door deze cocktail van rampen redden veel mensen het niet alleen. Meer dan 14,6 miljoen mensen hebben humanitaire hulp nodig. Help je mee?

Doneer nu Meer informatie
man krijgt dialyse in ziekenhuis Rode Kruis in Syrië

Als je leven te duur is

Als bijna niemand in je land genoeg geld heeft voor eten, hoe ga je dan een dure medische behandeling betalen? Voor dat dilemma stond deze man uit Homs.

Sinds een halfjaar heeft hij last van nierfalen. Om in leven te blijven, heeft hij twee keer per week dialyse nodig. In een ziekenhuis zou dit € 800 per maand kosten, een bedrag dat bijna niemand in Syrië kan betalen.

Gelukkig konden we iets voor hem doen. Net als voor veel andere Syriërs.

Wat een beetje hulp kan betekenen

Wat doet het Rode Kruis?

Het Rode Kruis zet al meer dan een decennium alles op alles om de Syriërs te helpen. Wat we bijvoorbeeld doen?

Medische hulp

We bieden medische hulp in het hele land. Dat doen we bijvoorbeeld in ziekenhuizen en mobiele klinieken. Alleen al sinds 2021 hebben we meer dan 1 miljoen mensen geholpen.

Drinkwater

Door het geweld beschadigen vaak de waterinstallaties. Die herstellen we, zodat mensen weer schoon drinkwater hebben. In 2021 hielpen we daar 17 miljoen mensen mee.

 

Voedsel

We delen voedselpakketten uit in Syrië. Alleen al in 2021 kregen 3 miljoen mensen voedselhulp.

Agrarische hulp

We helpen mensen om voedsel te verbouwen. Zeker met de enorme voedselprijzen is dat essentieel. In 2021 kregen bijvoorbeeld zo’n 78.000 mensen zaden, gereedschap en irrigatiemateriaal voor hun land.

Hulp bij ondernemen

Het is de droom van vele mensen in Syrië: zelf weer een inkomen verdienen met een eigen onderneming. Daarom helpen we mensen om zelf een bedrijfje op te zetten.

Ondersteuning vluchtelingen

Volgens de UNHCR zijn zo’n 5,7 miljoen Syriërs gevlucht voor het conflict. We helpen vluchtelingen in Syrië én daarbuiten. Zo ondersteunen we bijvoorbeeld zo’n 450.000 Syriërs in Libanon.

Veelgestelde vragen

 • Het conflict in Syrië duurt al elf jaar, waarom vraagt het Rode Kruis er nu aandacht voor?

  Het klopt dat Syrië al lange tijd gebukt gaat onder geweld, maar de situatie is de laatste tijd flink verergerd. Momenteel zijn 14,6 miljoen Syriërs in humanitaire nood. Dat is niet alleen 1,2 miljoen meer dan in 2021, maar ook het hoogste aantal ooit.

  De economie van Syrië is ingestort en momenteel leeft zo’n 90% van de bevolking onder de armoedegrens. Dit betekent dat mensen moeten rondkomen van minder dan € 1,26 per dag, en daardoor hebben ze nauwelijks genoeg om eten te kopen. Verder zijn de medische voorzieningen schaars en is onlangs cholera uitgebroken in het land. Vanwege deze opstapeling van problemen vraagt het Rode Kruis nu aandacht voor de situatie.

 • Waarom zou ik doneren aan Syrië, terwijl ook in Nederland veel mensen moeite hebben met rondkomen?

  Helaas zijn er inderdaad ook in Nederland mensen die hulp nodig hebben. Daarom helpt het Rode Kruis ook in Nederland. Bijvoorbeeld met voedselhulp aan mensen die moeite hebben om een maaltijd te betalen en niet bij andere instanties terecht kunnen. In totaal worden dit jaar bijna 190.000 boodschappenkaarten uitgedeeld aan mensen die dit nodig hebben (met een totale waarde van ruim € 2,5 miljoen).

  Maar het Rode Kruis is actief in 192 landen, en daarom kunnen we tegelijkertijd ook in Syrië helpen. En dat is hard nodig. Veel mensen hebben niet genoeg geld om eten te kopen, veel medische voorzieningen zijn weggevallen, waterinstallaties zijn beschadigd en elektriciteit is schaars. De mensen in Syrië kunnen dus wel een steuntje in de rug gebruiken.

 • Wordt mijn donatie goed besteed?

  Bij het Rode Kruis vinden we het heel belangrijk dat jouw donatie terechtkomt bij mensen in nood. Het geld dat we binnenkrijgen bij deze actie, is bedoeld om de inwoners van Syrië te helpen.

  Heel soms kan het gebeuren dat we meer geld binnenkrijgen voor een ramp dan we kunnen besteden aan de hulpverlening. Ook in dat geval zorgen we natuurlijk dat jouw donatie een goede bestemming krijgt. Met dat geld helpen we mensen in nood in andere ramp- of crisisgebieden.

 • Hoe zit het met de toegang in Syrië na de aardbeving?

  Na de allesverwoestende aardbeving kregen we veel vragen over hoe wij hulp verlenen in Syrië.

  Voordat we uitleggen hoe dit zit, is het misschien eerst goed om uit te leggen hoe het Rode Kruis werkt. Bijna ieder land ter wereld heeft een Rode Kruis- of Rode Halve Maan-vereniging. Samen vormen we een wereldwijde beweging. We ondersteunen elkaar als een van ons het moeilijk heeft, zoals bij een aardbeving of andere ramp. Dit doen we door geld of mensen met specialistische kennis te sturen. Een Rode Kruis-vereniging stemt de hulpverlening af met de overheid van een land. Dat is internationaal zo geregeld.

  Het Rode Kruis neemt daarmee een deel van de noodhulp over van de overheid. Maar dat gaat niet overal. Als een land door oorlog wordt verscheurd, kun je niet zomaar overal komen. Daarnaast staat de veiligheid van onze hulpverleners én van de mensen die hulp ontvangen voorop. En dus moet je afspraken maken met alle strijdende partijen, om toegang te krijgen. Daarvoor is het Internationale Comité van het Rode Kruis. Die organisatie richt zich speciaal op conflictgebieden en praat dan met alle partijen in dat conflict. Zo zorgen zij ervoor dat ook daar noodhulp komt.

  De gesprekken die het Internationale Comité voert met de strijdende partijen, zijn vertrouwelijk. Dat is de enige manier om ons werk te kunnen doen in moeilijk toegankelijke gebieden. En dan nog lukt het niet altijd. Soms krijg je maar amper toegang, soms helemaal niet.

  In Syrië werkt de Syrische Rode Halve Maan, onze lokale zustervereniging. Na de aardbeving kreeg zij veel (financiële) steun, ook van het Nederlandse Rode Kruis. Duizenden medewerkers en vrijwilligers doen daarmee ontzettend belangrijk werk. Ze voorzien duizenden mensen in hun dagelijkse levensbehoeften en er is medische hulp voor hen.

  Maar ervoor zorgen dat die hulp ook het noordwesten bereikt, dat is best moeilijk. Want de Syrische Rode Halve Maan heeft niet overal toegang in de provincies Idlib en Aleppo. Je moet daarvoor praten met alle betrokken partijen. We krijgen niet altijd toegang om hulp te verlenen, of we kunnen de hulp niet geven volgens de regels die we hiervoor hebben.

  Zo werd weleens van ons verwacht dat we alle hulpgoederen zouden overdragen aan die partijen. Dan ben je echter de controle helemaal kwijt en dat willen we niet. Al die zaken maken het soms lastig om in alle gebieden hulp te kunnen verlenen.

  Toch lukt het ook wél om hulp te bieden: in februari dit jaar reed een Rode Halve Maan-konvooi met humanitaire hulp naar Sheikh Maqsoud, een moeilijk te bereiken gebied in het noorden van Aleppo. Ook ging er hulp via de grensovergang van Bab al-Salameh, inclusief voedselpakketten, medische hulp en tenten.

Op de hoogte blijven van ons werk in binnen- en buitenland?

Meld je aan voor updates per mail