Stel je voor: in je eigen dorp wordt gigantisch gevochten en jij en je gezin slaan op de vlucht. Na jaren lijkt het eindelijk weer veilig, maar bij terugkomst wacht een onaangename verrassing: je huis is ingestort en je bedrijf vernietigd. Dit overkomt veel Syriërs de laatste jaren. Want hoewel in sommige delen van het land minder wordt gevochten en mensen teruggaan naar huis, valt thuiskomen niet mee. Want hoe ga je jouw verwoeste leven opbouwen in een land waar zo’n 90% van de bevolking onder de armoedegrens leeft? Drie Syriërs die we hielpen om de draad weer op te pakken.
Nieuw huis, nieuwe start
Veel Syriërs zagen de afgelopen jaren geen andere mogelijkheid meer dan hun geliefde huis achter te laten. Met al het geweld was het in hun woonplaats te onveilig geworden. Veel vluchtelingen bleven in eigen land, soms zelfs maar een uurtje verderop.
Ook voor het gezin van Maher was het te gevaarlijk geworden en samen met zijn gezin liet hij alles achter. Acht jaar lang konden ze niet terug naar huis, maar daarna werd het iets veiliger en kon hij eindelijk terugkeren.
Bij aankomst was er alleen een onaangename verrassing: het huis van Maher was onbewoonbaar geworden. Ook zijn bedrijfje kon hij niet meer voortzetten. Maher had altijd zijn geld verdiend als smid, maar de spullen die hij daarvoor nodig had, waren verdwenen.
Voor veel Syriërs is het lastig om de draad weer op te pakken. Na elf jaar oorlog is het land economisch compleet uitgehold in een gigantische crisis beland. De inflatie is torenhoog en negen op de tien mensen leven onder de armoedegrens. Meer dan 14,6 miljoen mensen hebben humanitaire hulp nodig.
De Syrische Rode Halve Maan hielp Maher samen met UNHCR om zijn huis weer bewoonbaar te maken. Ook driehonderd andere gezinnen in het dorp kregen deze hulp. Ze kregen onder andere riolering en elektriciteit. Nu kunnen Maher, zijn vrouw en hun drie kinderen er weer wonen.
Omdat de spullen van zijn smidse verdwenen waren, heeft Maher geen inkomen en krijgt hij voedselhulp van het Rode Kruis. Hij wil niets liever dan zijn bedrijfje weer opstarten. Daarom heeft hij zich ingeschreven voor een programma van het Rode Kruis om hem te helpen gereedschap te kopen. Op die manier hoopt Maher dat hij een nieuwe start kan maken.
Water als bron van nieuwe mogelijkheden
“Toen ik mijn dorp verliet, was het net alsof ik zo’n held in een film was, die wanhopig probeerde zijn familie in veiligheid te brengen. Alleen dit was geen film, dit was de realiteit.”
Door het geweld zag ook Abu Tahseen geen andere keuze meer dan zijn dorp verlaten. Hij sloot de deuren, pakte alle spullen die hij kon dragen en liet het dorp waar hij was opgegroeid achter zich om zijn gezin in veiligheid te brengen.
De terugkeer leek niet bepaald op de goede afloop van een film. Toen het dorp eindelijk weer veiliger werd, bleek het huis van Abu Tahseen deels verwoest en zijn landbouwgrond was in de brand gezet. Om de draad weer op te pakken, begon Abu Tahseen zijn land weer te bewerken, maar er was niet genoeg water.
De Syrische Rode Halve Maan begon een waterirrigatieproject. Hierdoor kregen meer dan duizend boeren in het gebied weer water op hun land, en de irrigatie bereikte meer dan tweeduizend hectare landbouwgrond. Zo kan Abu Tahseen weer genoeg verbouwen en zorgen voor zichzelf en zijn familie.
Zaadjes planten voor een beter leven
“Het is alsof er een droom is uitgekomen, juist op het moment dat we alle hoop aan het verliezen waren.” Abo-Khalil had het zwaar: zeven jaar lang leefde hij met zijn familie als vluchteling in eigen land. Ze schuilden op slechts een uurtje van hun eigen woonplaats.
Toen ze eindelijk konden terugkeren, wilden ze opstarten wat ze het beste kennen: hun boerenbedrijf. Maar zoiets is niet zomaar gebeurd. Want daarvoor zijn investeringen nodig, en die zijn moeilijk in een land waar de economie is ingestort.
Ze leenden geld om de waterput aan de praat te krijgen, en van het Rode Kruis kregen ze hulp bij het kopen van zaden en kunstmest. Dat begint zijn vruchten af te werpen: inmiddels drinken ze water uit eigen put en eten ze groente van eigen land. Alleen al in 2021 kregen 46.000 Syrische families deze hulp van het Rode Kruis.
Syrië heeft nog altijd hulp nodig
Net als Maher, Abu Tahseen en Abo-Khalil hebben duizenden mensen in Syrië hulp nodig. Want hoewel het geweld in sommige regio’s minder is geworden, is de armoede in het land erger dan ooit. Daarom blijven we in Syrië de bevolking helpen. Om hun leven weer op te pakken, maar bijvoorbeeld ook met medische zorg.