Word vrijwilliger Doneer

Help mensen in nood met een donatie

Een klap. Een stilte. En dan: alles kwijt. Miljoenen mensen worden ieder jaar slachtoffer van een natuurramp, gewapend conflict of andere humanitaire ramp. Help deze mensen met een donatie aan het Rode Kruis!

Dankzij jouw donatie kan het Rode Kruis mensen in nood in binnen- en buitenland helpen. Samen herbouwen we huizen na een aardbeving, slaan we waterputten in tijden van droogte en helpen we met medische zorg in conflictgebieden. Zo zorgen we ervoor dat niemand alleen staat in tijden van nood.

Eenmalig doneren

Bepaal zelf welke actie jij steunt:

 • Hulp aan mensen in nood

  Het Rode Kruis helpt mensen in nood waar ook ter wereld. Dichtbij, als je op blaren loopt bij de Vierdaagse of als je je enkel verzwikt tijdens een hardloopwedstrijd. Als je je huis uit moet door een gaslek of als je in glas bent gaan staan bij een festival. Maar ook ver weg. Mensen die dierbaren zijn kwijtgeraakt toen ze op de vlucht sloegen voor geweld in hun dorp, of wiens huis is weggevaagd door een modderstroom.

  Voor jou en voor hen staan we klaar. Jouw donatie wordt besteed daar waar de nood het hoogst is.

  Doneer nu

 • Coronavirus

  Een mondkapje op in de supermarkt, niet bij je vrienden op bezoek mogen en zorgen over zieke geliefden: het coronavirus raakt iedereen. Maar wat als je nu ook nog in een land woont waar alle ziekenhuizen zijn gebombardeerd? Of als je in een vluchtelingenkamp woont waar je niet je handen kunt wassen? En wat als je letterlijk geen cent meer over hebt, en je niet aan eten kunt komen?

  Het coronavirus golft over de hele globe en maakt overal ter wereld slachtoffers. Hulpverleners van het Rode Kruis werken met man en macht om verdere verspreiding zoveel mogelijk tegen te gaan en de gezondheidszorg te ondersteunen. Ze geven voorlichting, helpen bij het vervoer van patiënten in ambulances en delen hulpgoederen uit aan mensen in quarantaine.

  Doneer nu

 • Vluchtelingen Afghanistan

  Het Rode Kruis helpt in Afghanistan met medische hulp, voedsel en schoon drinkwater. In Nederland bieden Rode Kruis-vrijwilligers ondersteuning bij de opvang van de gevluchte Afghanen.

  Doneer nu

 • Slachtoffers aardbeving Haïti

  Zaterdag 14 augustus is Haïti getroffen door een aardbeving met een kracht van 7.2 op de schaal van Richter. De schade is enorm. Het Rode Kruis helpt met zoekwerkzaamheden, medische zorg en opvang van mensen die dakloos zijn geraakt.

  Doneer nu

 • Voedselnood

  De economie heeft een klap gekregen, door corona kunnen we minder mensen zien en misschien maak je je zorgen over de gezondheid van je vader, zus of vriend. Er is op dit moment veel om ’s nachts over wakker te liggen.

  Maar wat nu als je ook nog eens naar bed bent gegaan met een lege maag? Maar liefst 690 miljoen mensen wereldwijd hebben honger. Dat zijn veertig keer zoveel mensen als in Nederland wonen! Iedere ochtend worden ze wakker zonder te weten of ze die dag iets te eten zullen hebben.

  Door de pandemie dreigen deze mensen vergeten te worden. Dit mogen we niet laten gebeuren. Geef een maaltijd voor een ander en doneer.

  Doneer nu

 • Slachtoffers conflict Jemen

  De inwoners van Jemen lopen op hun tandvlees. Ze gaan al jaren gebukt onder binnenlandse conflicten, ondervoeding, schaarste en ziekte-uitbraken. De voedselprijzen zijn met 60% gestegen en er is niet genoeg te eten. Zo’n 14 miljoen mensen hebben onmiddellijk hulp nodig, onder wie veel moeders en kinderen.

  En alsof dat nog niet genoeg is, heeft het coronavirus ook hier zijn weg gevonden. Maar hoe kun je je handen wassen, als er geen water is? Hoe kun je thuisblijven, wanneer je huis gebombardeerd is? Hoe kun je afstand houden, wanneer de enige veilige plaats volgepakt zit met andere mensen, die net als jij op de vlucht zijn voor het geweld?

  Het Rode Kruis helpt de bevolking van Jemen met voedsel, onderdak en medische hulp.

  Doneer nu

 • Slachtoffers conflict Syrië

  Al sinds 2011 gaan de inwoners van Syrië gebukt onder geweld. Steden zijn verwoest, kinderen hebben hun ouders verloren en voor grote delen van de bevolking was vluchten naar het buitenland de enige manier om hun familie veilig te houden. Daar krijgen zij te maken met allerlei nieuwe problemen.

  De achterblijvers in het land hebben naast geweld ook nog eens te maken met de ergste economische crisis sinds de start van het conflict. De coronapandemie en financiële onrust in buurland Libanon hebben geleid tot stijgende prijzen en het instorten van de Syrische pond, met desastreuze gevolgen. Het afgelopen jaar zijn de voedselprijzen maar liefst verdubbeld. Zo’n 12,4 miljoen Syriërs hebben niet genoeg geld om voedzaam eten te kopen. Dat is zo’n 60 procent van de bevolking!

  In het gehele land verstrekt het Rode Kruis voedsel, medische en psychosociale zorg. Ook onderhouden we (mobiele) klinieken.

  Doneer nu

 • Voorbereiding op rampen

  Waarom wachten met hulp totdat de ramp plaatsvindt? Simpele ingrepen zoals een waarschuwingssysteem aanleggen of het aanplanten van mangroves kunnen levens redden en schade voorkomen. Bovendien is het veel goedkoper dan achteraf noodhulp bieden.

  Maar ook voorbereiden kost geld. Daarom is in 2011 het Rode Kruis Prinses Margriet Fonds opgericht. Dit fonds geeft financiële steun aan innovatieve projecten die gericht zijn op duurzame voorbereiding op rampen. Zo kan het Rode Kruis, ook vóórdat natuurgeweld toeslaat, in actie komen.

  Doneer nu

Doe een donatie aan het Rode Kruis - Doneren - Moeder kind zorg

Ja, ik wil structureel doneren en word donateur!

Steun het Rode Kruis met een vast bedrag per maand, kwartaal, half of heel jaar. Met een automatische incasso wordt alles voor je geregeld.

Word donateur
Doe een donatie aan het Rode Kruis - Doneren - Periodiek Schenken - Belastingvoordeel met je donatie

Belastingvoordeel met je donatie

Wil je maximaal profiteren van het belastingvoordeel over al jouw schenkingen? En je giften voor de komende jaren goed geregeld hebben? Dan is een periodieke schenkingsovereenkomst interessant voor jou.

Lees hoe het werkt
Rode-Kruis-vrijwilliger-met-kindje-op-de-arm

Een grote schenking doen

Bekijk welke schenkingsvorm bij je past of neem vrijblijvend contact op met één van onze relatiemanagers om de mogelijkheden te bespreken.

Meer informatie
Zakelijk doneren aan het Rode Kruis voor internationale hulpverlening

Zakelijk doneren

Snel en adequaat iets kunnen doen voor kwetsbare mensen in (acute) nood zoals een natuurramp? Doe als bedrijf, stichting, corporate foundation of als zzp’er een zakelijke donatie en kies een schenkingsvorm die het beste bij jou past.

Meer informatie
Nalatenschap regelen

Nalaten

Denkt u erover om het Rode Kruis in uw testament op te nemen? En heeft u vragen over hoe u dat moet regelen? Onze relatiemanagers helpen u graag.

Nalaten aan het Rode Kruis

Bitcoin doneren

Door het doneren van jouw Bitcoin naar de wallet van het Rode Kruis steun je onze hulpverlening. Doneren van je Bitcoin is makkelijk en kan via meerdere apps.

Bitcoin doneren aan het Rode Kruis

Wat gebeurt er met mijn donatie?

Het Rode Kruis gebruikt jouw donatie waar de nood het hoogst is na een orkaan, overstroming, gewapend conflict of coronapandemie. Jaarlijks worden miljoenen mensen het slachtoffer van een humanitaire ramp. Direct na een ramp is er behoefte aan:

 • Medische hulp
 • Onderdak
 • Eten
 • Schoon drinkwater
 • Sanitaire voorzieningen

Met € 7, – help je iemand in de kou met een warme deken. Voor € 10,- geef je een dekzeil dat als noodonderdak dient. Voor € 20 heeft een gezin van vier personen voor een half jaar schoon drinkwater.

Kom in actie voor het Rode Kruis 6

Het Rode Kruis is:

 • Wereldwijd het symbool voor onvoorwaardelijke hulp
 • De grootste humanitaire organisatie ter wereld
 • Een netwerk met miljoenen vrijwilligers
 • Neutraal bij conflicten
 • Een organisatie die iedereen helpt, ongeacht ras, geloof of politieke overtuiging
 • Een ANBI

Meer weten over het Rode Kruis?

Lees verder

Wijziging lidmaatschap

Er heeft een wijziging plaatsgevonden in onze voorwaarden voor het lidmaatschap. In de nieuwe statuten die door de ledenraad zijn vastgesteld, wordt van de leden een actieve betrokkenheid verwacht in de vorm van vrijwilligerswerk. Ben je donateur-lid en wil je meer informatie? Bekijk de brief of neem contact met ons op.