Word vrijwilliger Doneer

Help mensen in nood met een donatie

Een klap. Een stilte. En dan: alles kwijt. Miljoenen mensen worden ieder jaar slachtoffer van een natuurramp, gewapend conflict of andere humanitaire ramp. Help deze mensen met een donatie aan het Rode Kruis!

Dankzij jouw donatie kan het Rode Kruis mensen in nood in binnen- en buitenland helpen. Samen herbouwen we huizen na een aardbeving, slaan we waterputten in tijden van droogte en helpen we met medische zorg in conflictgebieden. Zo zorgen we ervoor dat niemand alleen staat in tijden van nood.

Eenmalig doneren

Bepaal zelf welke actuele actie jij steunt:

 • Slachtoffers conflict in Israël, Gaza en de Westelijke Jordaanoever

  De recente escalatie van het conflict in Israël, Gaza en de Westelijke Jordaanoever heeft een enorme impact op miljoenen mensen. Zij leven in onzekerheid en angst. Het Rode Kruis is al sinds 1967 actief in het conflictgebied. Terwijl ze onder vuur liggen, doen onze hulpverleners ook nu hun werk, zoals het verlenen van medische hulp.

  Wil je de slachtoffers in Israël, Gaza en de Westelijke Jordaanoever helpen?

  Doneer nu

 • Aardbevingen in Afghanistan

  Afghanistan is getroffen door een reeks zware aardbevingen, waarvan de sterkste een kracht van 6.3 op de schaal van Richter had. De omvang van de schade is enorm.

  Afghanistan is bovendien één van de armste landen ter wereld. Miljoenen mensen hebben humanitaire hulp nodig. Deze ramp komt daar nog eens bovenop. Hulp is hard nodig.

  Wil je de slachtoffers in Afghanistan helpen?

  Doneer nu

 • Slachtoffers storm in Libië

  Storm Daniel zorgde in Libië voor enorme verwoesting. Duizenden mensen overleefden de storm niet en nog steeds zijn mensen vermist. Het Rode Kruis in Libië verleent hulpverlening met man en macht. Ze bieden medische zorg, voeren reddingsoperaties uit en helpen gezinnen bij evacuaties uit het rampgebied. Jouw hulp is hard nodig.

  Doneer nu

 • Aardbeving in Marokko

  Op 8 september is Marokko getroffen door een zware aardbeving. De beving zorgde voor enorme schade en vele doden. Het Rode Kruis in Marokko kwam gelijk in actie. Zij helpen met eerste hulp, medische zorg en psychosociale zorg. Ook vervoeren we gewonden en noodhulpgoederen. Steun jij de mensen in Marokko?

  Doneer nu

 • Conflict in Soedan

  In april 2023 ontstond  in Soedan een situatie van geweld en conflict. Burgers worden hierbij het hardst geraakt. Zij zijn fysiek en mentaal uitgeput. Er is een groot tekort aan eten en drinken, en veel ziekenhuizen zitten al wekenlang zonder elektriciteit, brandstof, medische voorraden en water. Sinds de uitbraak van het conflict zijn er ongeveer 5,8 miljoen mensen op de vlucht geslagen. Het Rode Kruis helpt met medische en humanitaire hulp.

  Doneer nu

 • Slachtoffers conflict Oekraïne

  De inwoners van Oekraïne hebben dringend onze hulp nodig. Miljoenen mensen, waaronder veel kinderen, slaan op de vlucht voor het geweld en laten alles achter. Met jouw gift maken we directe noodhulp, zoals medische zorg, onderdak en psychosociale hulp, mogelijk. Wij doen alles wat we kunnen om te helpen in Oekraïne, omliggende landen en in Nederland. Jij ook?

  Doneer nu

 • Voedselhulp in Nederland

  Ook in Nederland is een maaltijd helaas niet voor iedereen vanzelfsprekend. Steeds vaker horen we dat mensen een maaltijd moeten overslaan omdat ze de boodschappen niet kunnen betalen.

  Het Rode Kruis biedt op steeds meer plekken voedselhulp, samen met lokale partners die de wijk goed kennen. Dit zijn kortlopende projecten, bedoeld om de grootste nood tegen te gaan.

  We delen bijvoorbeeld ontbijttassen uit aan gezinnen die het niet meer redden. Daarnaast helpen we mensen die geen hulp vinden bij andere instanties. Omdat ze niet weten hoe, er geen recht op hebben, de stap niet durven zetten of omdat er een wachttijd is. Dit zijn bijvoorbeeld ouderen die niet mobiel genoeg zijn om een voedselpakket op te halen, mensen die op de wachtlijst staan van een hulpinstantie, gezinnen in armoede die een paar euro te veel verdienen om in aanmerking te komen voor voedselhulp of ongedocumenteerden.

  Doneer nu

 • Voedselhulp in Afrika

  In landen als Kenia, Ethiopië en Somalië is een gigantisch tekort aan voedsel. Al sinds het najaar van 2020 mislukken de oogsten, en door conflicten in het gebied zijn er nauwelijks oplossingen. Nu ook geen graan uit Rusland en Oekraïne kan worden ingevoerd, wordt de situatie extra nijpend.

  Maar niet alleen in de Hoorn van Afrika is er een gigantisch tekort aan voedsel. Ook in West- en Centraal-Afrika hebben miljoenen gezinnen niet genoeg te eten. Voor meer dan 146 miljoen mensen in deze delen van Afrika is een maaltijd een luxe geworden.

  Het Rode Kruis zet alles op alles om hen te helpen. We zorgen bijvoorbeeld voor voedselpakketten, schoon drinkwater en medische hulp. Vind jij ook dat we mensen uit Afrika niet uit het oog mogen verliezen?

  Doneer nu

 • Voorbereiding op rampen

  Waarom wachten met hulp totdat de ramp plaatsvindt? Simpele ingrepen zoals een waarschuwingssysteem aanleggen of het aanplanten van mangroves kunnen levens redden en schade voorkomen. Bovendien is het veel goedkoper dan achteraf noodhulp bieden.

  Maar ook voorbereiden kost geld. Daarom is in 2011 het Rode Kruis Prinses Margriet Fonds opgericht. Dit fonds geeft financiële steun aan innovatieve projecten die gericht zijn op duurzame voorbereiding op rampen. Zo kan het Rode Kruis, ook vóórdat natuurgeweld toeslaat, in actie komen.

  Doneer nu

Doe een donatie aan het Rode Kruis - Doneren - Moeder kind zorg

Ja, ik wil structureel doneren en word donateur!

Steun het Rode Kruis met een vast bedrag per maand, kwartaal, half of heel jaar. Met een automatische incasso wordt alles voor je geregeld. Liever tijdelijk steunen? Word dan een half jaar donateur en steun ons levensreddende werk zes maanden lang.

Word donateur Ja, ik steun 6 maanden
Doe een donatie aan het Rode Kruis - Doneren - Periodiek Schenken - Belastingvoordeel met je donatie

Belastingvoordeel met je donatie

Wil je maximaal profiteren van het belastingvoordeel over al jouw schenkingen? En je giften voor de komende jaren goed geregeld hebben? Dan is een periodieke schenkingsovereenkomst interessant voor jou.

Lees hoe het werkt
Rode-Kruis-vrijwilliger-met-kindje-op-de-arm

Een grote schenking doen

Bekijk welke schenkingsvorm bij je past of neem vrijblijvend contact op met één van onze relatiemanagers om de mogelijkheden te bespreken.

Meer informatie
Zakelijk doneren aan het Rode Kruis voor internationale hulpverlening

Zakelijk doneren

Snel en adequaat iets kunnen doen voor kwetsbare mensen in (acute) nood zoals een natuurramp? Doe als bedrijf, stichting, corporate foundation of als zzp’er een zakelijke donatie en kies een schenkingsvorm die het beste bij jou past.

Meer informatie
Nalatenschap regelen

Nalaten

Denkt u erover om het Rode Kruis in uw testament op te nemen? En heeft u vragen over hoe u dat moet regelen? Onze relatiemanagers helpen u graag.

Nalaten aan het Rode Kruis

Zamel geld in met een donatiebox

De gratis donatiebox van het Rode Kruis is een perfecte manier om op elke gewenste gelegenheid geld in te zamelen. Vraag jouw gasten om een bijdrage in de donatiebox en draag samen bij aan het onmisbare werk van het Rode Kruis, dat wereldwijd mensen in nood helpt en levens redt.

Donatiebox aanvragen

Bitcoin doneren

Door het doneren van jouw Bitcoin naar de wallet van het Rode Kruis steun je onze hulpverlening. Doneren van je Bitcoin is makkelijk en kan via meerdere apps.

Bitcoin doneren aan het Rode Kruis

Wat gebeurt er met mijn donatie?

Het Rode Kruis gebruikt jouw donatie waar de nood het hoogst is na een orkaan, overstroming, gewapend conflict of pandemie. Jaarlijks worden miljoenen mensen het slachtoffer van een humanitaire ramp. Direct na een ramp is er behoefte aan:

 • Medische hulp
 • Onderdak
 • Eten
 • Schoon drinkwater
 • Sanitaire voorzieningen

Met € 7, – help je iemand in de kou met een warme deken. Voor € 10,- geef je een dekzeil dat als noodonderdak dient. Voor € 20 heeft een gezin van vier personen voor een half jaar schoon drinkwater.

Kom in actie voor het Rode Kruis 6

Het Rode Kruis is:

 • Wereldwijd het symbool voor onvoorwaardelijke hulp
 • De grootste humanitaire organisatie ter wereld
 • Een netwerk met miljoenen vrijwilligers
 • Neutraal bij conflicten
 • Een organisatie die iedereen helpt, ongeacht ras, geloof of politieke overtuiging
 • Een ANBI

Meer weten over het Rode Kruis?

Lees verder