Word vrijwilliger Doneer

Het Rode Kruis helpt slachtoffers van het conflict in Israël en Gaza

Door het aanhoudende conflict in Israël, Gaza en de Westelijke Jordaanoever is een ongekende humanitaire crisis ontstaan. Bijna twee miljoen mensen in Gaza zijn gevlucht voor het aanhoudende geweld, maar hebben geen veilige plek om naar toe te gaan. Er is amper water, voedsel en brandstof. Ook is de gezondheidszorg nagenoeg ingestort.

Burgers, waaronder veel kinderen, zijn slachtoffer van geweld, dreigende hongersnood of worden al maandenlang gegijzeld. Onze hulpverleners blijven zich, met gevaar voor eigen leven, inzetten om slachtoffers te helpen, maar meer hulp is dringend nodig.

Ik help mee en doneer!

2 miljoen

mensen in Gaza hebben hun huis moeten verlaten door het geweld

Israël Gaza

Nieuwsberichten

Rode Kruis Gaza

Wat is er nu aan de hand in Israël en Gaza?

Op 7 oktober 2023 escaleerde het geweld in Israël en de Gazastrook. Deze escalatie heeft aan beide kanten van het conflict het leven gekost van al duizenden mensen, waaronder veel kinderen. Daarnaast raakten nog eens tienduizenden mensen gewond als gevolg van gevechten en bombardementen.

In Gaza is ruim 85% van de bevolking door het conflict ontheemd geraakt. Zij zoeken onderdak in ziekenhuizen, scholen, vluchtelingenkampen of leven zelfs buiten op straat. Daarbij hebben mensen in Gaza nauwelijks toegang tot gezondheidszorg, en zijn de water- en sanitaire voorzieningen zwaar beschadigd. Dit zorgde onder andere voor een ziekte-uitbraak van polio.

Ook zijn er nog steeds mensen vanuit Israël in gijzeling genomen. Het Rode Kruis roept op tot het vrijlaten van alle gegijzelden, een veilige toegang voor onze hulpverleners tot de gehele Gazastrook en een constante stroom van hulpgoederen.

Hoe we helpen in Israël en Gaza

Het Rode Kruis is al sinds 1967 actief in Israël, Gaza en de Westelijke Jordaanoever. Duizenden hulpverleners van Magen David Adom in Israël en de Palestijnse Rode Halve Maan helpen bij levensreddende acties.​ Dit is wat we doen:

  • We bieden eerste hulp, rijden ambulances en zorgen ervoor dat gewonden naar het ziekenhuis worden gebracht.
  • We delen voedsel, schoon water, matrassen, hygiëneproducten en warme kleding uit.
  • We helpen mensen die geëvacueerd moeten worden uit hun huizen.
  • We ondersteunen ziekenhuizen en gezondheidscentra en leveren medische hulpgoederen waar mogelijk.
  • We zorgen voor bloeddonaties voor medische behandelingen.
  • We helpen bij het opzetten van tentenkampen waar gezinnen worden opgevangen.
  • We bieden psychosociale ondersteuning aan getraumatiseerde mensen, waaronder kinderen.
  • We faciliteren bij de vrijlating van gegijzelden.

Hoewel hulpverleners hun uiterste best doen, is het simpelweg niet genoeg vanwege de enorme noden. Zo maken we ons ernstig zorgen over de situatie in Gaza en blijven we oproepen tot een constante stroom van hulpgoederen.

Doe een donatie Lees hier onze 300 dagen update

Ook in oorlogen gelden regels. Wat houdt dat in?

Simpel gezegd: je valt geen burgers aan. De impact van een conflict moet zoveel mogelijk worden beperkt op vrouwen, kinderen en andere burgers. Gevangenen worden humaan behandeld, ziekenhuizen worden niet gebombardeerd, en gijzelneming is verboden. Ook moeten hulpverleners in het gebied veilig hun werk kunnen doen.

Deze regels zijn vastgelegd in het humanitair oorlogsrecht. Het Rode Kruis zet zich wereldwijd in om te zorgen dat strijdende partijen dit recht respecteren. Ook tijdens het conflict in Israël/Gaza roepen we de betrokken partijen op om zich hieraan te houden. Hulpverleners, medische faciliteiten en burgers mogen nooit een doelwit zijn.

In de video leggen we uit wat er allemaal wel en niet mag tijdens een oorlog.

Veelgestelde vragen

Sinds het escalerende geweld in Israël en de bezette Palestijnse gebieden krijgen we veel vragen. Hoe helpt het Rode Kruis daar? En kiest het Rode Kruis partij in dit conflict? Hieronder vind je het antwoord op veelgestelde vragen.

  • Kiest het Rode Kruis partij in dit conflict?

    Het Rode Kruis is neutraal en onpartijdig, wat ons in staat stelt om in conflicten te opereren. We praten met alle strijdende partijen om toegang te krijgen tot getroffen gebieden, veilig hulp te bieden en het humanitair oorlogsrecht uit te leggen. We maken geen onderscheid in wie we helpen en richten ons op humanitaire behoeften, ongeacht achtergrond, afkomst of politieke voorkeur.

  • Wat doet het Rode Kruis voor de gegijzelden?

    We roepen op dat alle mensen die gegijzeld zijn onmiddellijk moeten worden vrijgelaten. Het Internationale Rode Kruis (ICRC) doet er alles aan om te kunnen helpen, ondanks de moeilijke veiligheidsomstandigheden. Het ICRC heeft contact met zowel Israël als Hamas en staat klaar om als neutrale tussenpersoon humanitaire bezoeken af te leggen en informatie te verstrekken aan de familieleden van de gegijzelden. Het bezoeken van gevangenen of gegijzelden is een belangrijk deel van het werk van het ICRC. Zij doen dit wereldwijd, aan beide zijden van een conflict.

  • Hoe verlopen de gesprekken met Hamas en Israël over de vrijlating van de gegijzelden?

    Het Internationale Rode Kruis (ICRC), als neutrale en onpartijdige organisatie, voert deze gesprekken en spreekt rechtstreeks met Hamas op het hoogste niveau. De situatie van de gegijzelden is een van hun topprioriteiten. Ze stellen eisen om hen te zien en verzoeken dat de gegijzelden contact kunnen opnemen met hun geliefden. Het ICRC heeft ook duidelijk gemaakt dat we klaar staan om eventuele vrijlating te faciliteren. Het Internationale Rode Kruis heeft sinds de escalatie van het conflict geholpen bij de vrijlating van meerdere gegijzelden door ze op te vangen en van Gaza naar Israël te brengen.

  • Wat moet er nu gebeuren?

    Het Rode Kruis dringt aan op de toegang van humanitaire hulp, waaronder water, voedsel, medische benodigdheden en brandstof. Ook moeten de overige gegijzelden onmiddellijk vrijgelaten worden, want dit is in strijd met het humanitair oorlogsrecht. We roepen de strijdende partijen op zich aan dit recht te houden, omdat burgers en hulpverleners altijd bescherming verdienen. Als dit niet gebeurt, zal het lijden aan beide kanten alleen maar groter worden.

  • Hoe kan ik helpen?

    We begrijpen dat mensen graag iets willen doen. Je kunt bijdragen aan de humanitaire hulp door een donatie te doen via de website van het Rode Kruis of door geld over te maken naar rekeningnummer NL33INGB0000000881, onder vermelding van ‘Israël en Gaza’. Het geld wordt gebruikt voor hulp aan getroffen burgers in beide gebieden.

Op de hoogte blijven van ons werk in binnen- en buitenland?

Meld je aan