Word vrijwilliger Doneer

Migratie

Blijven, of vluchten? Het is een hartverscheurende beslissing die miljoenen mensen wereldwijd moeten nemen. Als je thuisblijft ben je je leven niet zeker. Maar vertrekken betekent je eigen vertrouwde thuis verlaten, zonder te weten waar je terecht komt en wat er onderweg zal gebeuren. 

Wie zijn deze mensen?

Veel mensen hebben bij het woord vluchteling’ direct een beeld. Misschien is dit bij jou een man die met een rubberboot de oversteek waagt? Dit is een beeld dat je vaak ziet. Echter, het is een beeld dat slechts een klein deel van het verhaal vertelt, wanneer je naar de cijfers kijkt. Want ruim 41% van de vluchtelingen is nog maar een kind. Ze leggen in hun eentje, of met hun ouders, de gevaarlijke reis af. Bij volwassenen is de man/vrouw-verdeling ongeveer gelijk.

41%

van de vluchtelingen is kind

migranten middellandse zee worden overgebracht naar de ocean viking rode kruis

Op de vlucht

Natuurrampen, conflicten of langdurige droogte waardoor je kinderen en jijzelf geen eten meer hebben. Het zijn maar een paar voorbeelden waardoor miljoenen mensen wereldwijd op de vlucht slaan. Tijd om een plan te maken, spullen te pakken of afscheid te nemen van je geliefden is er vaak niet. Een onzekere, gevaarlijke en zware tocht staat je te wachten, steeds verder weg van alles dat je kent.  

Wereldwijd zijn 108 miljoen mensen op de vlucht. Een gigantisch cijfer dat neerkomt op 1 op de 74 mensen (2022).  

Wellicht verwacht je dat al deze mensen naar Europa willen komen. Dat is zeker niet de realiteit. Want ruim twee derde van de mensen op de vlucht, blijft in het eigen land om zo snel mogelijk weer terug te keren naar huis. Dat kan bijvoorbeeld als er een plaatselijke overstroming is na heftige regenval, of wanneer er heel lokaal een conflict is.  

Maar één derde van deze mensen zoekt veiligheid in een ander land. Volgens cijfers van de Verenigde Naties vluchten de meeste mensen uit Syrië, Oekraïne en Afghanistan, grotendeels als gevolg van conflict in die landen. 70% van de vluchtelingen vestigt zich in een buurland. In Turkije, Iran en Colombia worden de meeste vluchtelingen opgevangen (bron: UNHCR).  

70%

van de vluchtelingen wordt opgevangen in een buurland

migranten middellandse zee worden overgebracht naar de ocean viking rode kruis

Het verschil tussen migrant, vluchteling en asielzoeker

Asielzoeker, migrant of vluchteling. Het zijn termen die je vast weleens door elkaar hebt gehoord, maar die in betekenis verschillen en vaak verkeerd worden gebruikt. Zo zijn er veel meer migranten dan vluchtelingen. Een migrant is simpelweg iemand die tijdelijk of permanent in een ander land woont, ongeacht de reden voor verhuizing. 

In de video hiernaast leggen we uit wat het verschil tussen deze termen precies is.

Man met baby in zijn armen op SOS-schip Rode-Kruis

Zo helpen we migranten wereldwijd

Onze hulpverleners komen wereldwijd dagelijks in actie voor mensen op de vlucht. Wij maken daarbij geen onderscheid in de reden dat iemand besluit zijn of haar land te verlaten, of om in een land te blijven. Wij bieden onze hulp onpartijdig en helpen iedereen in nood: 

  • We zorgen voor een veilige plek en toegang tot hulp langs migratieroutes via zogenoemde Humanitaire Servicepunten
  • We ondersteunen de lokale autoriteiten bij het opvangen van migranten.  
  • We komen op voor de noden, rechten, veiligheid en toegang tot hulp voor migranten. 
  • We bieden een helpende hand aan migranten om hun leven weer op te bouwen. 

Steun jij onze hulpverlening met een gift?

Ontdek de mogelijkheden
SOS-Mediteranee redt mensen van de middellande zee Rode Kruis

Migratie naar Europa

Van alle mensen die wereldwijd vluchten komt een klein deel naar Europa. Dit zijn vaak mensen die al een lange, vermoeiende reis achter de rug hebben van maanden of soms zelfs jaren. Een reis die onderweg allerlei gevaren met zich meebrengt zoals uitbuiting, mishandeling, seksueel geweld of het verlies van contact met familie.  

De meest bekende en tegelijkertijd de dodelijkste migratieroute ter wereld gaat over de Middellandse Zee. Hier verliezen ieder jaar duizenden mensen het leven. De boten zijn vaak onzeewaardig, overvol en zonder reddingsvesten aan boord.  

Op deze gevaarlijke route ondersteunen we het reddingschip Ocean Viking, waar we (medische) hulp verlenen, de geredde mensen informeren over hun rechten en extra kwetsbare mensen doorverwijzen naar de juiste hulp op het vasteland.   

Zo ziet een reddingsactie van Ocean Viking eruit

Zo helpen we migranten in Nederland

Ook in Nederland zijn we er voor mensen op de vlucht. Op verschillende vlakken komen we op voor hun behoeften:  

  • We beheren en ondersteunen verschillende opvanglocaties in Nederland.  
  • Via het programma Restoring Family Links helpen we met het zoeken naar familieleden en het herstellen van contact.  
  • We zijn het aanspreekpunt voor ongedocumenteerde migranten en verwijzen ze naar de juiste hulp. 
  • We geven voorlichting aan migranten over de risico’s van mensenhandel en zorgen voor juridische ondersteuning tijdens de verblijfsprocedure.  
Lees meer over hoe we helpen in Nederland

Op de hoogte blijven van ons werk in binnen- en buitenland?

Meld je aan voor updates per mail