Word vrijwilliger Doneer

Hoe we helpen

Een aardbeving in Chili, een orkaan op de Filipijnen of een hongersnood in de Hoorn van Afrika. Wat er ook gebeurt: het Rode Kruis is altijd dichtbij. Want met verenigingen in 191 landen zijn we altijd in de buurt als mensen hulp nodig hebben.

Bij een noodsituatie komen onze lokale hulpverleners direct in actie. Hebben ze extra handen nodig? Dan kunnen ze rekenen op Rode Kruis-verenigingen over de hele wereld. Hieronder lees je wat we allemaal doen.

Dit is hoe we helpen:

Hulp na natuurrampen

Tsunami’s, aardbevingen, vulkaanuitbarstingen, droogtes, bosbranden: het Rode Kruis staat altijd en overal klaar om slachtoffers van natuurrampen te helpen.

Hulp bij conflicten

Het Rode Kruis kiest geen partij, want wij zijn er voor álle mensen in nood. Hierdoor kunnen we mensen in conflictgebieden de hulp bieden die ze nodig hebben.

In actie bij voedselnood

Of het nu komt doordat sprinkhanen je gewas hebben verwoest of doordat je jouw werk kwijt bent: niemand zou honger moeten lijden.

Medische hulp

Ambulances bemannen, EHBO verlenen, protheses plaatsen bij slachtoffers van landmijnen: we bieden wereldwijd medische zorg.

Digitale hulpverlening

Laptops, satellieten, drones, telefoons: het zijn niet alleen handige gadgets, je kunt ze ook gebruiken om mensen te helpen.

Psychosociale hulp

Als je bent getroffen door een ramp, dan heeft niet alleen je lichaam, maar ook je geest de juiste zorg nodig.

Water en hygiëne

Uitdroging, diarree, ziektes. Zonder schoon water ben je nergens. Daarom zorgen we voor onder andere schoon drinkwater, toiletten en hygiëne-items.

Voorbereiding op rampen

Na een natuurramp staan we altijd voor je klaar. Maar wat nu als we kunnen voorkomen dat je door zo’n ramp alles kwijt bent?

Humanitair oorlogsrecht

Ook tijdens een oorlog gelden regels. Het Rode Kruis probeert ervoor te zorgen dat iedereen zich hieraan houdt.