Word vrijwilliger Doneer

Hoe we helpen met water en sanitatie

Te weinig, te veel of te vuil. Water is van levensbelang, maar kan ook een stortvloed aan uitdagingen met zich meebrengen. Te weinig water veroorzaakt verwoestende droogte, te veel water leidt tot zware overstromingen en te vuil water kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen.

De risico’s en beschikbaarheid van water worden sterk beïnvloed door de klimaatverandering. Door klimaatverandering wordt ons weer extremer en neemt het risico op watergerelateerde rampen toe. Nu meer dan ooit is het daarom tijd voor wateractie!

Het Nederlandse Rode Kruis helpt gemeenschappen om te gaan met waterrisico’s en -gevaren. Dit doen we tijdens noodsituaties, maar ook op lange termijn de meest kwetsbare gemeenschappen weerbaarder te maken tegen klimaatverandering.

Op het gebied van water, hebben we als Nederlandse Rode Kruis veel kennis in huis. Het team van Water en Innovatie bestaat uit verschillende waterexperts die dag in dag uit bezig zijn met het aanpakken van de vele wateruitdagingen waar de wereld mee te maken heeft. En dat zijn er nog al wat, want water brengt een stortvloed aan uitdagingen met zich mee…

75%

Bijna driekwart van alle rampen hebben te maken met water.

Rode Kruis service

Wat kun jij doen?

Met een gift maak jij het mede mogelijk dat het Rode Kruis elke dag zorgt dat mensen in crisisgebieden schoon drinkwater, zeep, handwasfaciliteiten en toiletten hebben. Zo help je levens te redden, want gebrek aan hygiëne en drinkwater kan al snel dodelijk worden.

water en gezondheid

Water & gezondheid

Wist je dat zo’n 2 miljard mensen geen toegang hebben tot veilig drinkwater? Het drinken van onveilig water leidt tot ziektes als cholera die al snel dodelijk kunnen zijn. Daarom ondersteunt het Nederlandse Rode Kruis lokale gemeenschappen bij het bouwen en verbeteren van hun watersystemen. Maar dat niet alleen, we redden ook levens door het bouwen en verbeteren van wc’s én het informeren  over handen wassen en andere vormen van persoonlijke hygiëne.

Zo zorgden we voor schoon water in Haïti
Kind bij waterpunt in Jemen Rode Kruis

Water & klimaat

Lange perioden van droogte of overstromingen door extreme regenval: de klimaatverandering beïnvloedt het leven van mensen overal ter wereld, vooral in ontwikkelingslanden. Bijna 75% van alle rampen houdt verband met water. Helaas kunnen we de klimaatverandering niet alleen stoppen. Maar we kunnen mensen wél helpen om zich voor te bereiden, door bijvoorbeeld op tijd gewaarschuwd te zijn als er noodweer aankomt of door droogtebestendige zaden te gebruiken als er wéér een seizoen geen regen valt.

Meer over water en klimaat
water droogte Somalië

Water & voedsel

Veel mensen zijn afhankelijk van hun gewassen of vee. Niet alleen om zelf te eten, maar ook om door te verkopen en van rond te komen. Door klimaatverandering wordt het weer steeds extremer en onvoorspelbaarder. Hierdoor mislukken oogsten, erodeert landbouwgrond of sterft het vee, met als gevolg dat veel mensen steeds minder te eten hebben. Wij ondersteunen gemeenschappen bij het bouwen van klimaatbestendige watersystemen voor irrigatie en wateropvang. Ook zorgen we, in samenwerking met partners, voor oplossingen om aangetaste ecosystemen te herstellen en grond weer vruchtbaar te maken.

Waarom er wéér honger is in Afrika
water nood

Water & nood

Oorlogen, aardbevingen, droogte en andere natuurrampen: ze kunnen mensen allemaal in een korte tijd afsnijden van hun toegang tot water. Mensen zijn daardoor vaak gedwongen om vuil water te drinken, waar ze ernstig ziek van kunnen worden. Daarom stuurt het Rode Kruis bij een ramp waterspecialisten naar het veld toe om ervoor te zorgen dat mensen, ook in geval van nood, toegang blijven houden tot schoon drinkwater en veilige sanitaire voorzieningen. Op langere termijn helpen wij gemeenschappen hun watersystemen te herstellen en te verbeteren.

Meer over water in noodsituaties
vrouwen wc veilig

Goede shit: veilige toiletten voor vrouwen!

Eén toilet delen met honderden andere mensen klinkt voor niemand aantrekkelijk. Maar wat als dat toilet zich ook nog eens in een heel donker en onveilig hoekje van een vluchtelingenkamp bevindt?

water klimaatverandering

Eén van de oplossingen voor klimaatverandering heeft vijf letters: W-A-T-E-R

Zware regenbuien, overstromingen en droogte. Bijna 75% van de rampen hebben te maken met water. Door klimaatverandering neemt het extreme weer alleen maar toe. Maar wist je dat water ook een oplossing vormt voor het klimaatprobleem?