Word vrijwilliger Doneer

Hoe we digitaal helpen

Een boer in Haïti helpen vanachter een laptop in Den Haag? Het kan! Het internet is namelijk niet alleen handig om een vlucht te boeken of een appje te sturen, het biedt ook tal van mogelijkheden voor humanitaire hulp.

Het Rode Kruis zoekt continu naar nieuwe manieren om mensen in nood nog beter te kunnen helpen. Daarbij maken we steeds vaker gebruik van data en digitale technieken. We hebben zelfs een speciale afdeling die zich hiermee bezighoudt: het data- & digitalteam 510.

Dankzij digitale technieken kunnen we onze hulp efficiënter maken. En doordat we die moderne hulp altijd combineren met ons wereldwijde netwerk van enthousiaste vrijwilligers, krijgen mensen de beste hulp met een menselijk gezicht.

Benieuwd wat we allemaal kunnen vanachter een laptop? Hieronder lees je waar we bijvoorbeeld aan werken. Meer projecten vind je op de website van het data- & digitalteam 510.

Helpen vanuit de lucht

Drones zijn enorm handig als je mensen wilt helpen. We gebruiken ze bijvoorbeeld om te zien waar de meeste schade is na een natuurramp, zodat onze hulpverleners direct naar de juiste plek gaan. Benieuwd wat we nog meer kunnen met drones? Bekijk de video!

Helpen met digitaal geld

Stel: je oogst is verwoest door droogte. Dan is het niet handig als je van een hulporganisatie een pannenset krijgt. Daarom geven we slachtoffers van een ramp steeds vaker geld. Daarmee kunnen ze zelf kopen wat ze nodig hebben.

Om dit op een veilige manier te doen, hebben we een platform ontwikkeld. Via dit platform maken we geld over naar een telefoon. We hebben op deze manier bijvoorbeeld mensen in Nederland geholpen.

Rampen voorspellen

Een orkaan kun je niet voorkomen. Maar je kunt wel zorgen dat zo’n storm minder ellende veroorzaakt. Bijvoorbeeld door de ramen dicht te timmeren, je familie te evacueren en nog even te wachten met het zaaien van je gewas.

Met goede weermodellen kunnen mensen zich voorbereiden op extreem weer. Hierdoor richten orkanen, overstromingen en droogtes minder schade aan en is er achteraf minder noodhulp nodig.

Daarom hebben we een speciale tool ontwikkeld om de impact van het weer beter te voorspellen. We gebruiken daarvoor data van weerstations, satellieten en lokale organisaties. Zo brengen we in kaart welke gebieden erg kwetsbaar zijn.

Als we natuurgeweld zien aankomen, dan waarschuwen onze nationale Rode Kruis- en Rode Halve Maan-verenigingen de mensen in het rampgebied. Zo kunnen zij zich voorbereiden. Bijvoorbeeld door huizen te verstevigen, vroegtijdig te oogsten of het dorp te evacueren. Op deze manier helpen we bijvoorbeeld in Ethiopië, Kenia, Uganda, Zimbabwe en Malawi.

Meer over rampen voorkomen