Word vrijwilliger Doneer

Levens redden met laptops, telefoons en drones

Een boer in Haïti helpen vanachter een laptop in Den Haag? Het kan! Het internet is namelijk niet alleen handig om een vlucht te boeken of een appje te sturen, het biedt ook tal van mogelijkheden voor humanitaire hulp.

Het Rode Kruis zoekt continu naar nieuwe manieren om mensen in nood nog beter te kunnen helpen. Daarbij maken we steeds vaker gebruik van data en digitale technieken. We hebben zelfs een speciale afdeling die zich hiermee bezighoudt: het data- & digitalteam 510. Dankzij digitale technieken kunnen we onze hulp efficiënter maken. En doordat we die moderne hulp altijd combineren met ons wereldwijde netwerk van enthousiaste vrijwilligers, krijgen mensen de beste hulp met een menselijk gezicht.

Benieuwd wat we allemaal kunnen vanachter een laptop? Hieronder lees je waar we bijvoorbeeld aan werken. Meer projecten vind je op de website van het data- & digitalteam 510.

Helpen vanuit de lucht

Drones zijn enorm handig als je mensen wilt helpen. We gebruiken ze bijvoorbeeld om te zien waar de meeste schade is na een natuurramp, zodat onze hulpverleners direct naar de juiste plek gaan. Benieuwd wat we nog meer kunnen met drones? Bekijk de video!

digitaal helpen via telefoon Rode Kruis

Digitaal helpen met geld

Stel: je oogst is verwoest door extreme droogte. Je hebt eten nodig om je gezin te voeden, zaden voor je land of een doktersafspraak. Dan heb je er niet zoveel aan als je van een hulporganisatie een pannenset krijgt.

Daarom geven we slachtoffers van een ramp steeds vaker geld dat zij zelf kunnen uitgeven. Dit doen we omdat mensen zelf beter weten wat ze nodig hebben dan wij. Met geld kunnen mensen zelf zorgen voor de beste oplossing voor hun problemen.

Om op een veilige manier geld te geven aan slachtoffers van een ramp, hebben we het platform 121 ontwikkeld. Via dit platform maken we geld over naar een telefoon. Mensen kunnen dit geld daarna zelf uitgeven. Doordat we het platform hebben ontworpen met hulp van donateurs, hulpverleners en slachtoffers van rampen, werkt het goed voor alle partijen. We hebben op deze manier bijvoorbeeld mensen in Nederland geholpen.

 

Meer over deze hulp

Rampen voorspellen

Een orkaan kun je niet voorkomen. Maar je kunt wel zorgen dat zo’n storm minder ellende veroorzaakt. Bijvoorbeeld door de ramen dicht te timmeren, je familie te evacueren en nog even te wachten met het zaaien van je gewas.

Met goede weermodellen kunnen mensen zich voorbereiden op extreem weer. Hierdoor richten orkanen, overstromingen en droogtes minder schade aan en is er achteraf minder noodhulp nodig.

Daarom hebben we een speciale tool ontwikkeld om de impact van het weer beter te voorspellen. We gebruiken daarvoor data van weerstations, satellieten en lokale organisaties. Zo brengen we in kaart welke gebieden erg kwetsbaar zijn.

Als we natuurgeweld zien aankomen, dan waarschuwen onze nationale Rode Kruis- en Rode Halve Maan-verenigingen de mensen in het rampgebied. Zo kunnen zij zich voorbereiden. Bijvoorbeeld door huizen te verstevigen, vroegtijdig te oogsten of het dorp te evacueren. Op deze manier heeft natuurgeweld minder impact. Op deze manier helpen we bijvoorbeeld in Ethiopië, Kenia, Uganda, Zimbabwe en Malawi.