10 manieren waarop we mensen in Oekraïne een hart onder de riem blijven steken
Verdriet, onzekerheid en angst: wie nu in Oekraïne woont, kan wel een arm om de schouders gebruiken. Tien manieren waarop we mensen steunen.
Sinds februari 2022 staat het leven van miljoenen mensen, waaronder veel kinderen, in Oekraïne op z’n kop. Velen zijn gevlucht voor het geweld en hebben alles achter moeten laten. Het Rode Kruis staat klaar om hen te helpen. We bieden onder andere eerste hulp, voedsel, opvang en psychosociale ondersteuning. In Oekraïne, de omliggende landen én in Nederland.
De slachtoffers steunen
Nederland heeft de afgelopen maanden massaal onze hulp aan de slachtoffers van het geweld gesteund. En daar zijn we dankbaar voor, want dankzij die donaties hebben we veel kunnen doen voor de slachtoffers. Helaas neemt de nood nog altijd toe en hulp blijft hard nodig. Je kunt onze hulp nog steeds steunen met een gift op Giro 5125 of IBAN NL02 INGB 0000 0051 25.
Giro 5125
geef op Giro5125 voor humanitaire hulp in Oekraïne en omliggende landen
Verdriet, onzekerheid en angst: wie nu in Oekraïne woont, kan wel een arm om de schouders gebruiken. Tien manieren waarop we mensen steunen.
Hoe gaan kwetsbare mensen de winter doorkomen zonder stroom of drinkwater? De schade aan de infrastructuur in Oekraïne is een steeds groter probleem.
Als je familie bent van een krijgsgevangene, dan wil je natuurlijk weten hoe het met die persoon gaat. In Oekraïne doen we er alles aan om toegang te krijgen tot gevangenen, maar het lukt niet altijd.
Het Rode Kruis helpt in Oekraïne en omliggende landen. Dit is wat we doen:
Het Rode Kruis ondersteunt op dit moment ook bij de opvang van vluchtelingen die in Nederland aankomen. We hebben tot nu toe vier Humanitarian Service Points ingericht, waar Oekraïners die net in Nederland zijn aangekomen, worden ontvangen met iets te eten en soms een korte medische check. Ook richten we op dit moment in verschillende gemeenten opvangcentra in en hebben we een informatielijn geopend voor de mensen die zijn getroffen door het conflict. Bovendien helpen we bij de particuliere opvang bij gastgezinnen in Nederland.
Al onze hulp op een rijHet Rode Kruis sprak Oksana in een opvang in Polen. Na drie dagen kon ze nog niet slapen van alle angsten die ze heeft doorstaan. Bekijk hier haar verhaal.
Wist je dat het Rode Kruis zich wereldwijd inzet om te zorgen dat het humanitair oorlogsrecht gerespecteerd wordt? Ook nu roepen we partijen op om zich hieraan te houden.
Dit betekent onder andere dat burgers geen doelwit mogen zijn in tijden van conflict. Het is ook niet toegestaan om expres gebouwen en diensten aan te vallen die deze mensen helpen om te overleven. Denk bijvoorbeeld aan ziekenhuizen of waterzuiveringsinstallaties. Ook moeten hulpverleners in het gebied veilig hun werk kunnen doen.
Benieuwd naar de zeven belangrijkste regels tijdens een gewapend conflict?
Lees meer