Word vrijwilliger Doneer

Hulp aan de slachtoffers van het geweld in Oekraïne

Sinds februari 2022 staat het leven van miljoenen mensen, waaronder veel kinderen, in Oekraïne op z’n kop. Velen zijn gevlucht voor het geweld en hebben alles achter moeten laten. Het Rode Kruis staat klaar om hen te helpen. We bieden onder andere eerste hulp, voedsel, opvang en psychosociale ondersteuning. In Oekraïne, de omliggende landen én in Nederland.

De slachtoffers steunen
Nederland heeft onze hulp aan de slachtoffers van het geweld al massaal gesteund. En daar zijn we dankbaar voor, want dankzij die donaties hebben we veel kunnen doen voor de slachtoffers. Helaas neemt de nood nog altijd toe en blijft hulp hard nodig. Je kunt onze hulpverlening nog steeds steunen met een gift.

Doneer nu

18 miljoen

mensen hebben we bereikt met onze hulp

hulp bij de infrastructuur in oost-oekraine

Nieuws over de situatie in Oekraïne

Welke hulp biedt het Rode Kruis in Oekraïne?

Het Rode Kruis helpt in Oekraïne en omliggende landen. Dit is wat we doen:

  • We geven voedsel, kleding, medische- en psychosociale hulp.
  • Onze noodhulpteams helpen bij zoek- en reddingsacties en halen mensen onder het puin vandaan.
  • Op sommige plekken helpen we om mensen naar een veiliger gebied te evacueren.
  • We zorgen voor tijdelijke overnachtingsplekken langs de grens voor mensen die op de vlucht zijn.
  • We ondersteunen ziekenhuizen en gezondheidsinstellingen en leveren medische hulpgoederen.
  • We repareren infrastructuur, huizen en scholen.

Giro555
Een deel van onze hulp komt voort uit de Giro555-actie. Met dit geld konden we in twee jaar tijd honderdduizenden mensen helpen. We zorgden voor 353.000 voedselpakketten, huishoudelijke items, 413.000 hygiënekits, psychologische- en medische zorg voor duizenden mensen en financiële ondersteuning voor meer dan 115.000 huishoudens. Ook plaatsten we 75 enorme generatoren in gebieden waar de stroom regelmatig uitvalt vanwege het conflict.

Hulpverlening is maatwerk en we proberen altijd datgene te bieden waar behoefte aan is. Daar gaan we mee door, want in Oekraïne is onze hulp nog lang nodig.

Doneer nu Meer over onze hulp
Rode Kruis Oekraine opvang Vluchtelinen Nederland

Hulp in Nederland voor Oekraïense vluchtelingen

Het Rode Kruis ondersteunt ook bij de opvang van vluchtelingen die in Nederland aankomen. Zo hebben we in Amsterdam een Humanitair ServicePunt ingericht, waar Oekraïners die net zijn aangekomen worden ontvangen met iets te eten, een luisterend oor en eventueel een korte medische check. Ook zijn er in verschillende gemeenten opvangcentra ingericht.

Mensen die uit Oekraïne aankomen in Nederland, hebben vooral grote behoefte aan informatie. Hiervoor hebben we een informatie hulplijn opengesteld. De informatie is beschikbaar in het Oekraïens, Russisch en Engels.

Meer over onze hulp

“Het was erg moeilijk: kiezen tussen je kinderen en je oma”

Het Rode Kruis sprak Oksana in een opvang in Polen. Na drie dagen kon ze nog niet slapen van alle angsten die ze heeft doorstaan. Bekijk hier haar verhaal.

schade in oekraine - crisis rode kruis

Ook tijdens een gewapend conflict gelden regels

Wist je dat het Rode Kruis zich wereldwijd inzet om te zorgen dat het humanitair oorlogsrecht gerespecteerd wordt? Ook nu roepen we partijen op om zich hieraan te houden.

Dit betekent onder andere dat burgers geen doelwit mogen zijn in tijden van conflict. Het is ook niet toegestaan om expres gebouwen en diensten aan te vallen die deze mensen helpen om te overleven. Denk bijvoorbeeld aan ziekenhuizen of waterzuiveringsinstallaties. Ook moeten hulpverleners in het gebied veilig hun werk kunnen doen.

Benieuwd naar de zeven belangrijkste regels tijdens een gewapend conflict?

Lees meer