Het is een jaar geleden dat het conflict in Oekraïne uitbrak. Nederland leefde massaal mee. Dat bleek ook uit alle donaties die binnenkwamen. Mede dankzij die steun kon het Rode Kruis het afgelopen jaar miljoenen mensen helpen. Hieronder een overzicht van onze hulp in de eerste negen maanden na de escalatie.
Oekraïne en de omringende landen
Sinds de escalatie werken onze hulpverleners dag en nacht om de mensen uit Oekraïne te helpen. Niet alleen in Oekraïne zelf, maar ook in de omringende landen, zoals Polen, Hongarije en Roemenië. Bijna 125.000 vrijwilligers uit Oekraïne en de omringende landen hebben zich belangeloos ingezet. Bijzonder, want sommige vrijwilligers zijn zelf ook slachtoffer van het conflict.
Hulp in Nederland
Ook in Nederland is het afgelopen jaar veel hulp geboden aan mensen uit Oekraïne. In totaal kwamen ruim 5.000 Rode Kruis-vrijwilligers en Ready2Helpers in actie. Zij hielpen onder andere met het uitdelen van eten, drinken en hulpgoederen, zoals dekens en kleding. Ook stond het Rode Kruis klaar om EHBO en psychosociale hulp te verlenen. In de infographic hieronder vind je nog een aantal andere voorbeelden van onze hulp.
Giro555-actie Oekraïne
Een jaar geleden kwam Nederland massaal in actie voor Oekraïne. De opbrengst van de actie was overweldigend: er werd ruim € 183 miljoen euro opgehaald, waarmee al meer dan 2,8 miljoen mensen hulp kregen. Dankzij deze steun kunnen hulporganisaties achter Giro555, waaronder het Rode Kruis, noodzakelijke en essentiële hulp blijven verlenen. De rapportage laat zien dat tot eind november 2022 € 87,9 miljoen van de totale opbrengst (51%) is besteed. Daarvan ging ruim 35 miljoen euro naar levensonderhoud, zoals het uitdelen van cash, ruim 15 miljoen euro naar voedsel en 9,5 miljoen euro naar onderdak. In de rapportage lees je meer over hoe het geld van de Giro555-actie tot nu toe is besteed.
Onze hulp gaat door
Een jaar na de escalatie in Oekraïne lijkt het er helaas op dat ook de komende tijd nog veel mensen hulp nodig zullen hebben. Daarom blijven wij helpen, zolang als nodig is.
* Cijfers: IOM, UNHCR, OCHA