Word vrijwilliger Doneer

Ook in Nederland is voedselhulp nodig

Hoge vaste lasten en boodschappen die steeds duurder worden. Nog steeds hebben ruim 450.000 mensen in Nederland niet of amper genoeg geld om eten te kopen. Het Rode Kruis deelt boodschappenkaarten uit aan mensen die tussen wal en schip vallen, bijvoorbeeld doordat ze niet in aanmerking komen voor reguliere hulp omdat ze nét een paar euro te veel verdienen of omdat ze niet de juiste papieren hebben.

Vind jij ook dat een warme maaltijd voor niemand een probleem mag zijn?
Met jouw steun kunnen we voedselhulp bieden. Je kunt voor 6 maanden een steuntje in de rug geven door boodschappenmaatje te worden. Je wordt al boodschappenmaatje vanaf € 3,- per maand.

Word boodschappenmaatje Steun eenmalig met een gift

450.000

mensen in Nederland zijn in voedselnood

Rode Kruis service

“Ik praatte mezelf aan dat ik geen recht had op hulp”

Nienke leefde van een minimaal inkomen en komt nauwelijks rond nu de prijzen zijn gestegen. Toch vond ze het erg moeilijk om hulp aan te nemen. Via het Rode Kruis krijgt ze nu hulp om haar boodschappen te betalen.

Samen sterk

“Wij sturen niemand met lege handen naar huis”

Darifa weet hoe het voelt om geen hulp te krijgen. Daarom besloot ze om zelf de mensen in haar buurt wél te helpen. Met haar vriendin Nora en hun stichting Samen Sterk deelt ze onder andere maaltijden en boodschappenkaarten uit, met steun van het Rode Kruis. “Wij helpen iedereen, wat iemands verhaal ook is.”

Voedselnoodhulp Rode Kruis

Voedselnood in Nederland: dit is er aan de hand

Gezinnen, alleenstaande ouders, kinderen, ouderen – voedselnood komt in alle lagen van de bevolking voor. Het Rode Kruis krijgt nog steeds veel signalen van mensen die in voedselnood zitten.

 • Voedsel is vaak een sluitpost. Dat betekent dat mensen eerst alle andere onvermijdelijke kosten betalen, zoals de huur of hypotheek.
 • Mensen maken zich vergeleken met drie jaar geleden veel meer zorgen over voldoende (gezond) eten, omdat de prijzen voortdurend stijgen. Sinds de stijging van de inflatie zitten mensen krap bij kas.
 • Onder de mensen die in voedselarmoede leven, heerst veel schaamte. Door die schaamte vinden veel mensen het moeilijk om hulp te zoeken. En dat kan weer leiden tot sociale isolatie, stress en (psychische) gezondheidsklachten.
Steun eenmalig met een gift
Rode Kruis voedselhulp boodschappenkaarten

Help 6 maanden met boodschappen

Het Rode Kruis geeft boodschappenkaarten aan mensen die dit het hardst nodig hebben. Aan de hand van de gezinssamenstelling van de hulpvrager wordt bepaald hoeveel geld er op de boodschappenkaart moet komen. Als je boodschappenmaatje bij ons wordt, doneer je een half jaar lang één of meerdere maatlijden per maand. Meedoen kan vanaf voor € 3,00 per maand. Voor dit gemiddelde bedrag kan iemand één warme maaltijd koken. Daarnaast leer je meer over de mensen die onze hulp geven én krijgen. Na 6 maanden stopt het automatisch weer.

Ja, ik steun 6 maanden

Amina Hussen heeft in Rotterdam Stichting Krachtvrouwen opgericht. Via deze stichting helpt ze mensen uit de buurt die te weinig geld hebben voor eten, onder andere door het uitdelen van een warme maaltijd. Het is ook één van de lokale partners waarmee wij samenwerken. Via de stichting van Amina delen wij namelijk onze boodschappenkaarten uit. Amina kent de mensen in de buurt goed: ‘’Het maakt niet uit, man of vrouw. We helpen gezinnen die in een moeilijke situatie zitten.’’ In deze video gaat Mounir Toub, TV-chef én onze social ambassadeur, bij haar op bezoek. Kijk je mee?

Veelgestelde vragen over voedselhulp in Nederland

 • In Nederland hebben we toch de Voedselbank voor mensen die niet genoeg geld hebben voor eten?

  Gelukkig zijn er instanties en organisaties zoals de Voedselbank, inderdaad! Maar er is helaas ook een grote groep mensen (> 450.000) die geen toegang heeft tot deze reguliere hulp. Dat kan bijvoorbeeld zijn omdat het inkomen van deze mensen net een paar euro te veel is of omdat ze hun administratie door alle financiële stress niet helemaal op orde hebben.

 • Waarom kiest het Rode Kruis voor het uitdelen van boodschappenkaarten, in plaats van voedselpakketten?

  Mensen weten zelf het beste welke producten zij het hardst nodig hebben. Voor een alleenstaande moeder zal dit waarschijnlijk anders zijn dan voor een oudere.

 • Hoe kan iemand een maaltijd maken voor € 3,- per dag? Dat is toch veel te weinig?

  Voor dit bedrag kan iemand één warme maaltijd koken (dit bedrag staat gelijk aan de gemiddelde kosten voor één maaltijd volgens het NIBUD).

 • Het Rode Kruis helpt mensen helpt die nu buiten de boot vallen. Maar hoe weten jullie wie dat zijn?

  Voor het uitdelen van de boodschappenkaarten werken we samen met lokale partners. Die lokale partners zijn bijvoorbeeld kleine stichtingen, organisaties en wijkcentra. Dit zijn informele hulporganisaties die voelsprieten hebben in de wijk/regio en nauw contact hebben met mensen in voedselnood.

 • Ik heb gehoord dat het Rode Kruis ook schoolmaaltijden uitdeelt. Hoe zit dat?

  Het Rode Kruis zorgt, samen met het Jeugdeducatiefonds, dat leerlingen die dat het hardst nodig hebben   gratis eten krijgen op basisscholen en middelbare scholen.

  Dit project komt uit de koker van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en wordt ook door het OCW gesubsidieerd.  Het Programma Schoolmaaltijden staat los van onze eigen projecten op het gebied van voedselhulp. De boodschappenkaarten die we uitdelen via lokale initiatieven zijn een voorbeeld van onze eigen projecten.

 • Hoe kan ik hulp krijgen?

  Heb jij voedselhulp nodig? Dan kun je misschien de boodschappenkaart ontvangen. De boodschappenkaart is voor mensen in voedselnood die (nog) geen hulp krijgen, gedocumenteerd of ongedocumenteerd. Klik hier om meer te weten of om in contact te komen.

Op de hoogte blijven van ons werk in binnen- en buitenland?

Meld je aan voor updates per mail